Η Ελλάδα είναι η 2η ακριβότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα αυγά για το 2015 – Μόνο στο κρέας είμαστε χαμηλότερα από το μέσο κοινοτικό όρο
Βλέποντας τα στοιχεία της Eurostat σχετικά με τις τιμές στα σούπερ μάρκετ και με την Ελλάδα σε ρόλο πρωταθλήτριας αλλά από το τέλος (!!!) αυθόρμητα έρχεται στο νου όλων η απορία «δηλαδή εάν δεν είχαμε δικό μας γάλα πόσο πιο ακριβό θα ήταν;» Ο λόγος της απορίας;
Μα το γεγονός ότι είμαστε η δεύτερη ακριβότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα αβγά για το 2015, ενώ συνολικά το επίπεδο τιμών των τροφίμων διαμορφώθηκε πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που δημοσιεύει η εφημερίδα Καθημερινή, η Ελλάδα της πολυετούς ύφεσης, της συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 25% και της ανεργίας που επίσης βρίσκεται κοντά στο 25%, είναι ακριβότερη από χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, αλλά και από την Πορτογαλία και την Ισπανία.
Το επίπεδο τιμών στα τρόφιμα και τα αλκοολούχα ποτά είναι υψηλότερο στην Ελλάδα από τον μέσο κοινοτικό όρο κατά 3%. Τα γαλακτοκομικά και αυγά είναι ακριβότερα κατά 31% από τον μέσο κοινοτικό όρο, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα τη δεύτερη ακριβότερη χώρα, μετά την Κύπρο, μεταξύ των «28» σε αυτή την κατηγορία προϊόντων. Η Ελλάδα είναι κατά 17% ακριβότερη από τον μέσο κοινοτικό όρο και έκτη ακριβότερη μεταξύ των «28» στην κατηγορία των αλκοολούχων ποτών, εξέλιξη η οποία σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην υπερφορολόγηση των εν λόγω προϊόντων.
Καθημερινότητα
Δυστυχώς, σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι τιμές σε ένα άλλο βασικό προϊόν της καθημερινής μας διατροφής. Ο λόγος για το ψωμί και τα δημητριακά, κατηγορία στην οποία η Ελλάδα είναι κατά 14% ακριβότερη σε σύγκριση με τον μέσο κοινοτικό όρο και έκτη ακριβότερη σε αυτή την κατηγορία μεταξύ των «28».
Στα ψάρια, η Ελλάδα είναι κατά 13% ακριβότερη από τον μέσο κοινοτικό όρο και μάλιστα είναι η τέταρτη ακριβότερη ύστερα από χώρες όπως η Δανία, η Αυστρία και η Σουηδία. Επίσης, η Ελλάδα, ελαιοπαραγωγός χώρα, και με εγχώριες μονάδες παραγωγής βούτυρου και μαργαρινών, είναι ακριβότερη κατά 16% σε σύγκριση με τον μέσο κοινοτικό όρο στην κατηγορία των ελαίων και λιπών.
Μάλιστα, είναι η όγδοη ακριβότερη χώρα μεταξύ των «28» και η ακριβότερη μεταξύ των ελαιοπαραγωγών χωρών της Ε.Ε. Στα αναψυκτικά η Ελλάδα είναι 8% ακριβότερη, επίδοση που την καθιστά όγδοη ακριβότερη χώρα μεταξύ των «28» στην κατηγορία αυτή προϊόντων.
Η κατηγορία τροφίμων της οποίας το επίπεδο τιμών στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με τον μέσο κοινοτικό όρο είναι τα κρέατα (κατά 12% φθηνότερη η Ελλάδα), τα φρούτα και λαχανικά (κατά 17% φθηνότερη σε σχέση με τον μέσο κοινοτικό όρο) και ο καπνός (κατά 24% φθηνότερη).
Η χώρα μας πάντως δεν συγκαταλέγεται στις τρεις φθηνότερες χώρες σε καμία κατηγορία αγαθών ανάμεσα σε 28 ώρες. Τα πιο ακριβά αλκοολούχα ποτά πωλούνται στην Ιρλανδία, ενώ οι καπνιστές θα βρουν τα ακριβότερα τσιγάρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Βάσει των στοιχείων οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Δανία, φθάνοντας στο 145% του μέσου κοινοτικού όρου, ενώ ακολούθησαν Σουηδία (124%), Αυστρία (120%), Ιρλανδία και Φιλανδία (119%) και Λουξεμβούργο. Όσο για τις φθηνότερες χώρες σε αυτές περιλαμβάνονται Πολωνία (63%), Ρουμανία (64%), Βουλγαρία (70%), Λιθουανία (78%), Δημοκρατία της Τσεχίας και Ουγγαρία (79%).