Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΣαντορίνη: Η γιορτή του Αγίου Μηνά και η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη

Σαντορίνη: Η γιορτή του Αγίου Μηνά και η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη

|

Η εορτή του Πολιούχου των Φηρών Αγίου Μηνά στην Σαντορίνη – Την 27η Νοεμβρίου η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κκ Αμφιλόγιου 

Στην Σαντορίνη για μία ακόμη φορά (η τελευταία λέτε) βρέθηκε ο Μητροπολίτης Σύρου και Νήσων κκ Δωρόθεος Β’. Ο λόγος; Η εορτή του Αγίου Μηνά, του Πολιούχου των Φηρών ενώ προέτρεψε τους πιστούς της Σαντορίνης όπως υποδεχτούν με χαρά το νέο τους Μητροπολίτη. Ο Σεβασμιότατας είναι τοποτηρητής στη Μητρόπολη Θήρας, Αμοργού και Νήσων έως και την 27η Νοεμβρίου όταν και θα έχουμε την ενθρόνιση του κκ Αμφιλόχιου, ως του διαδόχου του Επιφάνιου, ο οποίος τον Αύγουστο και επίσημα υπέβαλλε την παραίτησή του.. 

Πέμπτη 11 Νοεμβριου και τα Φηρά γιορτάζουν. Κι όπως διαβάζουμε ”  Στο Μοναστηριακό Μετόχιο του Αγίου Μηνά, Πολιούχου Φηρών Σαντορίνης, με τη συμμετοχή του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού, Αρχιμ. Δαμασκηνού, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Θήρας, Πρωτοπρ. Νικολάου Σιγάλα, των Πατέρων της Μονής Ιερομονάχων Καλλινίκου και Ιγνατίου και του Δικόνου Χαραλάμπους, ιερούργησε χθες, Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021, το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄, με την προσεκτική, λόγω των ισχυόντων μέτρων υγειονομικής προστασίας, παρουσία πολλών πιστών, εντός και εκτός του Ναού.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, αφού ευχαρίστησε την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού, τη φιλογενή οικογένεια Νομικού και τους ευσεβείς Θηραίους, οι οποίοι εχορήγησαν την ανακαίνιση και τον εξωραϊσμό του Μετοχίου, αναφέρθηκε στη διαχρονική παρουσία των Αγίων στη ζωή μας, υπενθυμίζοντας ότι ο Άγιος Μηνάς ήταν μεν Αιγύπτιος, αλλά έγινε προστάτης Άγιος πολλών Ελληνικών πόλεων, όπως του Ηρακλείου Κρήτης και των Φηρών Σαντορίνης.

Εξ αφορμής, μάλιστα, της ετυμολογίας του ονόματος Μηνάς από το ρήμα «μηνύω», στέλνω μήνυμα, υπογράμμισε ότι πολλοί στέλνουν μηνύματα και δίνουν μαθήματα και προτροπές στα παιδιά μας να αγαπούν το Χριστό, την Εκκλησία και τις Παραδόσεις μας, γονείς, διδάσκαλοι, κληρικοί.. Όμως, οι Άγιοι είναι εκείνοι, που με το μαρτύριο, το συγγραφικό τους έργο, την ομολογία τους, την άσκησή τους ή την ενάρετη ζωή τους είναι οι πλέον αρμόδιοι «ετέρους διδάξαι».

Επηκολούθησε λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του Αγίου Μηνά και του αποτμήματος εκ των τιμίων λειψάνων του προς τον Ιερό Ναό της Υπαπαντής, όπου ευλογήθηκαν τα προσφερθέντα και συσκευασμένα λόγω της πανδημίας εδέσματα της εορτής.

amviii.jpg

Ενθρόνιση στις 27 Νοεμβρίου 

Και προ της Απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ έδωσε την είδηση που ήταν ήδη γνωστή… Ενημέρωσε τους πιστούς ότι η ενθρόνιση του νέου Ποιμενάρχου τους κ. Αμφιλοχίου θα τελεσθεί το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και τους εκάλεσε να τον υποδεχθούν σύσσωμοι και να τον πολυχρονίσουν με αγάπη! 

Οπως έχει αναφερθεί την περασμένη Τρίτη (09/11) ο νέος Μητροπολίτης παρεβρέθηκε στην τελετή διαβεβαίωσης, η οποία έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο μαζί με τους Μητροπολίτες Λαγκαδά, Περιστερίου, Καστορίας και Κιλκισίου.. Και δήλωσαν ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις.

Από την πλευρά της, η ελληνική Πολιτεία μέσω της διαβεβαίωσης αναγνωρίζει το αρχιερατικό αξίωμα του μητροπολίτη, ο οποίος εξελέγη από το Σώμα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για να ποιμάνει τη συγκεκριμένη ελληνική επαρχία.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κύκλαδες: Μύκονος και Σύρος είδαν αύξηση τεχνητών επιφανειών κατά 341% και 310% αντίστοιχα (!!!)

Στα νησιά «καλλιεργείται» ο τουρισμός - Τη δραματική μείωση της αγροτικής παραγωγής και την αύξηση δομημένων επιφανειών κατέγραψαν οι επιστήμονες (πίνακες)

«Από ήλιο σε ήλιο»: Η Σέριφος φωτίζει τη μνήμη του εργατικού αγώνα μέσα από τη νέα σειρά της ΕΡΤ

Η αιματηρή απεργία των μεταλλωρύχων της Σερίφου γίνεται τηλεοπτική αφήγηση, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη θυσία για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη στην εργασία

Φρυκτωρίες 2025: Οι Κυκλάδες φωτίζουν ξανά τον ουρανό της Ιστορίας

Ένα ταξίδι φλόγας, μνήμης και ενότητας μέσα από τις κορυφές του Αιγαίου

Κ. Σκαρβέλης: “Παρά θίν’ αλός”, Όταν το θέατρο διδάσκει ανθρωπιά”

Με βαθιά συγκίνηση πέφτει σήμερα η αυλαία του 14ου Φεστιβάλ Θεάτρου Νάξου – Ένα ταξίδι ψυχής που αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα - με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Σκαρβέλη

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Τιμή στους Lord Colin Renfrew και Dr. Michael Boyd

Αναγνώριση δύο κορυφαίων αρχαιολόγων για τη συμβολή τους στην ανάδειξη του Κυκλαδικού Πολιτισμού – Τελετή μνήμης και τιμής στις 11 Ιουνίου στο Κουφονήσι

Αντίπαρος: Νία Βαρντάλος και Κατερίνα Μονογυιού με καλοκαιρινή διάθεση

Η παγκοσμίου φήμης Ελληνοκαναδή ηθοποιός και η Βουλευτής Κυκλάδων απαθανατίστηκαν χαμογελαστές στο νησί των εκπλήξεων

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Στοίχημα – Nations League: Μικρός τελικός και προβάδισμα Γερμανίας

Η πρόταση της ημέρας μας έρχεται από τον μικρό τελικό στο Nations league ... Τι θα .. δούμε;

Ο Κύκλωπας της Ηρακλειάς… διαβάζει Ομήρου Οδύσσεια

Στην καρδιά των Μικρών Κυκλάδων, ένας μονόφθαλμος ήρωας του μύθου επανέρχεται με μαγιό και βιβλίο — γιατί και οι Κύκλωπες έχουν δικαίωμα στη δεύτερη ανάγνωση.

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας – Παντάνασσα: Εορτή της Πεντηκοστής, όταν το Άγιο Πνεύμα άγγιξε τη γη

Μια ημέρα φλόγας, ενότητας και πνευματικής γέννησης για την Εκκλησία και τον κόσμο

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Η Νάξος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε Xώρα και Απείρανθο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραμύθια, τέχνη και τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους στη Χώρα και την Απείρανθο