Δευτέρα, 25 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΠατριαρχική τιμή στον Γ. Ανωμερίτη

Πατριαρχική τιμή στον Γ. Ανωμερίτη

|

Η επιστολή του Γιώργου Ανωμερική ως απάντηση στην τιμή να λάβει το οφφίκιο του Άρχοντα Πρωτεκδίκου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας,
 

Στο επίκεντρο της Ορθοδοξίας το περασμένο Σαββατοκύριακο (για την ακρίβεια από το απόγευμα της Παρασκευής 11/09 έως το μεσημέρι της Δευτέρας 14/09)  νησί της Χίου, με την ευκαιρία της εορτής της Συνάξεως όλων των Αγίων της Χίου όπου το παρών έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Όμως, ιδιαίτερη τιμή έλαβε ο Ναξιώτης πολιτικός και πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) Γιώργος Ανωμερίτης στη διάρκεια της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας που έγινε το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου για την εορτή της Συνάξεως όλων των Αγίων της Χίου.

Μετά από πρόταση (εισήγηση) του καπ. Παναγιώτη Τσάκου, ο Γιώργος Ανωμερίτης τιμήθηκε με το οφφίκιο του Άρχοντα Πρωτεκδίκου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας που έλαβε από τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο σε μία ένδειξη τιμής για την προσφορά του στην Πολιτεία και την Εκκλησία. Το αξίωμα του Οφφικιούχου, είναι μία από τις τιμητικές διακρίσεις του Οικουμενικού Θρόνου.

Στην επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο κ. Ανωμερίτης αναφέρει: «Έχω πλήρη συνείδηση ότι με την απόδοση του οφφικίου αυτού γίνομαι διάκονος της Μεγάλης μας Εκκλησίας και ενεργότερος υποστηρικτής του θεόπεμπτου έργου Σας. Μέλος ενός ιστορικού κύκλου κληρικών και λαϊκών αξιωματούχων, οι οποίοι σε δίσεκτα  έτη διέσωσαν τη Ρωμιοσύνη και το Γένος των ορθοδόξων, όπως έχω γράψει και στο βιβλίο μου για τα «Σιγίλλια προς τα Αγιονήσια των Κυκλάδων. Από τα νεανικά μου χρόνια συμμετέχω ως απλό μέλος του ποιμνίου της Εκκλησίας στα εκκλησιαστικά δρώμενα, όπως εξάλλου με σκοπό το κοινό καλό και στις πολιτικές και δημόσιες υποθέσεις της Ελλάδας και του Ελληνισμού μέσα από ποικίλα κοσμικά αξιώματα. Μαζί με τις άπειρες ευχαριστίες μου για τη μεγάλη αυτή τιμή, θα ήθελα, ζητώντας την ευλογία Σας, να σας διαβεβαιώσω ότι θα προσπαθήσω με κάθε τρόπο να ανταποκριθώ στις ευθύνες τις οποίες η Μεγάλη Εκκλησία και η Αγιότητά Σας μου αναθέτετε».   

Να σημειωθεί ότι την πολύωρη Θεία Λειτουργία έκλεισε ο προκαθήμενος του Οικουμενικού Θρόνου με μια αφήγηση του Πατριάρχη Αθηναγόρα, που αποτυπώνει την ανάγκη του ανθρώπου να επικοινωνεί με την Εκκλησία, αλλά και με τους συνανθρώπους του. Όπως ανέφερε, “όταν ο Αθηναγόρας ήταν διάκονος στην επαρχία, έβλεπε πλήθος πολιτών να τον επισκέπτεται τακτικά, οπότε κάποτε τους ρώτησε αν θέλουν κάτι συγκεκριμένο για να το πράξει. ”Όχι” του απάντησαν, ”θέλουμε μόνο να βλεπόμαστε, να μιλάμε””. Παράλληλα, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον Χιώτη μητροπολίτη Βελγίου και Έξαρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, Παντελεήμονα Κοντογιάννη, που αποχώρησε στις 26 Νοεμβρίου 2013 από την ενεργό δράση. Έκτοτε, εφησυχάζει στην ιδιαίτερη πατρίδα του υπό τον τίτλο του μητροπολίτη πρώην Βελγίου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο στο «8ο Φεστιβάλ Στρογγύλη» (αφίσα)

Μια μεγάλη συναυλία-φόρος τιμής στον αξέχαστο ερμηνευτή, με τον Δημήτρη Μπάση, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και τον Δημήτρη Μπάκουλη, τη Δευτέρα 25 Αυγούστου 2025 στις 21:00 στον Προαύλιο Χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου Δήμου Θήρας.

Μειώσεις φόρων για 4 εκατ. φορολογούμενους,οι αλλαγές που έρχονται στο φορολογικό σύστημα

Αυξάνεται το αφορολόγητο, μειώνονται οι συντελεστές και τα τεκμήρια – Το πακέτο μέτρων που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Ατυχήματα με γουρούνες: Ένας καλοκαιρινός «εφιάλτης» για τα νησιά

Γιατροί περιγράφουν ότι «η μισή εφημερία είναι περιστατικά με γουρούνες» – Τουρίστες έως 25 ετών τα κύρια θύματα, με τραυματισμούς από απλά κατάγματα έως θανατηφόρες κακώσεις

Νάξος: Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο «Ψάξε στο όνειρό μας» (αφίσα)

Το αφιέρωμα στη Νάξο δεν αποτελεί απλώς μια συναυλία, αλλά μια γιορτή μνήμης και τιμής στον καλλιτέχνη που σημάδεψε την ελληνική μουσική σκηνή

Ανανέωσε με Τσουγκαράκη ο ΑΠΑΣ Νάξου – Ανακοίνωση φιλικών αγώνων προετοιμασίας

Ο έμπειρος σέντερ συνεχίζει στη Νάξο, ενώ η ομάδα ανακοίνωσε το πρόγραμμα φιλικών για τον Σεπτέμβριο ενόψει της σεζόν 2025-26 στη National League 1.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα «Κακλαμανάκεια 2025» στην Αμοργό

Ο ΑΝΠΟ Αμοργού και ο Δήμος Αμοργού τίμησαν την Ολυμπιονίκη Ειρήνη Νίνου στην τελετή λήξης του θεσμού προς τιμήν του Νίκου Κακλαμανάκη.

Μύκονος: Τραγωδία σε ξενοδοχείο του Ορνού – Νεκρός 25χρονος σε ιδιωτική πισίνα δωματίου

Δύο νεαροί Βραζιλιάνοι βρέθηκαν αναίσθητοι σε πισίνα ξενοδοχείου – Ο ένας διασώθηκε, ο άλλος ανασύρθηκε νεκρός. Στο δωμάτιο βρέθηκαν σύριγγα και σακουλάκια με λευκή σκόνη.

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και πολιτικός Δημήτρης Κωνσταντάρας σε ηλικία 79 ετών

Γιος του αξέχαστου ηθοποιού Λάμπρου Κωνσταντάρα, υπηρέτησε τη δημοσιογραφία, την πολιτική και τον πολιτισμό

Αμοργός: Η «Γιορτή του Παστελιού» επιστρέφει στη Λόζα Χώρας

ην Κυριακή 24 Αυγούστου 2025 στις 20:00, ο Σύλλογος «Σημωνίδης» μας καλεί σε μια γιορτή γεύσεων, μουσικής και παράδοσης με παστέλι, ψημένη ρακή, χορό και τραγούδι ως το πρωί.

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Γερασμένα και ανεπαρκή τα λιμάνια των νησιών, SOS από τους πλοιάρχους, στο επίκεντρο το λιμάνι της Νάξου

Κατασκευασμένα πριν από 40-50 χρόνια, τα περισσότερα λιμάνια αδυνατούν να καλύψουν τις σημερινές τουριστικές ανάγκες – Σοβαρά προβλήματα σε Νάξο, Πάρο, Τήνο, Λέρο και Σαντορίνη.