Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο μετά τις 4.30 στο νησί της Ρόδου – Δεύτερη κατά σειρά που καταγράφεται στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες – Τι δηλώνει ο κος Λέκκας .
Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16.30 το απόγευμα ανοιχτά της Ρόδου.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 59 χιλιόμετρα νοτίως της Ρόδου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα δέκα χιλιόμετρα. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο υπολογίζει το μέγεθος του σεισμου στα 5,2 Ρίχτερ.
Δεν έχουν γίνει αναφορές για ζημιές.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλο το νησί, καθώς και σε περιοχές της Κύπρου και της Τουρκίας. «Πολύ δυνατός αλλά σύντομος», αρκετή ένταση και δευτερόλεπτα διάρκειας«, ανέφεραν κάτοικοι του νησιού στην πλατφόρμα σχολίων του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου.
Δείτε μερικά από τα σχόλια:
«Καθόμουν στην καρέκλα και ένιωσα να κουνιέμαι», ανέφερε κάτοικος της Κύπρου, ενώ πολλοί ταρακουνήθηκαν και στην Τουρκία.
«’Εντονα αισθητός στην πόλη της Ρόδου»
«Σύντομος αλλά αρκετά αισθητός στην πόλη της Ρόδου»
«Νιώσαμε ένα δυνατό τράνταγμα»(Μπόντρουμ)
«Καλό κούνημα» (Μαρμαρίδα)
«Νιώσαμε να κουνιόμαστε στην Κύπρο»
«Αισθάνθηκα για λίγο να κινείται το κρεβάτι μου» (Λευκωσία)
Ευθύμιος Λέκκας: Καμία ανησυχία
Σημειώνεται ότι η Ρόδος βρέθηκε στο επίκεντρο του Εγκέλαδου και το βράδυ της Τρίτης, με μία δόνηση 4,6 Ρίχτερ. Ο σεισμός είχε επίκεντρο τον τουρκικό χώρο, καταγράφηκε 30 χλμ βόρεια της πόλεως Ρόδου και είχε εστιακό βάθος 40 χλμ.
Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, διευκρινίζοντας ότι ο χθεσινός σεισμός δεν είχε σχέση με τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή, καθώς ανήκουν σε διαφορετικό γεωτεκτονικό πλαίσιο. «Δεν υπάρχει γενικευμένη εικόνα σεισμικότητας στην περιοχή» είπε, προσθέτοντας ότι οι σεισμοί συνέπεσαν απλά χρονικά.
Ο καθηγητής Γεωλογίας κατέστησε σαφές -για μια ακόμη φορά- πως τέτοιοι σεισμοί, που δεν έχουν επιπτώσεις, εκτονώνουν την ενέργεια και απομακρύνουν την πιθανότητα εκδήλωσης μεγάλου σεισμού.