Δευτέρα, 25 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΠρωτοφανής τρόπος διακίνησης ναρκωτικών - Διεθνές ενδιαφέρον για την νέα μέθοδο

Πρωτοφανής τρόπος διακίνησης ναρκωτικών – Διεθνές ενδιαφέρον για την νέα μέθοδο

|

Το ενδιαφέρον των αστυνομιών της Ευρώπης, αλλά και άλλων υπηρεσιών διεθνώς, έχει προκαλέσει η υπόθεση διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που εξιχνιάστηκε από τη Δίωξη Ναρκωτικών Αττικής, λόγω του πρωτοφανούς τρόπου που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του διεθνούς κυκλώματος για τη μεταφορά των ναρκωτικών.

Στην υπόθεση εμπλέκονται και Κρητικοί καθώς εντοπίστηκαν αποθήκες ναρκωτικών, στην Επισκοπή Ρεθύμνου και στα Δράμια Χανίων

 Όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης και ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, τα μέλη του κυκλώματος είχαν εφεύρει μια μέθοδο για τη μεταφορά της κοκαΐνης ώστε να μην είναι ανιχνεύσιμη και συγκεκριμένα εμπότιζαν με κοκαΐνη σε υγρή μορφή, χαρτόνια και διαφημιστικές αφίσες και άλλο υλικό.

Ο εμποτισμός του χαρτικού υλικού γινόταν κυρίως στη Βολιβία και ταχυδρομικώς έφτανε στην Ελλάδα, όπου γινόταν η αντίστροφη διαδικασία. Διαχώριζαν δηλαδή την κοκαΐνη από το χαρτί, την επανέφεραν στην κανονική της μορφή και επειδή ήταν πολύ υψηλής καθαρότητας, την νόθευαν με άλλες ουσίες και την προωθούσαν στην αγορά στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

 Ο κ. Παπαζαφείρης τόνισε ότι η επιτυχία αυτή της Ασφάλειας Αττικής είναι μια από τις πιο σημαντικές διεθνώς, ενώ η μέθοδος μεταφοράς της κοκαΐνης αποτελεί αντικείμενο ανάλυσης από πολλές αστυνομίες και υπηρεσίες στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

 Στο πλαίσιο της επιχείρησης που πραγματοποίησε η Δίωξη Ναρκωτικών, μετά από πολύ μεθοδικές και στοχευμένες έρευνες, συνελήφθησαν συνολικά 22 μέλη του οργανωμένου κυκλώματος, ενώ άλλα 14 συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, εκ των οποίων 11 αναζητούνται, ενώ τρία είναι ήδη έγκλειστα σε ελληνικές φυλακές.

Παράλληλα εντοπίστηκαν τρεις αποθήκες ναρκωτικών, στην Επισκοπή Ρεθύμνου, στα Δράμια Χανίων και στην Αθήνα, ενώ έγιναν πολλές κατ’ οίκον έρευνες σε Αττική, Κρήτη, Θεσσαλονίκη και Λαμία.

 Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση είναι διαφόρων εθνικοτήτων. Συγκεκριμένα, οι 22 συλληφθέντες είναι ηλικίας 32 έως 62 ετών, υπήκοοι Ελλάδας, Αλβανίας, Δομινικανής Δημοκρατίας, Κολομβίας, Βενεζουέλας, Ρωσίας, Γεωργίας και Βουλγαρίας.

Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση φαίνεται πως έπαιζε ένας 61χρονος υπήκοος Βενεζουέλας, ο οποίος φέρεται πως απέστειλε τον περασμένο Απρίλιο 5,3 κιλά κοκαΐνη εμποτισμένη σε χαρτόνια διαφημιστικού υλικού από τη Βολιβία στην Ελλάδα, ενώ πριν από τρεις μέρες ήλθε στην χώρα μας μαζί με άλλους δύο συμπατριώτες του, εκ των οποίων ο ένας ήταν «χημικός» του κυκλώματος, προκειμένου να επαναφέρουν την κοκαΐνη στην αρχική της μορφή για να την προωθήσουν στην αγορά.

Το κύκλωμα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, αποτελούνταν από δύο υποομάδες, με αρχηγούς έναν Αλβανό, 44 ετών και έναν Έλληνα 60 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι είχαν απευθείας διασυνδέσεις με τα καρτέλ ναρκωτικών στη Λατινική Αμερική.

 Η ομάδα του 44χρονου, ήταν επιφορτισμένη με την ανεύρεση προμηθευτών κοκαΐνης, τη διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές στην Βολιβία, τη διαμεσολάβηση με προμηθευτές κοκαΐνης στην Ολλανδία και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, για λογαριασμό τρίτων, καθώς και τον ποιοτικό έλεγχο των ναρκωτικών.

 Σε δεύτερο στάδιο αναλάμβαναν την παραλαβή των ποσοτήτων, μέσω ταχυδρομικών δεμάτων, την αποθήκευσή τους, ενώ ειδικός στην εξαγωγή – μετατροπή της κοκαΐνης από τη συγκαλυμμένη μορφή σε σκόνη, ήταν ένας 62χρονος υπήκοος Κολομβίας.

 Τα μέλη της δεύτερης υποομάδας ήταν επιφορτισμένα με την ανεύρεση προμηθευτών κοκαΐνης στη Δυτική Ευρώπη και στην Ισπανία, την ανεύρεση προμηθευτών ακατέργαστης κάνναβης και τη διαχείριση των εσόδων από τις πωλήσεις.

 Ταυτόχρονα τα μέλη του κυκλώματος διακινούσαν και άλλα ναρκωτικά στην Ελλάδα, όπως κατεργασμένη και ακατέργαστη κάνναβη, ναρκωτικά δισκία, κ.λ.π.

Από τις αστυνομικές έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 •    44 χαρτόνια και εννέα πολύχρωμα χάρτινα ημερολόγια εμποτισμένα με κοκαΐνη, ποσότητες κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης,

•    232 δισκία διάφορων φαρμακευτικών σκευασμάτων

•    10 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,

•    35.635 ευρώ και 1.545 δολάρια ΗΠΑ

•    πέντε χρυσές λίρες Αγγλίας,

•    πλήθος αποδείξεων πληρωμής από δελτία του ΟΠΑΠ,

•    δύο πλαστικές κυλινδρικές συσκευασίες, οποίες περιείχαν σκόνη σε μορφή νιφάδων, άγνωστης χημικής σύστασης,

•    52 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, πλήθος καρτών SIM, και

•    επτά αποδείξεις καταθέσεων τράπεζας.

Εκτιμάται ότι η συνολική ποσότητα κοκαΐνης που θα επέρχονταν, από τα ημερολόγια και τα χαρτόνια, μετά από τη διαδικασία εξαγωγής της και ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία, θα ξεπερνούσε τα 15 κιλά.

 Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, από όπου και παραπέμφθηκαν στον ανακριτή.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Κατερίνα Καμπανέλλη: «Στόχος η δημιουργία φεστιβάλ στη Νάξο με επίκεντρο το έργο του πατέρα μου» (video)

Συγκινητική συνέντευξη της κόρης του Ιάκωβου Καμπανέλλη για το Θεατρικό Μουσείο στη Νάξο και τα σχέδια για ένα ετήσιο φεστιβάλ.

Γιάννης Βλασσερός: «Η Κόρωνος δεν μπορεί να είναι μόνο καλοκαιρινό χωριό»

Στη γενική συνέλευση της Κορώνου, ο γιατρός και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε μέτρα στήριξης, καλύτερη συγκοινωνία και σταθερή υγειονομική κάλυψη.

Σαντορίνη: Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο στο «8ο Φεστιβάλ Στρογγύλη» (αφίσα)

Γιάννης Ζουγανέλης, Λευτέρης Ελευθερίου, Ελένη Καρακάση και Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος παρουσιάζουν τα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη στις 26 Αυγούστου.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Σαντορίνη – Γ. Βρούτσης: Ανακατασκευή τεσσάρων γηπέδων, έρχεται νέο στάδιο το 2026 (video)

Με προϋπολογισμό 326.000 ευρώ ξεκινά η αναβάθμιση των γηπέδων σε Εμπορείο, Ακρωτήρι, Βόθωνα και Θηρασιά, ενώ προχωρά το σχέδιο για σύγχρονο στάδιο στη Σαντορίνη.

Θεατρική Παράσταση στο Φιλώτι: «Ο Επιθεωρητής Ντρέικ και η Μαύρη Χήρα» (αφίσα)

Μια κωμωδία μυστηρίου του David Tristram ζωντανεύει στο Αθλοθέατρο Φιλωτίου, με τους Μάριο Αθανασίου, Βαλέρια Κουρούπη και Σπύρο Πούλη.

Αλλαγές στο ΕΚΑΒ: Νέα ασθενοφόρα και ελικόπτερα – Παραμένει το πρόβλημα του προσωπικού

Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει ενίσχυση στόλου και καλύτερο συντονισμό, όμως η έλλειψη διασωστών παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο.

Αεροδρόμια: Επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε Αθήνα, Κρήτη, Καλαμάτα και 22 περιφερειακά

Από το φιλόδοξο σχέδιο των 1,28 δισ. ευρώ στο «Ελ. Βενιζέλος» έως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και τις παραχωρήσεις στην Καλαμάτα και σε 22 περιφερειακά, η Ελλάδα επενδύει στρατηγικά για να στηρίξει την άνοδο του τουρισμού.

Νάξος – AlteR riTmo: Γιορτάζει 10 χρόνια χορού και δημιουργίας με νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης (αφίσα)

Με αφορμή τα 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας, το Κέντρο Χοροκινητικής Έκφρασης AlteR riTmo ανανεώνει τα μαθήματά του, εγκαινιάζει νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και προσφέρει 50% έκπτωση στα ετήσια δίδακτρα για νέες εγγραφές.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Ανησυχία στην Τζια: Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με δεκάδες περιστατικά καθημερινά

Περισσότερα από 80 περιστατικά την ημέρα στο Περιφερειακό Ιατρείο – Έχουν ενημερωθεί ΥΠΕ και ΕΟΔΥ.