Το Νότιο Αιγαίο ταρακουνήθηκε λίγο πριν τις επτά το απόγευμα της Τρίτης του Πάσχα με τον σεισμό κλίμακας 4.7 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Αστυπάλαιας και οι σεισμολόγοι συνιστούν ψυχραιμία – Τι αναφέρει ο Γεράσιμος Χουλιάρας (διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου)
Κάθε φορά που το ρήγμα της Αμοργού βρυχάται η αλήθεια είναι ότι ασυναίσθητα το μυαλό όλων γυρίζει πίσω στο χρόνο. Στο καλοκαίρι του 1956 όταν και ο σεισμός της 9ης Ιουλίου της τάξης των 7.5 Ρίχτερ χαρακτηρίστηκε ως ο μεγαλύτερος σεισμός του 20ου αιώνα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ το καταστροφικό του έργο ολοκλήρωσε ο μετασεισμός (μέγεθος 6.9) που ακολούθησε 12 λεπτά αργότερα. Οι δύο σεισμοί όχι μόνο σκότωσαν 53 άτομα και τραυμάτισαν περισσότερα από 100, αλλά δημιούργησαν ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια κύμα βαρύτητας (τσουνάμι) στο Αιγαίο, το ύψος του οποίου το ύψος έφθασε τα 25m στη νοτιοανατολική ακτή της Αμοργού τα 20m στη βορειοδυτική ακτή της Αστυπάλαιας και τα 10m στη Φολέγανδρο….
Όπως έχετε ήδη διαβάσει το απόγευμα της Τρίτης του Πάσχα λίγο πριν τις 7 είχαμε έναν ισχυρό σεισμό (της τάξης του 4.7) μεταξύ Αστυπάλαιας κι Αμοργού. Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλο σχεδόν το Νότιο Αιγαίο και μάλιστα μετρήθηκε εκ νέου στα 4.9 Ρίχτερ με την νεότερη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών. Και με εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα (ή στα 15 όπως αρχικά είχε ανακοινώσει το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο) λογικό ήταν να υπάρχει ανησυχία…
Όμως οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί… «Κατά τις δύο πρώτες ώρες δεν καταγράφηκε κάποιο γεγονός πράγμα που είναι πολύ θετικό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας. «Παρακολουθούμε το φαινόμενο, πρόσθεσε, γιατί η περιοχή είναι μεν χαμηλής σεισμικότητας αλλά στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Είναι πολύ πιθανό, είπε, να πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός». Οπότε αναμονή…
Να σημειώσουμε ότι έως τώρα (21:30) δεν υπάρχει άλλος μετασεισμός στην περιοχή…