Σάββατο, 23 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΟι Σκοπιανοί βρήκαν τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου

Οι Σκοπιανοί βρήκαν τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου

|

Η τελευταία αποκάλυψη των αρχαιολόγων στην Αμφίπολη, τα τρία σενάρια που κυκλοφορούν και η «αποκάλυψη» των Σκοπιανών που βρήκαν το τάφο του Μ. Αλεξάνδρου με τη βοήθεια άστρων (!!!) 

Σιγά σιγά αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα δείγματα γραφής σχετικά με το εσωτερικό του τύμβου Καστά, στην Αμφίπολη με τα μυστικά του να είναι έτοιμα προς … αποκάλυψη. Μάλιστα, το πρώτο δείγμα είναι ένα τμήμα μαρμαροθετημένου δαπέδου, που σώζεται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, και αποκαλύφθηκε μετά από την αφαίρεση χωμάτων από τον προθάλαμο, στο χώρο πίσω από τον τοίχο των Σφιγγών.  Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, πρόκειται για δάπεδο με λευκά, μικρά ακανόνιστα τμήματα μαρμάρου, σε κόκκινο φόντο. Ακόμη, στο κατώφλι του πρώτου διαφραγματικού τοίχου των Σφιγγών, εντοπίστηκαν επί της νωπογραφίας η οποία το κάλυπτε, ίχνη μπλε χρώματος.

Όμως, το ζητούμενο είναι τι θα αντικρύσουν οι αρχαιολόγοι προχωρώντας. Και σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» τρία είναι τα πιθανολογούμενα σενάρια: το κακό σενάριο που λέει ότι ο τάφος να συληθεί, ο τυμβωρύχος -μπήκε από την τρυπούλα στο επάνω μέρος του τοίχου – βγήκε από την πόρτα φορτωμένος με πολύτιμα αντικείμενα: λάρνακες, αγγεία και τη θήκη με τα οστά του νεκρού, κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του νεκρού, αν αυτό γίνει ποτέ.  Το δεύτερο σενάριο, είναι να υπάρχει σύληση των πολύτιμων αντικειμένων αλλά να βρεθούν οστά, νομίσματα και κεραμικά, από τα οποία θα εξακριβωθεί το φύλο και η ηλικία του νεκρού και θα χρονολογηθεί ο τάφος. Και το καλό σενάριο, είναι να μην μπήκαν ποτέ τυμβωρύχοι στο τάφο, να είναι όλα στη θέση τους και τα ευρήματα να δώσουν τις πολύτιμες πληροφορίες στους αρχαιολόγους.

Και ενώ στην Ελλάδα ασχολούμαστε με αργούς ρυθμούς, στα Σκόπια όπως αναφέρει η «Καθημερινή» έφτασαν ήδη στο… τέλος. Τι εννοούμε; ψάχνουν εναγωνίως τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με οδηγό τα άστρα! Διεθνής ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον …ανεξάρτητο Κροάτη αρχαιολόγο Ντομαγκόι Νίκολιτς, πραγματοποιούν ανασκαφή στο Οβτσε Πόλε, κοντά στη πόλη Στιπ των ανατολικών Σκοπίων με τη μέθοδο της «αρχαιοακουστικής», (σ.σ. μελέτη της ακουστικής αρχαιολογικών χώρων) με σκοπό να ερευνηθεί αν, κάτω από ένα γεώγλυφο, μια τούμπα δηλαδή, κρύβεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Utrinski Vesnik», η «ομάδα ειδικών» αναζητεί τον θαμμένο Μακεδόνα στρατηλάτη, οδηγούμενη από τον αστερισμό της Κασσιόπης (!!!)  κατά το πρότυπο των Τριών Μάγων στα ταξίδι προς το σπήλαιο της Βηθλεέμ.  Και όπως σημειώνει η εφημερίδα «Την 21η Ιουλίου, ημέρα γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι επιστήμονες εργάζονταν άγρυπνα στο μικρό γεώγλυφο. Διατείνονται ότι τις πρωινές ώρες της 21ης Ιουλίου, ο αστερισμός της Κασσιόπης βρισκόταν ακριβώς πάνω από το γεώγλυφο της Μπέλα Ζόρα και πως αυτό το στοιχείο είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι εκεί βρίσκεται ο τάφος κάποιας ιδιαίτερα σημαντικής προσωπικότητας».

Ο Κροάτης αρχαιολόγος υποστηρίζει ότι εκεί βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς «Μία εσωτερική ώθηση παροτρύνει τους ανθρώπους να θέλουν να ενταφιαστούν εκεί όπου έχουν γεννηθεί. Ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας έχει γεννηθεί στο Οβτσε Πόλε και εκεί βρίσκεται και ο τάφος του, ο οποίος καλύφθηκε εσκεμμένα». Μία άλλη εκδοχή ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο χώρο υπάρχει ο τάφος της Μεγάλης Μητέρας ή ο Ανώτατος Θεός των Μακεδόνων, ο Θεός του Ηλίου, Σε», αλλά πρόσφατα εμφανίστηκε ένας πρώην συνταγματάρχης των ενόπλων δυνάμεων της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ο Σβέτοζαρ Στογιάνοβιτς, που δήλωσε ότι «η μεγάλη λίθινη πλάκα η οποία εικάζεται ότι είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι σκυρόδεμα που κατασκευάστηκε πριν από 38 χρόνια από ειδικούς της εταιρείας Yugogas, οι οποίοι από κοινού με τον στρατό διεξήγαγαν έρευνες σε αυτή την περιοχή για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου….»  Και κλάμα οι …Σκοπιανοί 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΜΗΛΩΣΙΑ 2025: Τέλος δράσεων με οδοιπορικό στο Ζα τα ξημερώματα της Κυριακής

Με την κορυφαία εκδήλωση της ανάβασης στο Ζα ολοκληρώνονται οι φετινές αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΑΜΣ Φιλωτίου

Κέα: Σε ύφεση η γαστρεντερίτιδα, τι έδειξε η επίσκεψη του ΕΟΔΥ

Περίπου 30 περιστατικά ημερησίως στην κορύφωση της έξαρσης – Διερευνώνται τα αίτια, με έλεγχο νερού και περιβαλλοντικών δειγμάτων.

Πανναξιακός AOK: Συνεχίζει με τον Ανδρέα Καρακατσάνη στον πάγκο για μία ακόμη χρονιά

Ο προπονητής που οδήγησε πέρυσι την ομάδα σε σπουδαία πορεία στη National League 2 παραμένει στο τιμόνι – Διπλός ρόλος και στις ακαδημίες

Εντατικοί έλεγχοι στα τουριστικά ημερόπλοια, «Προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή» τονίζει ο Β. Κικίλιας

Με απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας εντείνονται οι αστυνομικοί έλεγχοι σε όλα τα τουριστικά ημερόπλοια της χώρας – Έμφαση στην τήρηση κανόνων ασφαλείας και πληρωμάτων.

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής: «Η Παρέλαση των Παιχνιδιών» απόψε στο Θέατρο Καμπανέλλη

Η Παιδική Χορωδία των Θερινών Εργαστηρίων Μουσικής συνεργάζεται με τη συμφωνική ορχήστρα Cappella Atenea και παρουσιάζουν ένα διαδραστικό μουσικό παραμύθι για τη διαφορετικότητα και τη δύναμη της αγκαλιάς.

Γυναικομαστία: Αίτια, Διάγνωση και Χειρουργική Αντιμετώπιση

Η διάγνωση της γυναικομαστίας πραγματοποιείται από τον πλαστικό χειρουργό. Αρχικά λαμβάνεται λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και ακολουθεί κλινική εξέταση.

Με λαμπρότητα τα Εννιάμερα της Παναγίας στις Τρίποδες Νάξου (photos)

Πλήθος πιστών συμμετείχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία και τη λιτανεία της Παναγίας Τριποδιώτισσας

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Κατ. Γιαννακά: Αμοργός, από νησί εξορίας αγωνιστών σε νησί φίμωσης φωνών;

Αντιδράσεις για τη στάση του Δημάρχου Αμοργού απέναντι σε ειρηνική διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης. - τι αναφέρει η Κατερίνα Γιαννακά

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι