Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΣαντορίνη: Το "αντίο" στον Μακάριο Σκοπελίτη

Σαντορίνη: Το “αντίο” στον Μακάριο Σκοπελίτη

|

Η κοινωνία της Σαντορίνης, αποχαιρετά με οδύνη τον Μακάριο Σκοπελίτη, προσωπικότητα που συνεισέφερε στα κοινά του νησιού για δεκαετίες – Το Σάββατο 27 Ιουνίου η εξόδιος Ακολουθία (Εξω Γωνιά) – Πως τον αποχαιρέτησε ο πολιτικός κόσμος του νησιού .

Συγκίνηση και θλίψη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Σαντορίνης η απώλεια του Μακάριου Σκοπελίτη, ενός δραστήριου ανθρώπου που από τη δεκαετία του ’80 έδινε το “παρών” από διάφορες θέσεις στα κοινά του νησιού, κάνοντας αισθητή την παρουσία του. Ο Μακάριος Σκοπελίτης ήταν Διευθυντής της ΔΕΗ Σαντορίνης, ενώ παράλληλα διετέλεσε επί σειρά ετών (1985-2007) Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων. Επί των ημερών του μάλιστα ξεκίνησε η αναβάθμιση και διεθνής αναγνώριση των κρασιών του νησιού. Στη συνέχεια εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος και διετέλεσε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (2006-2010).

Επιθυμία της οικογένειας του αειμνήστου, είναι αντί στεφάνων όσοι επιθυμούν να καταθέσουν υπέρ του Πτωχοκομείου Θήρας, τοιυ οποίου επί πολλά έτη (1985-2018) ήταν μέλος του Δ.Σ., και αποχώρησε για λόγους υγείας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειας,  Το Σάββατο 27 Ιουνίου και ώρα 18:00, στον Αγ. Χαράλαμπο Έξω Γωνιάς, θα τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία του πολυαγαπημένου μας πατέρα Μακάριου Σκοπελίτη. Η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνων, κατάθεση, για όποιον το επιθυμεί, σε λογαριασμό του Πτωχοκομείου Θήρας (IBAN: GR 5501103510000035160029274 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ)

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων αναφέρει για τον Μακάριο Σκοπελίτη τα παρακάτω:

“Ο μεγάλος αγωνιστής στα πέτρινα χρόνια της Ένωσής μας και οραματιστής για την πρόοδό της έφυγε από κοντά μας εχθές, 24 Ιουνίου 2020. Ο Μακάριος Σκοπελίτης που διετέλεσε ως Ειδικός Σύμβουλος την περίοδο 1983-1985 και από το 1985 έως το 2007 διετέλεσε ως Πρόεδρος της Οργάνωσής μας ήταν εκείνος που έθεσε τις βάσεις για την μελλοντική ανάπτυξη της ΕΣΘΠ.

Η κριτική του σκέψη, η ευρηματικότητά του και η ικανότητά του να βλέπει πάντα μπροστά, συνέβαλε καθοριστικά όχι μόνο να ξεπεραστούν μεγάλα προβλήματα, αλλά και να υλοποιηθούν πρωτοπόρες ιδέες. Η δημιουργία του νέου οινοποιείου της Ένωσης στον Πύργο Θήρας, του οποίου η αρχιτεκτονική ξεχωρίζει ακόμα στις μέρες μας, η επιμονή του για την παραγωγή ποιοτικών οίνων ΠΟΠ και πολλές άλλες σημαντικές δράσεις, οδήγησαν στην διεθνή αναγνώριση της Ένωσης και έκαναν την Σαντορίνη πασίγνωστη για τα ποιοτικά κρασιά της.

Όλο το συνεταιριστικό κίνημα της Θήρας – Θηρασίας και όχι μόνο, υποκλίνεται στον έντιμο και αγωνιστή Μακάριο Σκοπελίτη. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – SantoWines εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του”.

Η Δημοτική Οργάνωση Σαντορίνης του Κινήματος Αλλαγής, μέλος της οποίας υπήρξε ο Μακάριος Σκοπελίτης, με ανακοίνωσή της εκφράζει τη θλίψη της για την απώλειά του και αναφέρει:

“Ο Μακάριος Σκοπελίτης υπήρξε γραμματέας της οργάνωσής μας για πολλά χρόνια, είχε έντονη συνδικαλιστική δράση, εργάστηκε με προσήλωση και ανιδιοτέλεια, δίνοντας τον αγώνα του για την δημοκρατική παράταξη πάντα στην πρώτη γραμμή.

Συνολικά η προσφορά του στην παράταξή μας και στην Σαντορίνη ολόκληρη αφήνει μια ανεξίτηλη μνήμη. Άνθρωπος με ξεχωριστή προσωπικότητα, φιλικός και σεμνός, αφήνει και τις καλύτερες ανθρώπινες εντυπώσεις σε όλους όσους τον έζησαν και συνεργάστηκαν μαζί του.

Για μας τους νέους, η προσφορά και η πίστη του στις ιδέες της παράταξης, θα είναι πάντα παρακαταθήκη για να συνεχίσουμε τον αγώνα. Η Σαντορίνη και η Δημοκρατική παράταξη μας έγιναν σήμερα φτωχότεροι.”

makarios_skopelitis-1200x628-1.jpg

Ο Αντώνης Γάκης – υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άνθρωπος των Τεχνών τον αποχαιρέτησε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο: ” Ένας μεγάλος Θηραιος, ενας αξιος Κυκλαδιτης , που αφιέρωσε  επι δεκαετίες τη ζωή του και έχυσε τον ιδρώτα του για τον Σαντορινιό  αγρότη σε δύσκολες εποχές  , που είχε το οραμα και το θεμελίωσε για ένα Συνεταιρισμό Αγροτικών προϊόντων Παγκόσμιας εμβέλειας , ένας αεναος ακούραστος εργάτης του νησιού τόσο στις θέσεις ευθύνης που διετέλεσε με παραδειγματική τιμιότητα και συνείδηση, ως δημόσιος υπάλληλος σε κομβική υπηρεσία κοινής ωφέλειας , αλλά  και ως υπηρέτης του πολίτη ως προεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θήρας , ένας γνήσιος δημοκράτης , με αγώνες και θυσίες για την δημοκρατική παράταξη και την κοινωνική ευημερία !”

Καλό σου ταξίδι Μακάριε Σκοπελίτη !! Η γη της Θήρας που τόσο αγαπησες και φρόντισες θα σε υποδεχτεί σαν έναν από τους τελευταίους μεγάλους της εποχής !!”

Η Δημοτική παράταξη ΤΩΡΑ! και ο επικεφαλής της Μανώλης Ορφανός, κοινοποίησαν την παρακάτω ανακοίνωση:  Η Σαντορίνη είναι από σήμερα φτωχότερη..
Έφυγε ο Μακάριος Σκοπελίτης αφήνοντας μας ως παρακαταθήκη την εντιμότητα του την ηθικότητα και την αγωνιστικότητα του.
Η προσφορά του στα κοινά ανεκτίμητη.
Και εάν δεν αναγνωρίστηκε όπως θα του άξιζε και όπως θα του άρμοζε -από φίλους και εχθρούς- η πορεία του αφήνει ανεξίτηλα τα «σημάδια» από όπου και αν πέρασε.
Μόνον το έργο του η έντιμη και «καθαρή» διαδρομή του η ασυμβίβαστη πορεία του κόντρα στις «σειρήνες» είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής του.
Ήταν ένα λαμπρό παράδειγμα. Για το παρελθόν αλλά και το μέλλον.
Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε στη μνήμη του είναι να κρατήσουμε «ζωντανά» όσα δίδαξε με την συμπεριφορά του και το έργο του.
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην αγωνίστρια σύντροφο της ζωής του, στα παιδιά και τα εγγόνια του.
Αιώνια του η μνήμη.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα neasantorinis.gr και atlantea.news


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΔΕΥΑΘ: Νέο δίκτυο ύδρευσης με αφαλατωμένο πόσιμο νερό στο παραλιακό μέτωπο Εμπορείου

Η Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας καλεί τους κατοίκους και επαγγελματίες σε Περίσσα, Άγιο Γεώργιο, Εξωμύτη και Βλυχάδα να υποβάλουν αιτήσεις σύνδεσης εντός του έτους.

Η Θηρασία αποκαλύπτει τα μυστικά της: ανασκαφή και πρώιμη γραφή στο Αιγαίο

Διάλεξη του Καθηγητή Ιονίου Πανεπιστημίου Κώστα Σμπόνια την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2025, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σαντορίνη 2025: Έτος ανάδειξης και υποστήριξης της αυθεντικότητας».

Ίος: Εκδήλωση διαβούλευσης για την ανάπτυξη, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Δήμος Ιητών καλούν τους πολίτες

Την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Παπαπέτρου η σημαντική συζήτηση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο – Συμμετοχή με ερωτηματολόγιο και ανοιχτή διαβούλευση.

Σύλληψη ηγούμενου στα Καλάβρυτα για απόπειρα πώλησης βυζαντινών εικόνων και Ευαγγελίων

Η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε απόπειρα πώλησης 17 εικόνων και δύο Ευαγγελίων έναντι 200.000 ευρώ – Αντικαταστάθηκε το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Μονής

Έφυγε από τη ζωή ο Ρικ Ντέιβις, συνιδρυτής και φωνή των Supertramp (video)

Ο θρυλικός μουσικός πέθανε σε ηλικία 81 ετών μετά από μάχη με το πολλαπλό μυέλωμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Με φόρα από το 5-1 η «γαλανόλευκη» στο Καραϊσκάκης

Η Εθνική Ελλάδας μετά την πεντάρα στη Λευκορωσία υποδέχεται τη Δανία, σε ένα κρίσιμο τεστ για την πορεία της στα προκριματικά του Μουντιάλ 2026.

Ενοικιάζεται ισόγεια κατοικία στο Καστράκι Νάξου με απεριόριστη θέα

Διαθέσιμη από Σεπτέμβριο 2025 έως Ιούνιο 2026 – Δύο υπνοδωμάτια, ενιαίος χώρος, μοναδική τοποθεσία

Νάξος – Πανηγυρίζει η Παναγία Θεοσκέπαστη στο Κάστρο: Μοναδικός ορθόδοξος ναός με ιστορία αιώνων

Η δίκλιτη εκκλησία μέσα στα τείχη του Ενετικού Κάστρου συνδέεται με την οικογένεια του Μάρκου Σανούδου και παραμένει ζωντανό μνημείο πίστης και παράδοσης.

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κυκλάδων: Δωρεάν φοίτηση με τμήματα σε Νάξο & Σαντορίνη – Εγγραφές έως 15 Οκτωβρίου

Μια νέα ευκαιρία για ενήλικες που δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση – Σε δύο χρόνια αποκτούν απολυτήριο Γυμνασίου, με δωρεάν φοίτηση και απογευματινά μαθήματα.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.