Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΟι ξένοι "σώζουν" τις εξοχικές κατοικίες

Οι ξένοι “σώζουν” τις εξοχικές κατοικίες

|

Παραμένουν σε υψηλές τιμές οι εξοχικές κατοικίες κυρίως σε Μύκονο και Σαντορίνη λόγω του ενδιαφέροντος από τους ξένους αγοραστές – Ποια είναι η εικόνα στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων με βάση το γραφείο Geoaxis

Εως 83% ακριβότερα μπορεί να πωληθεί μια πολυτελής παραθαλάσσια βίλα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, συγκριτικά με μια συμβατική κατασκευή στα ίδια νησιά, δείγμα του «χάσματος» που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της κατακόρυφης πτώσης των τιμών. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis, μια πολυτελής κατοικία στη Σαντορίνη (π.χ. Καλντέρα) πωλείται σήμερα αντί ποσού 10.800 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, τη στιγμή που μια αντίστοιχη συμβατική κατασκευή σε άλλο, λιγότερο δημοφιλές σημείο του νησιού, στοιχίζει «μόλις» 1.800 ευρώ/τ.μ., 83,3% λιγότερο.

Ανάλογη διαφορά καταγράφεται και στη Μύκονο, καθώς η μέση τιμή πώλησης μιας πολυτελούς βίλας αγγίζει τα 12.500 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, έναντι μέσου κόστους 2.160 ευρώ/τ.μ. μιας συμβατικής κατοικίας, δηλαδή 82,7% λιγότερο. Μάλιστα, όπως τονίζεται στην έρευνα, η ανώτατη τιμή πώλησης τέτοιων ακινήτων μπορεί να είναι ακόμα και διπλάσια του μέσου όρου τους, αγγίζοντας τα 25.270 ευρώ/τ.μ. στη Μύκονο και τα 20.400 ευρώ/τ.μ. στη Σαντορίνη.

Στην Πάρο, πολυτελείς εξοχικές κατοικίες πωλούνται αντί 7.500 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, έναντι 1.800 ευρώ/τ.μ. των συμβατικών κατασκευών, μια διαφορά της τάξεως του 76,2%, ενώ στην Κέα (Τζιά), η αντίστοιχη διαφορά ανέρχεται σε 67%, καθώς τα πολυτελέστερα ακίνητα πωλούνται αντί 5.000 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, έναντι 1.650 ευρώ/τ.μ. των υπολοίπων εξοχικών. Τέλος, τη μικρότερη σχετική διαφορά με 55,8% παρουσιάζει η αγορά εξοχικών κατοικιών της Κύθνου, όπου οι μεν πολυτελείς κατοικίες στοιχίζουν 3.050 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, ενώ οι συμβατικές 1.350 ευρώ/τ.μ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Ξυλά, επικεφαλής της Geoaxis, «η αγορά των πολυτελών κατοικιών εκτιμούμε ότι καταλαμβάνει περίπου το 10 – 15% της συνολικής πίτας της αγοράς εξοχικών και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος, οι οποίοι αναζητούν ιδιαίτερα ακίνητα και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τις σχετικές υπεραξίες που μπορεί να φτάσουν και στο 85% του μέσου όρου μιας τυπικής κατοικίας». Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι σχετικές κατασκευές έχουν καταγράψει μικρότερη πτώση τιμών σε σχέση με τις υπόλοιπες εξοχικές κατοικίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της οικονομικής κρίσης. Εσχάτως δε, το ενδιαφέρον από το εξωτερικό εμφανίζεται υψηλότερο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, καθώς αρκετοί πιθανοί αγοραστές που ενδιαφέρονταν για την απόκτηση πολυτελών κατασκευών στη γειτονική Τουρκία, έχουν αρχίσει να στρέφουν το βλέμμα τους και στην Ελλάδα, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από την εικόνα της αγοράς εξοχικής κατοικίας στις Κυκλάδες, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο καταγράφηκε νέα πτώση τιμών της τάξεως του 2,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Geoaxis, πρόκειται για το 11ο διαδοχικό εξάμηνο κατά το οποίο οι τιμές υποχωρούν, δηλαδή από τις αρχές του 2010 και μετά. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτωτική πορεία των αξιών των εξοχικών κατοικιών θα διατηρηθεί για το σύνολο του 2016. Ωστόσο, είναι πιθανή η περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού της υποχώρησης, εφόσον διατηρηθεί η οικονομική και πολιτική σταθερότητα των τελευταίων μηνών, η οποία λειτουργεί ευεργετικά για τις αξίες των ακινήτων.

Πηγή: Εντυπη έκδοση της Καθημερινής


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αντ. Χάλαρης: “Όχι άλλες φιέστες, Η Σαντορίνη ζητά λύσεις, όχι χειροκροτήματα”

Με αφορμή τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας, ο περιφερειακός σύμβουλος Αντώνης Χάλαρης καταγγέλλει την απουσία ουσιαστικής στήριξης των νησιών και τη σιωπή απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της Σαντορίνης και της Θηρασιάς

«Πάνω σε αυτή τη γη… αγκάθια»: Η ποίηση της Παρασκευής Ανεβλαβή αποκαλύπτεται στο “Καμπανέλλης

Η ποιητική συλλογή της νέας δημιουργού παρουσιάζεται την Κυριακή 22 Ιουνίου στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, σε μια βραδιά γεμάτη λέξεις, εικόνες και συναίσθημα

Νάξος – Γιάννης Παπαδόπουλος: Επανεκλογή στο νέο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΕ, ποια υπόσχεση δίνει

Ο Ναξιώτης επαγγελματίας, με 25 χρόνια προσφοράς στην εστίαση, αναλαμβάνει ξανά ρόλο ευθύνης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων

Πρόταση Ημέρας – Μαριέττα Γαλάνη: Το ωραιότερο φτιαστό του καλοκαιριού

Μέσα από τις αυθεντικές της συνταγές, η Μαριέττα Γαλάνη καταγράφει και ανανεώνει τη ναξιώτικη γεύση, ενώνoντας το χθες με το σήμερα στο πιάτο μας

Ο Γιάννης Βρούτσης στην Ίο για τους Παγκόσμιους Αγώνες Beach Volley, Ποιοι είναι μαζί του

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού επισκέπτεται την Ίο στις 20 και 21 Ιουνίου, στηρίζοντας έμπρακτα τη διεθνή αθλητική διοργάνωση «Ios Futures Pro 2025», με συναντήσεις με τον Δήμαρχο και την αθλητική κοινότητα του νησιού.

Νάξος – Σύλλογος Μονιατών “Η Τέχνη”: «Η Μονή δεν αντέχει άλλη μία φορά, φωνή αγωνίας από ένα χωριό χωρίς διέξοδο»

Ο Σύλλογος Μονιατών Νάξου «Η Τέχνη» απευθύνει έκκληση για ουσιαστικά μέτρα πυρασφάλειας, μετά τη νέα απειλή φωτιάς που έφτασε δίπλα στο χωριό

Φτάσαμε στη Σαντορίνη: Ένα τηλεοπτικό ταξίδι στα μυστικά του ηφαιστείου (video)

Ο Ζερόμ Καλούτα αποκαλύπτει τη βαθύτερη ψυχή του νησιού μέσα από φάβα, αμπέλια και... βρώσιμα λουλούδια

Η μουσική του Αιγαίου… φοριέται για καλό σκοπό!

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία αγάπης από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Μελάνων και Εγγαριτών Νάξου

Φωτιά στον Άγιο Ρωμανό Τήνου, Άμεση η κινητοποίηση των δυνάμεων

Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση – Δεν απειλήθηκαν κατοικίες

Νάξος – Γυμνάσιο Βίβλου: “Μελωδίες, συγκίνηση και γιορτινά χαμόγελα, η αυλαία της σχολικής χρονιάς έπεσε με αγάπη”

Το Γυμνάσιο Βίβλου αποχαιρέτησε τη σχολική χρονιά 2024-2025 με μια ζεστή γιορτή γεμάτη συναισθήματα, μουσική, απονομές και χρώμα παράδοσης

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Κάλεσμα αλληλεγγύης από τη Νάξο για την Παλαιστίνη, συγκέντρωση την Κυριακή στην παραλία

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Παλαιστίνη συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα «March to Gaza» με συγκέντρωση στις 8μμ, Κυριακή 15 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία παραλίας Νάξου

2ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου: Αποχαιρέτησε τη σχολική χρονιά με μια εκδήλωση που έκλεψε τις εντυπώσεις! (video)

Μια ξεχωριστή γιορτή στον αύλειο χώρο του σχολείου έκλεισε το εκπαιδευτικό έτος 2024-2025 με συγκίνηση, χαμόγελα και παρατεταμένο χειροκρότημα.