Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΠώς (δεν) θα πετύχεις τους στόχους της νέας χρονιάς

Πώς (δεν) θα πετύχεις τους στόχους της νέας χρονιάς

|

Ο Γιος Μουρ από το Φορτ Λότερντειλ της Φλόριντα έχει βάλει από τώρα ξεκάθαρους στόχους για τη νέα χρονιά. Ή έστω, σχεδόν ξεκάθαρους στόχους. «Θέλω απλά μία πιο υγιεινή ζωή» λέει ο νεαρός Αμερικανός στο πρακτορείο AP. «Να μειώσω το τσιγάρο και το ποτό. Να βάλω και κάποια χρήματα στην άκρη, γενικότερα να μπορώ να ζω λίγο καλύτερα».

Ο Τιμ Γουίλιαμς από το Σίρακιουζ της Νέας Υόρκης θέτει παρόμοιους στόχους, αλλά βλέπει πιο χαλαρά το όλο ζήτημα. «Λιγότερο βάρος, λιγότερο ποτό, περισσότερη γυμναστική, τα συνηθισμένα…» είναι οι στόχοι του για το 2024. «Αλλά έχω προσέξει ότι όταν ζεις τη ζωή σου, έστω κι αν ξεφεύγεις που και που, είναι πιο εύκολο να τηρήσεις τον στόχο σου από ότι αν τον έχεις διακηρήξει ως ξεκάθαρο στόχο, ως υποχρέωση».

Υγεία και οικονομική διαχείριση οι προτεραιότητες

Για τη νέα χρονιά όλοι βάζουμε στόχους, έστω και χαλαρούς. Ίσως γιατί στον δυτικό κόσμο έχουμε μάθει να λειτουργούμε on project, με στόχους και χρονοδιαγράμματα. Οι Αμερικανοί κάνουν λόγο για new years resolutions, οι Γερμανοί για Vorsatz, που σημαίνει «στόχος», «πρόθεση», αλλά και «προμελέτη». Είναι και αυτό μία υπενθύμιση ότι οι στόχοι σπανίως επιτυγχάνονται χωρίς οργάνωση, υπομονή και επιμονή.

Δημοφιλέστεροι στόχοι για τους Αμερικανούς, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, είναι η εξοικονόμηση χρημάτων. Ακολουθεί ο,τιδήποτε έχει σχέση με τη βελτίωση της υγείας και της φυσικής κατάστασης, ενώ ένα ποσοστό 19% θέτει ως στόχο «να δαπανήσει λιγότερο χρόνο στα social media», τα οποία προφανώς έχουν αρχίσει να κουράζουν. Για τους Γερμανούς κορυφαίος στόχος για το 2024 είναι «να εξοικονομήσουν περισσότερα χρήματα», όπως δηλώνει το 51% των ερωτηθέντων. Το 48% θέλει «να ασχοληθεί πιο συστηματικά με την άθληση», το 38% «να εξασφαλίσει περισσότερο χρόνο για την οικογένεια και τους φίλους», ενώ ένα αξιοσημείωτο ποσοστό 21% αισθάνεται την ανάγκη «να μειώσει το άγχος στον χώρο εργασίας».

Εδώ βέβαια υπάρχει ένα μεθοδολογικό πρόβλημα: Πόσο συγκεκριμένος μπορεί ή και πρέπει να είναι ο στόχος μας; Άλλο «να ασχοληθείς με την άθληση» γενικώς, άλλο να τρέξεις μαραθώνιο κάτω από τέσσερις ώρες μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Άλλο «να βάλεις κάτι στην άκρη», άλλο να επιδιώξεις απόδοση 3% με ελάχιστο κεφάλαιο 10.000 ευρώ. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πιο εύκολα επιτυγχάνονται οι συγκεκριμένοι στόχοι που προσεγγίζονται με μικρά βήματα.

Επίσης, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Plos One, οι στόχοι που διατυπώνονται με θετικό τρόπο θεωρούνται πιο ελκυστικοί από εκείνους που έχουν αρνητικό πρόσημο. Κατά συνέπεια, μάλλον θα χάσω βάρος πιο εύκολα αν ο στόχος μου είναι ότι «θα τρώω περισσότερα φρούτα», παρά αν θέσω ως στόχο ότι «θα κόψω τα γλυκά».

Σε κάθε περίπτωση οι στόχοι μας πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και να ταιριάζουν στις ευρύτερες συνθήκες, επισημαίνει ο κοινωνικός ψυχολόγος Ομίντ Φοτουχί, διευθυντής ερευνών στο εργαστήριο καινοτομίας WGU Labs στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. «Έχω προσέξει ότι πολύς κόσμος επιμένει σε αναχρονιστικούς στόχους» λέει ο Αμερικανός επιστήμονας. «Μπορεί κάποιος να έχει στο μυαλό του το βάρος που είχε στο γυμνάσιο και επί δεκαετίες να φαντάζεται ότι κάποτε θα επανέλθει σε αυτό. Αλλά αυτό μπορεί να μην λέει τίποτα για τη σημερινή του ζωή. Μπορεί ο άνθρωπος αυτός να έχει οικογένεια, να έχει εδραιωθεί σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, να δημιουργεί αξίες με διαφορετικό τρόπο».

«Μηδενίζοντας» το κοντέρ

Γιατί όμως οι περισσότεροι από εμάς επιμένουν να βάζουν στόχους- ενίοτε τους ίδιους στόχους κάθε χρονιά- έστω και αν η επίτευξή τους αποδεικνύεται ανέφικτη ή έστω πολύ δύσκολη; Διότι η υπόσχεση για μία «νέα αρχή» είναι ένα ιδιαίτερα ελκυστικό ψυχολογικό κίνητρο. Το κοντέρ μηδενίζεται. Ό,τι (δεν) έχει γίνει μέχρι σήμερα, θεωρείται άνευ σημασίας.

«Αυτό που κάνει τόσο ελκυστικούς τους στόχους της νέας χρονιάς», λέει ο Φοτουχί, «είναι ότι υπόσχονται μία νέα αρχή. Παραμερίζουμε προσδοκίες και στόχους, στους οποίους δεν είχαμε ανταποκριθεί την προηγούμενη χρονιά. Άλλωστε οι στόχοι πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι ως αυτοσκοπός, αλλά ως εργαλεία που μας βοηθούν να εξελιχθούμε. Σημασία δεν έχει τόσο να επιτυγχάνεις τον στόχο σου, σημασία έχει κυρίως αυτό που επιτυγχάνεις επιδιώκοντας τον στόχο σου…»

Πηγή: https://www.ot.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κόρωνος: Νέα δανειστική βιβλιοθήκη από τον Γιάννη Γερασιμίδη, πολιτιστική «ανάσα» στο χωριό

Μια ακόμη πρωτοβουλία του Γιάννη Γερασιμίδη που συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας του τόπου, με στόχο να φέρει το βιβλίο πιο κοντά σε κατοίκους και επισκέπτες.

Νάξος: Αποκαταστάθηκε η βλάβη σε κεντρικό αγωγό ύδρευσης στο ύψος του Λυκείου

Σπασμένος σωλήνας ύδρευσης πλημμύρισε τον δρόμο μπροστά στο ΓΕΛ «Μανώλης Γλέζος». Άμεση κινητοποίηση του Δήμου, αποκατάσταση της ζημιάς σε λίγες ώρες.

40 χρόνια Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με μια μοναδική δημιουργία του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Η παράσταση THIS THAT KEEPS ON – a personal archaeology ζωντανεύει για μία μόνο βραδιά στο Ηρώδειο, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα της «Μεταμόρφωσης» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Δημοσκόπηση: Πλειοψηφία Βρετανών υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Αυξανόμενη στήριξη καταγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για την επιστροφή των Γλυπτών, ενώ ένας στους τρεις ζητά να επαναπατριστούν όλα τα αμφιλεγόμενα εκθέματα.

Τουρκία – Μεγάλη του Γένους Σχολή: Καμία εγγραφή νέων μαθητών στην Α΄ Γυμνασίου για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες

«Καμπανάκι» για τον ελληνισμό της Πόλης – Συνολικά 302 μαθητές φοιτούν φέτος στα ελληνικά σχολεία Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου.

Γαύδος: 578 μετανάστες σε λιγότερο από 24 ώρες – Συναγερμός για τις τοπικές αρχές

Με 9 βάρκες έφτασαν εκατοντάδες μετανάστες στο ακριτικό νησί. Πλέον οι φιλοξενούμενοι στην Αγυιά Χανίων φτάνουν τους 1.139, με τις συνθήκες να χαρακτηρίζονται επικίνδυνες.

Αμοργός: Προβολή της ταινίας «Σινεμά ο Παράδεισος» με μουσική του Έννιο Μορρικόνε

Ο Σύλλογος «Νήσος Αμοργός» σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς τιμούν τον κινηματογράφο με την αριστουργηματική ταινία του Τζουζέπε Τορνατόρε στα Κατάπολα.

Φιλώτι -Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο: Στην καρδιά της Νάξου, εκεί όπου οι παραδόσεις ζωντανεύουν

Ανάμεσα στις πλαγιές του Ζα, το κεφαλοχώρι αποκαλύπτει τη γοητεία των Κυκλάδων μέσα από τα σοκάκια, τις γιορτές και το Λαογραφικό του Μουσείο.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι