Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 83χρονος, πρωινές ώρες Σάββατου από τη θαλάσσια περιοχή παραλίας Ζωοδόχου Πηγής Παροικιάς Πάρου
Κάποιος θα μπορούσε να πει “η καταμέτρηση καλά κρατεί”, όμως δυστυχώς δεν μιλάμε για αριθμούς. Αναφερόμαστε σε ανθρώπους. Μεγάλης ηλικίας οι οποίοι κυρίως λόγω καρδιάς χάνονται ενώ κάνουν μπάνιο… Και είναι κρίμα… Και θα πρέπει να υπάρξει μία γενική πολιτική πάνω στο θέμα αυτό…. Τουλάχιστον οι πιο μεγάλοι σε ηλικία να μην πηγαίνουν μόνοι για μπάνιο…
Τι αναφέρει το σχετικό δελτίο Ενημέρωσης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά για το συμβάν με πρωταγωνιστή 83χρονο στην Παροικιά της Πάρου; ” Χωρίς τις αισθήσεις του, ανασύρθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, από τη θαλάσσια περιοχή παραλίας Ζωοδόχου Πηγής Παροικιάς Πάρου, 83χρονος. Ο ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Πάρου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Από τη Λιμενική Αρχή Πάρου που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά”.
Εμείς να σημειώσουμε ότι οι θάνατοι (από διάφορες αιτίες) στις παραλίες της Ελλάδας έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) περισσότερα από 400 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από πνιγμό στις ελληνικές θάλασσες. Οι αιτίες σχετίζονται με το ότι, αν και «ναυτικός λαός», οι Ελληνες και ειδικά τα παιδιά δεν γνωρίζουν επαρκώς κολύμπι, ενώ αγνοούν τους βασικούς κανόνες για ασφαλή κολύμβηση (π.χ. τρεις ώρες μετά το φαγητό). Ενας ακόμη παράγοντας είναι τα θαλάσσια σπορ, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στη χρήση τζετ-σκι, δεν έχει προηγηθεί εκπαίδευση του αθλούμενου, η οποία ας σημειωθεί ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι υποχρεωτική και φτάνει τις είκοσι ώρες.
Τα περισσότερα θύματα πνίγονται σε απόσταση δέκα μέτρων από την ακτή, ενώ οι πιο επικίνδυνες ώρες είναι οι μεσημεριανές, προφανώς λόγω φαγητού και αλκοόλ. Πιο επιρρεπείς στα θαλάσσια ατυχήματα –που μπορούν να αποβούν μοιραία– είναι οι άνδρες, καθώς η αναλογία τους με τις γυναίκες που πεθαίνουν από πνιγμό είναι 3 προς 1. Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άνδρες 20 έως 24 ετών, ενώ άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται τα νήπια, από 0 έως 5 ετών και οι ηλικιωμένοι. Τα συμπεράσματα του ΚΕΕΛΠΝΟ επιβεβαιώνονται εν πολλοίς και από τα στοιχεία του Λιμενικού. Σύμφωνα με αυτά, το πρώτο εξάμηνο του 2018, 70 άτομα έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό, ενώ ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε 50 μόλις ημέρες, από την 1η Ιουνίου μέχρι και τις 20 Ιουλίου, 110 άνθρωποι είχαν πνιγεί, δηλαδή περίπου 2 άνθρωποι την ημέρα.
Με αγωνία περιμένουμε και τα αποτελέσματα για το υπόλοιπο του καλοκαιριού καθότι αφορούν άμεσα και τη Παροναξία αλλά και το σύνολο των Κυκλάδων