Παρασκευή, 22 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΡόδος: Κουνήθηκε σε ρυθμούς 5 R η νότια πλευρά του "Σμαραγδένιου" νησιού

Ρόδος: Κουνήθηκε σε ρυθμούς 5 R η νότια πλευρά του “Σμαραγδένιου” νησιού

|

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο μετά τις 4.30 στο νησί της Ρόδου – Δεύτερη κατά σειρά που καταγράφεται στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες – Τι δηλώνει ο κος Λέκκας .

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16.30 το απόγευμα ανοιχτά της Ρόδου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 59 χιλιόμετρα νοτίως της Ρόδου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα δέκα χιλιόμετρα. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο υπολογίζει το μέγεθος του σεισμου στα 5,2 Ρίχτερ. 

Δεν έχουν γίνει αναφορές για ζημιές.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλο το νησί, καθώς και σε περιοχές της Κύπρου και της Τουρκίας. «Πολύ δυνατός αλλά σύντομος», αρκετή ένταση και δευτερόλεπτα διάρκειας«, ανέφεραν κάτοικοι του νησιού στην πλατφόρμα σχολίων του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου.

Δείτε μερικά από τα σχόλια:

«Καθόμουν στην καρέκλα και ένιωσα να κουνιέμαι», ανέφερε κάτοικος της Κύπρου, ενώ πολλοί ταρακουνήθηκαν και στην Τουρκία.

«’Εντονα αισθητός στην πόλη της Ρόδου»

«Σύντομος αλλά αρκετά αισθητός στην πόλη της Ρόδου»
«Νιώσαμε ένα δυνατό τράνταγμα»(Μπόντρουμ)
«Καλό κούνημα» (Μαρμαρίδα)
«Νιώσαμε να κουνιόμαστε στην Κύπρο»
«Αισθάνθηκα για λίγο να κινείται το κρεβάτι μου» (Λευκωσία)

Ευθύμιος Λέκκας: Καμία ανησυχία

Σημειώνεται ότι η Ρόδος βρέθηκε στο επίκεντρο του Εγκέλαδου και το βράδυ της Τρίτης, με μία δόνηση 4,6 Ρίχτερ. Ο σεισμός είχε επίκεντρο τον τουρκικό χώρο, καταγράφηκε 30 χλμ βόρεια της πόλεως Ρόδου και είχε εστιακό βάθος 40 χλμ.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, διευκρινίζοντας ότι ο χθεσινός σεισμός δεν είχε σχέση με τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή, καθώς ανήκουν σε διαφορετικό γεωτεκτονικό πλαίσιο. «Δεν υπάρχει γενικευμένη εικόνα σεισμικότητας στην περιοχή» είπε, προσθέτοντας ότι οι σεισμοί συνέπεσαν απλά χρονικά.

Ο καθηγητής Γεωλογίας κατέστησε σαφές -για μια ακόμη φορά- πως τέτοιοι σεισμοί, που δεν έχουν επιπτώσεις, εκτονώνουν την ενέργεια και απομακρύνουν την πιθανότητα εκδήλωσης μεγάλου σεισμού.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ολική αρθροπλαστική ισχίου: Η πιο σύγχρονη λύση στην οστεοαρθρίτιδα

Τι είναι η αρθροπλαστική ισχίου και πότε ενδείκνυται

Αλέξης Τσίπρας στη Le Monde: «Η ανάπτυξη στην Ελλάδα ωφελεί μόνο μία μειοψηφία»

Ο πρώην πρωθυπουργός μιλά για την κρίση, τα μνημόνια, το δημοψήφισμα του 2015 και την πολιτική πραγματικότητα σήμερα

Aegean Regatta 2025: 72 σκάφη ανοίγουν πανιά στο Αιγαίο

Από τη Λήμνο στη Μυτιλήνη – Μια εβδομάδα αγώνων, συγκινήσεων και θαλασσινών προκλήσεων

Σαντορίνη: Η «ομηρική Ελένη» του τουρισμού πολυτελείας φιλοξενεί για 3η χρονιά το διεθνές συνέδριο

Σαντορίνη: Στο επίκεντρο ο τουρισμός πολυτελείας- τον Οκτώβριο το 3ο συνέδριο για το Luxury tourism

Νάξος: Ο Νευρολόγος Ευάγγελος Κουρεμένος έρχεται (23/08) στο Naxos Medical

Το Naxos Medical υποδέχεται το Σάββατο 23/8 τον Νευρολόγο Ευάγγελο Κουρεμένο για προγραμματισμένα ραντεβού. Προληπτική φροντίδα σε μια εποχή με έντονη πίεση.

Πάρος: Ομόφωνο «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού, τι αναφέρει το σχετικό ψήφισμα (Pdf)

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση «μπαίνει μπροστά» στη διαχείριση του πολύτιμου πόρου – Αντίδραση για τον αποκλεισμό της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. από τον θεσμικό διάλογο.

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες μοριοδότησης για παιδικούς σταθμούς και ΒΣΟΦ στη Νάξο

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να δουν τα αποτελέσματα και να καταθέσουν ενστάσεις έως τις 26 Αυγούστου.

Δύο εξουθενωμένοι λευκοπελαργοί βρήκαν φροντίδα στην Ίο και στη Νάξο, στο δρόμο για το μεγάλο φθινοπωρινό ταξίδι

Με τη φροντίδα του κτηνιάτρου στην Ίο και τη στήριξη του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, δύο πελαργοί ανακτούν δυνάμεις για να συνεχίσουν την αποδημία τους

Κουφονήσια: Ανακατασκευάστηκε το πρώην ασθενοφόρο, αποκτά …διοικητικό ρόλο

Με πρωτοβουλία της Ομάδας Αιγαίου και της Τσιμής ΑΕ, το όχημα-δωρεά της Bayer Hellas που για χρόνια εξυπηρετούσε τους κατοίκους, συνεχίζει πλήρως ανανεωμένο τη σημαντική του αποστολή.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι