“Σταματήστε να εκμεταλλεύεστε τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη” – Η PETA Γερμανίας εντείνει την αντεπίθεση με ενημερωτική εκστρατεία και ζητάει άμεσες δράσεις
Η ΡΕΤΑ Γερμανίας εξακολουθεί να προειδοποιεί τους τουρίστες για το επονομαζόμενο «γαϊδούρι-ταξί» και αυξάνει την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αμβλύνθηκαν, με αποτέλεσμα να γίνεται και πάλι στο τουριστικό νησί χρήση των όνων και ημιόνων ως μεταφορικό μέσο για τους τουρίστες.
Η ΡΕΤΑ Γερμανίας διευρύνει για το λόγο αυτό τη διεθνή της εκστρατεία για τα ζώα του αρχιπελάγους. Η οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των ζώων θα εντατικοποιήσει από τον Αύγουστο τα μέτρα της στα μεγάλα λιμάνια της Ελλάδας με δρομολόγια προς τη Σαντορίνη, καθώς και σε πολλά πλοία. Στόχος είναι η επίτευξη της οριστικής απαγόρευσης της χρήσης των γαϊδουριών ως «ταξί». Η ΡΕΤΑ Γερμανίας κάνει έκκληση σε κάθε τουρίστα να μην υποστηρίξει τη σκληρή και συχνά εφ΄ όρου ζωής κακοποίηση των ζώων στη Σαντορίνη.
Τα πολύχρωμα στολίδια των ζώων σε παραδοσιακό στιλ με φόντο το γραφικό σκηνικό της Σαντορίνης δεν παραπλανεί πλέον τους ενήμερους τουρίστες για την ανεπαρκή κατά τη διάρκεια της ημέρας χορήγηση ύδατος και τροφής στα γαϊδούρια και μουλάρια, καθώς και για τη σχεδόν ανύπαρκτη παροχή σκιάς σε αυτά σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών. Μη φροντισμένες πληγές και κακώς και χαλαρά τοποθετημένα χαλινάρια και σαμάρια επιδεινώνουν πολλές φορές τις ήδη ανυπόφορες συνθήκες διαβίωσης των ζώων, των οποίων η ράχη και οι αρθρώσεις επιβαρύνονται πέρα από το όριο των αντοχών τους στα απότομα σκαλιά προς τα Φηρά.
«Καμία ανάμνηση διακοπών δε δικαιολογεί τον εφ’ όρου ζωής βασανισμό των ζώων. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αδράξει την ευκαιρία ενός νέου ξεκινήματος μετά τον κορωνοϊό και να αναθεωρήσει επιτέλους τις σκονισμένες παραδόσεις στον τουρισμό στη Σαντορίνη και να επικαιροποιήσει τις προσφορές για τους τουρίστες δίχως βασανισμό των ζώων. Τα γαϊδούρια και τα μουλάρια δεν αποτελούν μεταφορικό μέσο», δήλωσε ο Harald Ullmann, δεύτερος πρόεδρος της ΡΕΤΑ Γερμανίας.
Παραβάσεις του ελληνικού νόμου περί προστασίας των ζώων και διακινδύνευση ανθρώπων – και σε σχέση με τη λοίμωξη covid-19
Η μεταφορά των τουριστών με γαϊδούρια και μουλάρια είναι, ανεξάρτητα από τις συγκεκριμένες συνθήκες, πάντα συνδεδεμένη με πόνο και ταλαιπωρία για τα ζώα. Η εξάλειψη της παράνομης αυτής κατάστασης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με έναν απαγορευτικό νόμο. Η βάναυση μεταχείριση των ζώων αποτελεί παράβαση του ελληνικού νόμου για την ορθή μεταχείρισή τους. Εξάλλου, η χρήση των όνων και ημιόνων είναι περιττή, καθώς η Σαντορίνη διαθέτει τελεφερίκ που μεταφέρει τους τουρίστες από το λιμάνι έως την παλιά πόλη των Φηρών. Το ότι οι ιππεύσεις είναι επικίνδυνες όχι μόνο για τα ζώα τα ίδια, μαρτυρεί ένα περιστατικό από το 2015, στο οποίο μία γυναίκα στη Σαντορίνη ποδοπατήθηκε από ένα γαϊδούρι μέχρι θανάτου.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα περιστατικά που θέτουν ανθρώπους σε κίνδυνο είναι συχνό φαινόμενο. Στον κίνδυνο αυτόν προστίθεται κι αυτός μιας πιθανής μετάδοσης της λοίμωξης COVID-19. Τα σαμάρια μπορούν να απολυμανθούν, όχι όμως και το τρίχωμα των ζώων. Σε περίπτωση που ασυμπτωματικοί τουρίστες, που έχουν όμως ήδη προσβληθεί από τον κορωνοϊό, χαϊδέψουν ή πιάσουν από τη χαίτη τα ζώα κατά την ίππευσή τους, θα μπορούσε ο ιός να μεταδοθεί κατά αυτόν τον τρόπο σε άλλους ανθρώπους.
Η PETA Γερμανίας ζητά ριζικές αλλαγές
Μέρος του συνθήματος της PETA λέει ότι: Ο ρόλος των ζώων δεν είναι να μας ψυχαγωγούν ούτε να τα εκμεταλλευόμαστε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Ο οργανισμός αντιτάσσεται στον σπισισμό – μία κοσμοθεωρία κατά την οποία το ανθρώπινο ον υπερέχει έναντι όλων των άλλων έμβιων όντων.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα neakriti.gr
Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr
Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…