H Κομισιόν έδωσε στα κράτη μέλη παράταση της καταληκτική ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ μέχρι τις 15 Ιουνίου, κάτι που ισχύει και για την Ελλάδα και τους γεωργούς μας όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Τη δυνατότητα που έδωσε η Κομισιόν στα κράτη μέλη για παράταση της καταληκτική ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ μέχρι τις 15 Ιουνίου, έρχεται να «εκμεταλλευτεί» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοινώνοντας και επίσημα την απόφαση για μετάθεση της προθεσμίας κατά ένα μήνα.
Στην ανακοίνωση, μάλιστα, του υπουργείου, αναφέρεται ότι «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι Έλληνες αγρότες για την ομαλή υποβολή των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης για το έτος 2018, υποστήριξε στην Ε. Ένωση την παράταση της τελικής ημερομηνίας υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έως την 15η Ιουνίου 2018.
Στο πλαίσιο αυτό, ψηφίστηκε ομόφωνα Εκτελεστικός Κανονισμός από την αρμόδια επιτροπή της Ε. Επιτροπής, στις 26 Απριλίου, με τον οποίο παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενισχυσης έως την 15η Ιουνίου, αντί της 15ης Μαΐου. Μετά τη δημοσίευση του Κανονισμού στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, το υπουργείο θα προχωρήσει στις αναγκαίες τροποποιήσεις των εθνικών αποφάσεων».
Απόφαση Χόγκαν για παράταση στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης
Τη δυνατότητα σ’ όσα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επιθυμούν να παρατείνουν την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2018 έως και τις 15 Ιουνίου, αποφάσισε η Κομισιόν, μετά από αίτημα κρατών μελών. Η υποβολή των αιτήσεων έληγε στις 15 Μαΐου ωστόσο κρίθηκε αναγκαία η σχετική παράταση καθώς πολλά κράτη-μέλη κωλύονταν να ολοκληρώσουν έγκαιρα την διαδικασία, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, που φέρεται να έχει οριστικοποιήσει μόλις το 1/3 των συνολικών αιτήσεων πληρωμής. Μάλιστα, όπως μας πληροφόρησαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μένει να εκδοθεί και η επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η παράταση αφορά τόσο τις αιτήσεις για άμεσες ενισχύσεις αλλά και για αιτήματα χρηματοδότησης στα πλαίσια των εθνικών προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης. Και τα δύο χρηματοδοτούνται από κονδύλια της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική).