Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνίαΣαντορίνη: Χειροτονήθηκε ο κ Αμφιλόχιος, νέος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων

Σαντορίνη: Χειροτονήθηκε ο κ Αμφιλόχιος, νέος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων

|

Χειροτονήθηκε σήμερα (18/10) ο νέος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ Αμφιλόχιος – Η αναφορά του στον προκάτοχό του και η ευχή του Μακαριώτατου κκ Ιερωνύμου 

«Πορεύομαι προς την Ιερά Μητρόπολη Θήρας, την οποία διαποίμανε μέχρι πρότινος ο Σεβασμιώτατος κ. Επιφάνιος, επίσκοπος ασκητικός και απλούς τοις τρόποις, ο οποίος απολαμβάνει της αμέριστης αποδοχής και αγάπης των συντοπιτών του. Αυτήν την αγάπη και την τιμή αισθάνομαι αβίαστα ότι του οφείλω, και τον διαβεβαιώνω ότι θα του την προσφέρω ως υιός προς πατέρα. Πηγαίνω προς αυτόν για να ωφεληθώ και να αντλήσω νάματα από την εμπειρία και τις αρετές του. Τον παρακαλώ να με στηρίζει με τις προσευχές του».

Η αναφορά του νέου Μητροπολίτη Θηρών, Αμοργού και Νήσων κ Αμφιλοχίου, όταν σήμερα το πρωί έλαβε τη χειροτονία του Επισκόπου, και σχολίασε στη διάρκεια της ομιλίας του το επόμενο βήμά του και κυρίως τη διαδοχή του κ Επιφανίου…   

Και όπως διαβάζουμε στη σελίδα romfea.gr ”   Σε πανηγυρικό κλίμα τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού & Νήσων κ. Αμφιλοχίου (Ρουσάκη). Την χειροτονία του νέου Μητροπολίτου τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών. Με τον Μακαριώτατο συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες, Σύρου Δωρόθεος, Πειραιώς Σεραφείμ, Κορίνθου Διονύσιος, Κηφισίας Κύριλλος, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος και Μαρωνείας Παντελεήμων.

Στον χειροτονητήριο λόγο του, ο νέος Μητροπολίτης Θήρας τόνισε: «Δοξάζω το όνομα του εν Τριάδι ενός Θεού για την ύψιστη τιμή την οποία μου επεφύλαξε, αν και ελάχιστος και ανάξιος, και όπως είναι εύκολο να διανοηθεί ο καθένας, η χαρά μου για τα σήμερα συμβαίνοντα είναι μεγάλη. Θα ήθελα όμως να διαβεβαιώσω όλους, με πρώτο εσάς Μακαριώτατε, ότι μεγαλύτερη είναι η συνοχή της καρδίας και η αγωνία η οποία με διακατέχει μπροστά στην ευθύνη που σήμερα με την μορφή του ωμοφορίου θα εναποθέσει στους ασθενικούς μου ώμους η αγάπη του Θεού και η εμπιστοσύνη της Εκκλησίας Του».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, λέγοντας ότι: «Έτος σημαντικό και σπουδαίο το εφετινό, αφού οι Έλληνες όπου γης εορτάζουν τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της επαναστάσεως που είχε σαν αποτέλεσμα την εθνική παλιγγενεσία, και η Εκκλησία ετοιμάζεται να με περικοσμήσει με τον αρχιερατικό σάκο, συνήθεια η οποία επικράτησε κατά τους χρόνους της σκλαβιάς και της δουλείας και με την οποία σκοπό είχε η μάνα του γένους Εκκλησία να υπενθυμίζει στον σκλάβο ρωμιό ότι δεν ήταν πάντα υποτελής σε σκληρό και αλλόθρησκο δυνάστη, αλλά υπήρξε κάποτε υπήκοος αυτοκρατορίας μεγάλης και επιφανούς, με επιτεύγματα αξιοθαύμαστα και σπουδαία σε όλους τους τομείς του ανθρώπινου επιστητού, στις τέχνες, τα γράμματα, την αρχιτεκτονική, και με πολιτιστική επίδραση σε όλο τον τότε κόσμο».

Σε άλλο σημείο ο κ. Αμφιλόχιος ανέφερε: «Η σημερινή ημέρα τυγχάνει απαρχή μιάς επίπονης σταυρικής πορείας μέσα στον σύγχρονο κόσμο, ο οποίος βιώνει όλο και περισσότερο άγχη και αγωνίες. Έναν κόσμο ο οποίος ταλαντεύεται αδυσώπητα ανάμεσα στα τεχνολογικά επιτεύγματα και τον ευαγγελισμό μιάς άπονης και άμοχθης ζωής, και από την άλλη έρχεται αντιμέτωπος με το δράμα της ισοπέδωσης του ανθρωπίνου προσώπου, το γκρέμισμα των διαπροσωπικών σχέσεων και της κοινωνίας των προσώπων και την βίωση με τρόπο αμείλικτο και οδυνηρό του θανάτου τόσο σε βιολογικό όσο και οντολογικό επίπεδο. Και ο δεύτερος θάνατος είναι πιο σκληρός και αβάστακτος».

Επίσης ο νέος Ιεράρχης αναφερόμενος στην εκλογή του, υπογράμμισε ότι: «η αγάπη του Θεού και η εμπιστοσύνη της Εκκλησίας με στέλνει ως πνευματικό πατέρα της νησιωτικής Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας, της ξακουστής και εν πολλοίς ταυτισμένης με την Ελλάδα Σαντορίνης, αλλά και των άλλων μαγευτικών νησιών μας, της Αμοργού, της Ίου και των λοιπών, τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της πανσθενουργού σοφίας και απεικάσματα του αρρήτου κάλλους και της παντοδυναμίας του Κτίστου της κτίσεως».

Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν ο νέος Μητροπολίτης αναφέρθηκε στον Προκάτοχό του κ. Επιφάνιο λέγοντας: «Πορεύομαι προς την Ιερά Μητρόπολη Θήρας, την οποία διαποίμανε μέχρι πρότινος ο Σεβασμιώτατος κ. Επιφάνιος, επίσκοπος ασκητικός και απλούς τοις τρόποις, ο οποίος απολαμβάνει της αμέριστης αποδοχής και αγάπης των συντοπιτών του. Αυτήν την αγάπη και την τιμή αισθάνομαι αβίαστα ότι του οφείλω, και τον διαβεβαιώνω ότι θα του την προσφέρω ως υιός προς πατέρα. Πηγαίνω προς αυτόν για να ωφεληθώ και να αντλήσω νάματα από την εμπειρία και τις αρετές του. Τον παρακαλώ να με στηρίζει με τις προσευχές του».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απευθυνόμενος στον νέο Μητροπολίτη μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πολυπολιτισμικότητα και τις ομορφιές του νησιού της Σαντορίνης, όπως στην ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί απέναντι στις όποιες προκλήσεις κληθεί να αντιμετωπίσει.

Σε άλλο σημείο ο Μακαριώτατος μίλησε για την ποιότητα και ευγένεια του χαρακτήρα του νέου Μητροπολίτη Αμφιλοχίου τονίζοντας: «Έχω την χαρά να σε γνωρίζω πολλά χρόνια, για τη ποιότητα και την ευγένεια του χαρακτήρος σου».

Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε στον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο να έχει επιτυχία στην νέα του διακονία υπογραμμίζοντας πως η αποστολή του είναι ένας γολγοθάς, ενώ πρέπει με επιμονή να παλέψει για να διασωθεί το ήθος του Ορθόδοξου πολιτισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκλογές 2023 – Φιλ. Φόρτωμας: Για 2η φορά θετικός στον Covid 19

Ο υποψηφιος βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, για 2η φορά βρέθηκε θετικός στον Covid 19

Εκλογές 2023 – ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια, ποιοι είναι στις Κυκλάδες

Εκλογές 2023: Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Οι συμμετέχοντες στις Κυκλάδες

Δίκη Αλκη Καμπανού: Η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων

Την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων προτείνει η εισαγγελέας - Πότε συνεχίζεται η δίκη

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Απέκτησε τεχνολογία σε θέματα κρίσεων

Παραδόθηκε στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων GPS για τον βέλτιστο συντονισμό σε έκτακτες καταστάσεις και κρίσεις

Ιταλία – Σαρδηνία: Βάζει όριο επισκεπτών τις παραλίες, τι ισχύει για τις πετσέτες

Πώς η Σαρδηνία προστατεύει τις παραλίες της | Πρόστιμα για τις πετσέτες, απαραίτητη η κράτηση

ΑΟ Θήρας: Κράτησε την Τσοχατζή, “άρπαξε” την Λορένα Φίτζοκ (video)

Ο ΑΟ Θήρας συμπληρώνει το ρόστερ του - Απέκτησε την 20χρονη διεθνή Σλοβένα ακραία Λορένα Φίτζοκ (video)

ΠΝΑι – Χατζημάρκος: “Τον Ιούλιο έτοιμη η μελέτη για κατασκευή κατοικιών, επίκεντρο τα Δωδεκάνησα”

Χατζημάρκος: Έτσι θα αντιμετωπίσουμε την έλλειψη κατοικιών στα νησιά - "Το θέμα το έθεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ήταν καταρχήν θετικός"

Υπουργείο Ναυτιλίας: Με πιλότο τη Νάξο σε ζητήματα λιμενικών υποδομών (!!!)

Υπ. Ναυτιλίας: Νέο ψηφιακό εργαλείο για την καταγραφή λιμενικών υποδομών στα νησιά - Η σχέση με τη Νάξο και την Ηρακλειά

Σίφνος – 8ο MuSifanto: Ενα διαφορετικό Φεστιβάλ με φόντο κάθε γωνιά του νησιού

Ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» διοργανώνει το 8ο “MuSifanto ” από τις 4 μέχρι τις 10 Ιουλίου 2023 - Τι περιλαμβάνει

Εκλογές 2023 – “Αξίζουμε καλύτερα”: Η Κυριακή Γεωργαλά στο πλευρό Πολυκρέτη

Ο υποψήφιος δήμαρχος Μανώλης Μαργαρίτης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Κυριακής Γεωργαλά με τη παράτακή του (Αξίζουμε καλύτερα)

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Naxos Festival 2023 – Klaus Pfeiffer: Ο Γερμανός καλλιτέχνης που έγινε Ναξιώτης

Naxos Festival 2023: Ο Μάριος Βαζαίος μιλά για την έκθεση «Klaus Pfeiffer - Τα φτερά του Ίκαρου» που διοργανώνει το Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Γυμνιστές: Οι τρεις από τις δέκα καλύτερες παραλίες είναι Ελληνικές

Που βρίσκονται οι τρεις παραλίες στην Ελλάδα που θεωρούνται ανάμεσα στις κορυφαίες στον κόσμο για τους γυμνιστές

Αιγαίο: Το “δικό μας” πανηγύρι με Ζευγώλη, Αναματερού και Στρατηγού (video)

Τρίτη 20 Ιουνίου και το "δικό μας" πανηγύρι. Από τη Νάξο έως την Ικαρία... Ποιοι λαμβάνουν μέρος (video)

Νάξος – “Δύναμη Δημιουργίας”: “Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποπέμψει άμεσα τον νταή αντιδήμαρχο”

Η δημοτική παράταξη "Δύναμη Δημιουργίας Νάξου και Μικρών Κυκλάδων" ζητάει από τον Δήμαρχο την άμεση απομπομπή του Αντιδημάρχου Παιδείας για την εις βάρος του καταγγελία από πολίτη του νησιού

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Πειραιάς: Δεκατέσσερα δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου

Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 14 δρομολόγια, 40 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, 14 από το λιμάνι τη Ραφήνας και 8 από το Λαύριο.