Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΣαντορίνη: τοποθέτηση της ΕΛΜΕ Θήρας και δικογραφία από το ΑΤ για τους...

Σαντορίνη: τοποθέτηση της ΕΛΜΕ Θήρας και δικογραφία από το ΑΤ για τους …παλικαράδες

|

Στη Σαντορίνη, το ΑΤ του νησιού έχουμε το σχηματισμό δικογραφίας για διατάραξη κοινής ειρήνης, η Χρυσή Αυγή πανηγυρίζει και η ΕΛΜΕ Θήρας παίρνει θέση για την επίθεση που δέχτηκαν οι μαθητές στη διάρκεια της παρέλασης 

Και οι αντιδράσεις καλά κρατούν στην Σαντορίνη. Από τη μία έχουμε τους εκπαιδευτικούς που προσπαθούν να διαχειριστούν τις εικόνες που έζησαν, τους γονείς που φτάνουν στο σημείο να παραιτούνται από τους συλλόγους και την Χρυσή Αυγή να πανηγυρίζει για όλα όσα έγιναν χθες στην διάρκεια της παρέλασης βγάζοντας όμως και την ουρά της απ’ έξω μιλώντας για … πολίτες… Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι παίρνει το δρόμο και την δικαστική οδό… Αναφερόμαστε βέβαια στην επιδρομή μελών της νεολαίας της Χρυσής Αυγής, αμαύρωσε την εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου στο Εμπορείο Σαντορίνης και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα News 24/7, από το ΑΤ Σαντορίνης σχηματίζεται δικογραφία για διατάραξη της κοινής ειρήνης και σε συνεννόηση με την εισαγγελία, ενδεχομένως το κατηγορητήριο να επεκταθεί.

Στο κείμενο, που συνοδεύεται από το βίντεο της παρέμβασης, η Χρυσή Αυγή αναφέρει: “Η νεολαία της Χρυσής Αυγής στην Σαντορίνη μαζί με κατοίκους του νησιού διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την επιλογή Σημαιοφόρων με κλήρωση, καθώς έλαχε την Ελληνική Σημαία να την κρατά μαθήτρια από την Αλβανία. Οι πολίτες διέκοψαν την παρέλαση, διαμαρτυρόμενοι έντονα για την προσβολή του Εθνικού Συμβόλου, τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψουν τέτοια ανθελληνικά φαινόμενα στο νησί. Όπως είπαν χαρακτηριστικά “Έλληνες έδωσαν το αίμα τους για αυτήν την Σημαία και Έλληνες πρέπει να την κρατάνε ψηλά!”.

Η αντίδραση της ΕΛΜΕ

Και βέβαια είχαμε και την επίσημη ανακοίνωση από την ΕΛΜΕ Θήρας που δίνουν συγχαρητήρια στους μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς για την ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση που κράτησαν, ενώ τα …χώνουν στους υποστηρικτές της …σποράς των νικημένων του 45 ζητώντας βέβαια από τη κοινωνία του νησιού να καταδικάσουν και να απομονώσουν την ρητορική μίσους και ρατσισμού…

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Σήμερα στο Εμπορείο γίναμε μάρτυρες γεγονότων που δεν ταιριάζουν ούτε στην ημέρα, ούτε στο νησί της Σαντορίνης που μετρά κι αυτό τους δικούς του νεκρούς εκτελεσθέντες από τους ναζιστές κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στο Βουρβούλο.

Οργανωμένη ομάδα οργισμένων «πολιτών» με μέλη της Χρυσής Αυγής μετά τη δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων εμπόδισαν τη διεξαγωγή της παρέλασης, απαιτώντας να μην παρελάσει η σημαία του Γυμνασίου Εμπορείου στα χέρια της Αλβανικής καταγωγής σημαιοφόρου. Η μικρή αστυνομική δύναμη που υπήρχε δεν κατάφερε να τους αποτρέψει. Συγχαίρουμε τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Εμπορείου για την ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση που κράτησαν.

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουμε ότι στα Γυμνάσια και στα Λύκεια με βάση την κείμενη νομοθεσία στη διαδικασία επιλογής σημαιοφόρου – παραστατών και υπευθύνων για την κατάθεση στεφάνων, συμμετέχουν οι καλύτεροι σε επίδοση μαθητές – μαθήτριες ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή και υπηκοότητα.

Καλούμε την κοινωνία της Σαντορίνης, τους μαθητές και τους γονείς μέσα από τα όργανά τους να αναγνωρίσουν τον εθνικισμό και το φασισμό πίσω από τις «πατριωτικές» κορώνες, να καταδικάσουν τις απαράδεκτες αυτές συμπεριφορές και να απομονώσουν τη ρητορική μίσους και ρατσισμού. Πάει πολύ «η σπορά των νικημένων του ΄45» (κατά τα λεγόμενα του ίδιου του αρχηγού της χρυσής αυγής), οι υμνητές του Χίτλερ και τιμητές των ταγματασφαλιτών να μας κάνουν μαθήματα πατριωτισμού.

Ως ΕΛΜΕ Θήρας και ως εκπαιδευτικοί είμαστε περήφανοι για όλες και όλους τους μαθητές/μαθήτριες ανεξαρτήτου θρησκείας και εθνικότητας  και τους εκπαιδευτικούς και δηλώνουμε στη σχολική κοινότητα του Γυμνασίου Εμπορείου ότι θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση και προστασία μας σε κάθε επίπεδο. Καταδικάζουμε κάθε έκφραση περιφρόνησης, μισαλλοδοξίας και φανατισμού και απαιτούμε σεβασμό στη δημοκρατική λειτουργία της σχολικής κοινότητας.

Μαθητές, γονείς εκπαιδευτικοί μαζί θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να αποτρέψουμε στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα εθνικισμού. Τη σημαία έχουν δικαίωμα να κρατήσουν όλα τα παιδιά που μοιράζονται στα σχολεία μας “την ελληνική παιδεία”. ΟΧΙ στο φασισμό – ΟΧΙ στο ναζισμό»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανησυχία στο Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου για το μέλλον της κρουαζιέρας λόγω αυξημένων τελών

Ο Πρόεδρος Αθ. Κουσαθανάς – Μέγας προειδοποιεί πως τα 20€ ανά επιβάτη σε Μύκονο και Σαντορίνη απειλούν να μειώσουν τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2026.

Ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

Νέος Επικουρικός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος και τρεις ειδικευόμενοι γιατροί ανέλαβαν καθήκοντα, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία της Κλινικής.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νέα μεταγραφή με τον γκαρντ Χρήστο Μαραβέγια

Ο 25χρονος Μαραβέγιας, με πλούσια εμπειρία στις εθνικές κατηγορίες και δυνατό μακρινό σουτ, ενισχύει το ρόστερ του Πανναξιακού ενόψει της National League 2.

Νάξος: Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή στις 10 Σεπτεμβρίου, ο ΒΙΟΚΑ Απόλλωνα έρχεται στο προσκήνιο

Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2025, στις 12:00 το μεσημέρι, συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στο Δημοτικό Κατάστημα.

Καταργείται το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης από τον Ιανουάριο 2026

Τερματισμός μίας αδικίας – Ελάφρυνση για πάνω από 1 εκατ. συνδρομητές

Μικρά νησιά, μεγάλες ιστορίες: Τα βιβλιοπωλεία που δίνουν ζωή στις Κυκλάδες. Ο Καπετάνιος ανάμεσά τους

Από την Τήνο ως τη Σαντορίνη και τη Νάξο μικρά βιβλιο-στέκια γίνονται καταφύγια γνώσης, πολιτισμού και καφέ, δίνοντας στην ανάγνωση μια αυθεντική νησιώτικη αύρα.

Νάξος – Μέλανες: Closing Summer Party με τους Playback Live!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου «Κούρος ο Έλληνας» διοργανώνει το Closing Summer Party με τους Playback Live, Τετάρτη 10/9 στην Πλατεία Μελάνων. Είσοδος ελεύθερη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταθέτει ολοκληρωμένο πλέγμα προτάσεων για τη νησιωτική πολιτική

Από το Συμπόσιο στη Σύμη, αφιερωμένο στη μνήμη Νεκτάριου Σαντορινιού, ο Σωκράτης Φάμελλος παρουσίασε δέσμη προτάσεων για ΦΠΑ, μεταφορικό και υγειονομικό ισοδύναμο, ενέργεια, νερό, στέγη και ακτοπλοΐα.

ΔΕΥΑΘ: Νέο δίκτυο ύδρευσης με αφαλατωμένο πόσιμο νερό στο παραλιακό μέτωπο Εμπορείου

Η Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας καλεί τους κατοίκους και επαγγελματίες σε Περίσσα, Άγιο Γεώργιο, Εξωμύτη και Βλυχάδα να υποβάλουν αιτήσεις σύνδεσης εντός του έτους.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.