Aπό την 1η Ιανουαρίου 2016 θα συνδεθούν οι επιχειρήσεις απευθείας με το σύστημα Τaxis – πιλοτικά για συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς, όπως είναι η εστίαση, η διαμονή σε ξενοδοχεία κ.ά., αλλά και σε επιτηδευματίες
Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο:
1. Από 1ης Ιανουαρίου 2016 όλες οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται με «πλαστικό χρήμα» για το χτίσιμο του αφορολόγητου. Προκειμένου οι φορολογούμενοι να διατηρήσουν το αφoρολόγητο όριο των 9.550 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώνουν το 10% των αποδείξεων ή ενδεχομένως και παραπάνω μέσω της χρήσης καρτών. Δηλαδή, οι αποδείξεις του 2016 θα πρέπει να συγκεντρωθούν μέσω των χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών και εν συνεχεία η τράπεζα θα ενημερώνει αυτόματα την εφορία για τις ετήσιες δαπάνες των φορολογουμένων. Οσοι δεν χρησιμοποιούν τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές κάρτες θα χάνουν ενδεχομένως το αφορολόγητο όριο, εκτός και αν δοθούν επιπλέον κίνητρα σε όσους χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις για τους φορολογούμενους που δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τις χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες. Συγκεκριμένα, εξετάζεται να εξαιρεθούν οι ηλικιωμένοι και όσοι κατοικούν σε ακριτικές περιοχές.
2. Καταργείται ο κωδικός 049 της φορολογικής δήλωσης, όπου οι φορολογούμενοι δήλωναν το ποσό των αποδείξεων που συγκέντρωσαν. Δηλαδή, για τα εισοδήματα του 2015 δεν απαιτείται η συγκέντρωση αποδείξεων. Το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ ή διαφορετικά η έκπτωση των 2.100 ευρώ διατηρείται και στα εισοδήματα του 2015.
3. Στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη των capital controls (29 Ιουνίου) έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015 δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια. Σήμερα ο φόρος στις χρηματικές δωρεές πρώτου βαθμού ανέρχεται στο 10% του ποσού. Ουσιαστικά πρόκειται για όφελος της τάξης των 500 ευρώ.
4. Θα συμπεριληφθούν διατάξεις για τη μεταφορά του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και ενδεχομένως και διατάξεις για την περαιτέρω ανεξαρτητοποίησή της.
5. Σύνδεση ταμειακών μηχανών με το Τaxis. Aπό την 1η Ιανουαρίου του 2016 θα συνδεθούν οι επιχειρήσεις απευθείας με το σύστημα Τaxis. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνδεση των ταμειακών σχεδιάζεται να ξεκινήσει πιλοτικά για συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς, όπως είναι η εστίαση, η διαμονή σε ξενοδοχεία κ.ά., αλλά και σε επιτηδευματίες που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί κ.ά.
Εντός του 2016 θα ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις της Ελλάδας. Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα στοιχεία των αποδείξεων, τιμολογίων κ.λπ. που εκδίδονται, ύστερα από συναλλαγές, να καταγράφονται ηλεκτρονικά και να αποστέλλονται αυτόματα. Με τη διασύνδεση στο Taxis, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να βλέπει κάθε ταμειακή ροή, επομένως θα μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τα ποσά ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδοθούν από τις επιχειρήσεις στο Δημόσιο.
6. Τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις φορολογικές του δηλώσεις έως τις 30 Ιουνίου για όσους εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα θα παρέχει το σχέδιο νόμου.
Πηγή: Εντυπη Εκδοση “Καθημερινής”