Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΠατριαρχική τιμή στον Γ. Ανωμερίτη

Πατριαρχική τιμή στον Γ. Ανωμερίτη

|

Η επιστολή του Γιώργου Ανωμερική ως απάντηση στην τιμή να λάβει το οφφίκιο του Άρχοντα Πρωτεκδίκου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας,
 

Στο επίκεντρο της Ορθοδοξίας το περασμένο Σαββατοκύριακο (για την ακρίβεια από το απόγευμα της Παρασκευής 11/09 έως το μεσημέρι της Δευτέρας 14/09)  νησί της Χίου, με την ευκαιρία της εορτής της Συνάξεως όλων των Αγίων της Χίου όπου το παρών έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Όμως, ιδιαίτερη τιμή έλαβε ο Ναξιώτης πολιτικός και πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) Γιώργος Ανωμερίτης στη διάρκεια της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας που έγινε το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου για την εορτή της Συνάξεως όλων των Αγίων της Χίου.

Μετά από πρόταση (εισήγηση) του καπ. Παναγιώτη Τσάκου, ο Γιώργος Ανωμερίτης τιμήθηκε με το οφφίκιο του Άρχοντα Πρωτεκδίκου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας που έλαβε από τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο σε μία ένδειξη τιμής για την προσφορά του στην Πολιτεία και την Εκκλησία. Το αξίωμα του Οφφικιούχου, είναι μία από τις τιμητικές διακρίσεις του Οικουμενικού Θρόνου.

Στην επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο κ. Ανωμερίτης αναφέρει: «Έχω πλήρη συνείδηση ότι με την απόδοση του οφφικίου αυτού γίνομαι διάκονος της Μεγάλης μας Εκκλησίας και ενεργότερος υποστηρικτής του θεόπεμπτου έργου Σας. Μέλος ενός ιστορικού κύκλου κληρικών και λαϊκών αξιωματούχων, οι οποίοι σε δίσεκτα  έτη διέσωσαν τη Ρωμιοσύνη και το Γένος των ορθοδόξων, όπως έχω γράψει και στο βιβλίο μου για τα «Σιγίλλια προς τα Αγιονήσια των Κυκλάδων. Από τα νεανικά μου χρόνια συμμετέχω ως απλό μέλος του ποιμνίου της Εκκλησίας στα εκκλησιαστικά δρώμενα, όπως εξάλλου με σκοπό το κοινό καλό και στις πολιτικές και δημόσιες υποθέσεις της Ελλάδας και του Ελληνισμού μέσα από ποικίλα κοσμικά αξιώματα. Μαζί με τις άπειρες ευχαριστίες μου για τη μεγάλη αυτή τιμή, θα ήθελα, ζητώντας την ευλογία Σας, να σας διαβεβαιώσω ότι θα προσπαθήσω με κάθε τρόπο να ανταποκριθώ στις ευθύνες τις οποίες η Μεγάλη Εκκλησία και η Αγιότητά Σας μου αναθέτετε».   

Να σημειωθεί ότι την πολύωρη Θεία Λειτουργία έκλεισε ο προκαθήμενος του Οικουμενικού Θρόνου με μια αφήγηση του Πατριάρχη Αθηναγόρα, που αποτυπώνει την ανάγκη του ανθρώπου να επικοινωνεί με την Εκκλησία, αλλά και με τους συνανθρώπους του. Όπως ανέφερε, “όταν ο Αθηναγόρας ήταν διάκονος στην επαρχία, έβλεπε πλήθος πολιτών να τον επισκέπτεται τακτικά, οπότε κάποτε τους ρώτησε αν θέλουν κάτι συγκεκριμένο για να το πράξει. ”Όχι” του απάντησαν, ”θέλουμε μόνο να βλεπόμαστε, να μιλάμε””. Παράλληλα, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον Χιώτη μητροπολίτη Βελγίου και Έξαρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, Παντελεήμονα Κοντογιάννη, που αποχώρησε στις 26 Νοεμβρίου 2013 από την ενεργό δράση. Έκτοτε, εφησυχάζει στην ιδιαίτερη πατρίδα του υπό τον τίτλο του μητροπολίτη πρώην Βελγίου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Λειψυδρία: Η αφύπνιση που άργησε, προ των πυλών το Εθνικό Σχέδιο για τα Ύδατα

Σε φάση προμελέτης το μεγάλο έργο ενίσχυσης του Ευήνου, προτεραιότητα η αφαλάτωση στα νησιά – «Η δίψα θα έρθει», προειδοποιούν οι ειδικοί

Μαρίνα Κωνσταντίνου: Νίκη με καρδιά στο Sifnathlon, Μια πιλότος, ένα μετάλλιο, μια πράξη ανθρωπιάς (video)

Κατέκτησε την κορυφή στον αγώνα των 10 χλμ. και χάρισε το δώρο της σε μια μητέρα 7 παιδιών, τιμώντας την αθέατη δύναμη των γυναικών

Πανελλαδικές: Στις 26 ή 27 Ιουνίου οι βαθμολογίες, πότε αναμένονται οι βάσεις

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη διαβεβαιώνει ότι η διαδικασία προχωρά κανονικά – Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν με SMS στους υποψηφίους

Σαντορίνη: Πανελλαδική Πρωτιά για τα Σχολεία της Θήρας στον Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2025

Με οικολογικό όραμα και δημιουργικότητα, μαθητές από Θήρα κατέκτησαν την 1η θέση στο επίπεδο Α2 του εθνικού διαγωνισμού, αποδεικνύοντας ότι το μέλλον ξεκινά από το σχολείο.

Μήνυμα Ειρήνης από την Ανάφη: «Free Gaza» στην άμμο της ανθρωπιάς

Λιτή δράση αλληλεγγύης από κατοίκους και επισκέπτες στην Ανάφη με ένα μήνυμα που ταξιδεύει: Ελευθερία και ζωή για τη Γάζα.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Ίος: Το αιγαιοπελαγίτικο νησί–μύθος στη μάχη για ένα βιώσιμο μέλλον

Ανάμεσα στην άγρια ομορφιά και την τουριστική ανάπτυξη, η Ίος καλείται να ισορροπήσει την ψυχή της με τις προκλήσεις της εποχής — με όπλα τη φύση, την τέχνη και τους ανθρώπους της.

Νάξος: Ποια είναι η γεύση της; Από την πατάτα και το τυρί έως την … παπιλώνα

Από τα τυριά και τις πατάτες μέχρι το ζαμπόνι και το κίτρο, η Νάξος παραμένει αυθεντική γαστρονομική δύναμη, σε μια εποχή που η αυτάρκεια γίνεται πολυτέλεια.

Ροζέ Μιλλιέξ: Ο Γάλλος που αγάπησε τη Νάξο – Μια ωδή στην «πλούσια καρδιά» του νησιού

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στη σχέση του Γάλλου φιλέλληνα Ροζέ Μιλλιέξ με τη Νάξο, μέσα από το συγκινητικό του άρθρο του 1957. Αφιέρωμα στη μνήμη του Δημήτρη Ήμελλου.

ΑΟ Μυκόνου: Εξι αποχωρήσεις και “Ευχαριστούμε τους πρωταγωνιστές της ανόδου”

Ο Α.Ο. Μυκόνου αποχαιρετά έξι παίκτες που συνέβαλαν καθοριστικά στην ιστορική άνοδο – Λόγια τιμής και ευγνωμοσύνης από τη διοίκηση

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.