Σάββατο, 23 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΠάρος - Κωβαίος: Χάθηκαν περίπου 500 στρέμματα, το "ευχαριστώ" σε όσους βοήθησαν

Πάρος – Κωβαίος: Χάθηκαν περίπου 500 στρέμματα, το “ευχαριστώ” σε όσους βοήθησαν

|

Το μήνυμα του Δημάρχου Πάρου, Μάρκου Κωβαίου μετά το πέρας της πυρκαγιάς που έκανε τα ξημερώματα της Τρίτης 14 Ιουνίου περίπου 500 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης στη Πάρο 

Yπό έλεγχο τέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, η πυρκαγιά που ξέσπασε το προηγούμενο βράδυ της Δευτέρας, 13 Ιουνίου, στην περιοχή του Μώλου Πάρου. Φωτιά που προκάλεσε συναγερμό καθότι έφτασε μία ανάσα από το Μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου και απείλησε ακόμη και κατοικημένες περιοχές. Χρειάστηκε η εμφάνιση ακόμη και εναέριων μέσων το πρωί χθες, όπως και ενισχύσεων από Σύρο και Νάξο κυρίως για το φόβο των αναζωπηρώσεων. 

Η είδηση ήρθε από τον Δήμαρχο Πάρου Μάρκου Κωβαίου, ο οποίος σε ανάρτησή του ευχαριστησε όσους βοήθησαν τόσο εντός όσο κι εκτός του Δήμου… . Ποιος, ο απολογισμός της πρώτης μεγάλης πυρκαγιάς στις Κυκλάδες; Περίπου 500 στρέμματα καμμένης χορτολιβαδικής έκτασης…

Αναλυτικά η αναφορά του κου Κωβαίου 

Σχετικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες βράδυ, Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022 στην ευρύτερη περιοχή Μώλος.

Ύστερα από μια δύσκολη μάχη με τις φλόγες, υπό καιρικές συνθήκες ισχυρού ανέμου και σε δύσβατη περιοχή, οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Πάρου με τη συνδρομή υδροφόρων και χωματουργικών μηχανημάτων του Δήμου, παραγόντων και εθελοντών, κατάφεραν τελικά να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Ευτυχώς, από την έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβαση δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και κατοικίες.

Ειδικότερα, η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Μώλος, συνέχισε προς την παραλία του Καλόγερα και στη συνέχεια κατευθύνθηκε αριστερά από το μοναστήρι του Αγ. Αντωνίου, συνεχίζοντας προς το Καμινάκι. Eνώ μια αλλαγή ανέμου, είχε ως αποτέλεσμα αυτή να πάει δυτικά, κοντά σε κατοικήσιμη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, νιώθω την ανάγκη ως Δήμαρχος και εκ μέρους όλων των δημοτών μας να ευχαριστήσω θερμά όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο στη διαχείριση της κατάστασης και στην κατάσβεση της φωτιάς. Καθώς επίσης, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με τους οποίους επικοινώνησα τηλεφωνικά για την πρακτική και ηθική συμπαράστασή τους αλλά και τα αντανακλαστικά που επέδειξαν με το ξεκίνημα της φωτιάς.

Συγκεκριμένα, τα εύσημα και το ευχαριστώ όλων μας αξίζουν τα μάχιμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πάρου τα οποία, παρά τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, καθώς και το εξαιρετικά δύσβατο σημείο στο οποίο ξέσπασε η φωτιά, κατάφεραν αυτή να μην πλησιάσει τις κατοικημένες περιοχές και να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, προασπίζοντας παράλληλα με αποτελεσματικό τρόπο τις περιουσίες και τις οικίες των συνδημοτών μας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι στο μέτωπο της πυρκαγιάς έσπευσαν και επιχειρούσαν 5 οχήματα της Πυροσβεστικής με 14 πυροσβέστες.

Από την πλευρά του, ο Δήμος Πάρου συνεισέφερε με 3 υδροφόρα και 3 χωματουργικά μηχανήματα, ενώ πολύτιμη ήταν η βοήθεια που πρόσφερε η ΔΕΥΑ Πάρου με 1 υδροφόρο πυροσβεστικό όχημα και τους ανθρώπους της που έτρεξαν από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι φλόγες.

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει επίσης στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Παράρτημα Κυκλάδων) καθώς και στους Αντιδημάρχους Πάρου κ.κ. Θανάση Σάμιο, Βατίστα Ρούσσο, στον Πρόεδρο και τον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑ Πάρου κ.κ. Γιώργο Πούλιο και Νίκο Καραμανέ αντίστοιχα, τους Κοινοτάρχες Μάρπησσας και Αρχίλοχου κα Άννα Αντωνοπούλου και κ. Ευστράτιο Χριστόφορο αλλά και στους υπαλλήλους του Δήμου Πάρου με επικεφαλής τον προϊστάμενο καθαριότητας κ. Κυριάκο Λουκή και σε όλες τις εθελοντικές ομάδες, που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο της πυρκαγιάς και έδωσαν πραγματική μάχη με τις φλόγες με μαχητικότητα, ευσυνειδησία και ζήλο.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι όλος ο μηχανισμός του Δήμου παραμένει σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Με λαμπρότητα τα Εννιάμερα της Παναγίας στις Τρίποδες Νάξου (photos)

Πλήθος πιστών συμμετείχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία και τη λιτανεία της Παναγίας Τριποδιώτισσας

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Κατ. Γιαννακά: Αμοργός, από νησί εξορίας αγωνιστών σε νησί φίμωσης φωνών;

Αντιδράσεις για τη στάση του Δημάρχου Αμοργού απέναντι σε ειρηνική διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης. - τι αναφέρει η Κατερίνα Γιαννακά

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Νάξος – Κινηματογραφική Λέσχη: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι του Άσκαυλου»

Την Κυριακή 24 Αυγούστου στο Κάστρο της Χώρας – Παρών και ο σκηνοθέτης Γιώργος Αρβανίτης

Σαντορίνη: Νησιώτικο γλέντι στο Μεγαλοχώρι με τον Αργύρη Αρβανίτη

Μουσική, χορός και παράδοση στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road»

Κύθνος: Εντοπισμός φυτείας κάνναβης, εκριζώθηκαν 56 δενδρύλλια

Σε δυσπρόσιτη ρεματιά της ΄Κύθνου βρέθηκε οργανωμένη φυτεία – Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή κατά τον έλεγχο

ΔΕΔΔΗΕ: Σε ποιες περιοχές Νάξου και Κουφονήσια θα έχει (24/08) διακοπή ρεύματος

Προσωρινή διακοπή ρεύματος στη Νάξο την Κυριακή 24 Αυγούστου Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν – Ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ

Φρέσκα φασολάκια με κιμά: ένα καλοκαιρινό φαγητό γεμάτο γεύση

Δοκιμάστε φρέσκα φασολάκια με κιμά – μια απλή, παραδοσιακή και νόστιμη συνταγή με μελωμένη σάλτσα ντομάτας, αρωματισμένη με θυμάρι.

Ενοικιάζεται ισόγεια κατοικία στο Καστράκι Νάξου

Ενοικιάζεται ισόγεια κατοικία στο Καστράκι Νάξου - προδιαγραφές τρόπος επικοινωνίας

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»