Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνίαΟ κοινός τραπεζικός λογαριασμός φέρνει την… ευτυχία σε ένα γάμο;

Ο κοινός τραπεζικός λογαριασμός φέρνει την… ευτυχία σε ένα γάμο;

|

Είναι τα ζευγάρια πιο ευτυχισμένα αν συγχωνεύσουν τα οικονομικά τους ή αν τα κρατήσουν χωριστά; Αυτό αναρωτιέται σε δημοσίευμά της Wall Street Journal.

Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι τα ζευγάρια με κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς τείνουν να είναι πιο ικανοποιημένα με τον γάμο – και πιστεύουν ότι η σχέση μεταξύ των συζύγων είναι σχετικά καλή αντί για σχετικά κακή – σε σύγκριση με ζευγάρια που διατηρούν χωριστά τα οικονομικά τους. Τέτοια ζευγάρια είναι επίσης πιο συγχρονισμένα μεταξύ τους σε θέματα χρημάτων και είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν στις ανάγκες του άλλου χωρίς να περιμένουν αμοιβαιότητα, διαπίστωσε η μελέτη.

«Τα χρήματα είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τα ζευγάρια μαλώνουν, αλλά η ύπαρξη κοινών λογαριασμών μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας της σχέσης πολλών ζευγαριών», λέει η Τζένι Όλσον, επίκουρη καθηγήτρια στο Kelley School of Business του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και μια από τις συν-συγγραφείς της μελέτης.

Κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα διάρκειας δύο ετών με περίπου 230 νιόπαντρα ή αρραβωνιασμένα ζευγάρια. Στην αρχή, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τα ζευγάρια σε τρεις ομάδες: μια ομάδα κλήθηκε να κρατήσει χωριστούς λογαριασμούς, μια δεύτερη κλήθηκε να συγχωνεύσει χρήματα σε κοινούς λογαριασμούς και μια τρίτη μπορούσε να δομήσει τους λογαριασμούς όπως τους βολεύει. (Τα περισσότερα ζευγάρια στην τρίτη ομάδα επέλεξαν να κρατήσουν τους λογαριασμούς τους χωριστούς καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης).

Στη συνέχεια, οι τρεις ομάδες συμμετείχαν σε μια σειρά ερευνών, απαντώντας σε ερωτήσεις στην αρχή της μελέτης και στη συνέχεια σε τρεις, έξι, εννέα, 12 και 24 μήνες αργότερα.

Για να αξιολογηθεί η ποιότητα της σχέσης των ζευγαριών, ένα μέρος της έρευνας ζήτησε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν σε μια κλίμακα πέντε βαθμίδων την αλήθεια μιας δήλωσης όπως: «Η σχέση μου με τον σύντροφό μου με κάνει ευτυχισμένη». Στα ζευγάρια τέθηκαν επίσης ερωτήσεις σχετικά με το πόσο καλά χειρίστηκαν τις συγκρούσεις, όπως πόσο συχνά φώναζαν στον σύντροφό τους. Τέλος, τα ζευγάρια έκαναν δηλώσεις σχετικά με το πόσο καλά αλληλεπιδρούσαν καθημερινά μεταξύ τους.

Στο τέλος της περιόδου των δύο ετών, τα ζευγάρια με συγχωνευμένους λογαριασμούς ένιωσαν ότι οι σχέσεις τους ήταν καλύτερες σε σύγκριση με ζευγάρια με χωριστούς λογαριασμούς. Η βαθμολογία ποιότητας σχέσης και ικανοποίησης για ζευγάρια με κοινούς λογαριασμούς αυξήθηκε κατά περίπου 6% κατά τη διετή περίοδο της έρευνας. Οι βαθμολογίες από την ομάδα με χωριστούς λογαριασμούς και την ομάδα όπου τα ζευγάρια αφέθηκαν να αποφασίσουν εκείνα μειώθηκαν και οι δύο κατά την ίδια περίοδο—κατά περίπου 8% και 13%, αντίστοιχα.

«Τα δύο πρώτα χρόνια του γάμου ονομάζονται συχνά το χωνευτήρι και η ποιότητα της σχέσης τείνει να μειώνεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», λέει ο Όλσον, επομένως το γεγονός ότι η ποιότητα της σχέσης για τα ζευγάρια στην ομάδα κοινού λογαριασμού αυξήθηκε ελαφρώς είναι σημαντικό.

Οικονομική αρμονία

Σε ένα άλλο μέρος της έρευνας, οι ερευνητές έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με την οικονομική αρμονία, όπως: «Όταν πρόκειται για τα οικονομικά μας, ο σύντροφός μου και εγώ συμφωνούμε απόλυτα» και «Ο σύντροφός μου είναι ικανοποιημένος με τη στάση μου απέναντι στα χρήματα» και «Τα χρήματα είναι μια συνεχής πηγή σύγκρουσης με τον σύντροφό μου». Τα ζευγάρια με κοινούς λογαριασμούς έτειναν επίσης να έχουν υψηλότερες βαθμολογίες σε αυτούς τους τύπους ερωτήσεων.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι η οικονομική αρμονία πιθανότατα βελτίωσε την ποιότητα της σχέσης των συμμετεχόντων, λέει ο Όλσον, σημειώνοντας ότι οι υψηλότερες βαθμολογίες στις ερωτήσεις οικονομικής αρμονίας προέβλεπαν ποια ζευγάρια θα είχαν επίσης υψηλή βαθμολογία σε ερωτήσεις ποιότητας σχέσης περίπου στο 75% του χρόνου.

Οι… βετεράνοι του έγγαμου βίου

Στη συνέχεια, οι ερευνητές πήγαν τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα και διεξήγαγαν μια ξεχωριστή έρευνα με 507 άτομα που είχαν παντρευτεί για 15 χρόνια κατά μέσο όρο. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διατήρηση των οικονομικών τους χωριστά, μαζί ή σε κάποιο συνδυασμό.

Τους έκαναν τις ίδιες ερωτήσεις με τους άλλους σχετικά με την οικονομική αρμονία. Τους τέθηκαν επίσης διαφορετικές ερωτήσεις σχετικά με την ευθυγράμμιση οικονομικών στόχων για να κατανοήσουν καλύτερα εάν οι κοινοί λογαριασμοί βοηθούν πραγματικά τα ζευγάρια να βρίσκονται στην ίδια σελίδα οικονομικά. Τέλος, η έρευνα περιείχε ερωτήσεις που είχαν σχεδιαστεί για να καθορίσουν την «συμμόρφωση με τους κανόνες κοινής διαβίωσης»—δηλαδή, εάν οι σύζυγοι ανταποκρίνονταν ο ένας στις ανάγκες του άλλου χωρίς προσδοκίες αμοιβαιότητας. Για παράδειγμα, ένας σύζυγος προσφέρθηκε εθελοντικά να πλύνει τα πιάτα επειδή ο σύντροφός του ήταν εξαντλημένος ή επειδή ήταν η σειρά του από τότε που ο σύντροφός του τα καθάρισε το προηγούμενο βράδυ;

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι τα ζευγάρια που είχαν συγχωνεύσει οικονομικά σημείωσαν περίπου 29% υψηλότερη βαθμολογία στις ερωτήσεις συμμόρφωσης με τους κανόνες κοινής διαβίωσης από τα ζευγάρια με ξεχωριστούς λογαριασμούς. Τα ζευγάρια με συγχωνευμένους λογαριασμούς σημείωσαν επίσης περίπου 43% υψηλότερη βαθμολογία στις ερωτήσεις οικονομικής ευθυγράμμισης.

«Είναι πιθανό ότι τα άτομα με κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς έπρεπε να είναι πιο διαφανή για το πώς ξόδεψαν τα χρήματα», λέει ο Όλσον, «και αυτό τους έκανε να αισθάνονται πιο ευθυγραμμισμένοι οικονομικά και καλύτερα για την ποιότητα της σχέσης τους».

Πηγή: https://www.ot.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φλωρεντία: Κηρύσσει πόλεμο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Η Φλωρεντία κηρύσσει πόλεμο στις μισθώσεις τύπου Airbnb - Η εξάπλωσή τους στο κέντρο της πόλης έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα ενοίκια

ΕΑΣ Νάξου: Χορός, μουσική, φαγητό με γεύσεις της Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ (video)

Η γιορτή της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. στο «Action Σαββατοκύριακο»! (video)

ΔΕΗ: Τηλεφωνική εξυπηρέτηση ΔΕΗ δωρεάν 24 ώρες το 24ωρο

ΔΕΗ: Τηλεφωνική εξυπηρέτηση επί 24ώρου βάσεως - Δείτε τους τρόπους

Γαλαξίας: Η μαύρη τρύπα στο κέντρο μεταβάλλει τον χωροχρόνο

Εντυπωσιακή ανακάλυψη που ανοίγει νέο κεφάλαιο στην κοσμολογία - Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη;

National League 1: Ντέρμπι απόψε (02/12) με τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia να υποδέχεται τον ΟΦΗ (video)

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia εναντίον ΟΦΗ στο κλειστό Γυμναστήριο "Δημήτρης Περιστεράκης".... Τι ώρα το τζάμπολ

Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου: Κυριακή (03/12) ψηφίζουν για νέο διοικητικό συμβούλιο

Εκλογές στο Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου.. Πότε και που... Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Τι έκανε ο Φίλιππος Φόρτωμας στην Πάρο;

Επίσκεψη του βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα στην Τήνο με αφορμή την εορτή του Αγίου Ανδρέα

Γ. Βρούτσης: “Προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας, η καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων”

Στα 40 τα Πορίσματα που ολοκλήρωσε η ΕΠΑΘΛΑ εντός του 2023 περί πιθανής χειραγώγησης αγώνων και 9 εκείνα που προχώρησαν για περαιτέρω διερεύνηση - Έρχονται ποινικές διώξεις

SOS: Απομακρύνετε τα παιδιά από τις … ειδήσεις

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει με τον δικό του τρόπο τις ειδήσεις που κυκλοφόρησαν την εβδομάδα που μας πέρασε εντός κι εκτός συνόρων. Γιατί συμφωνεί με τον Μητσοτάκη, τι λέει για τον Αυτιά και τη Δέσποινα

Πανναξιακός ΑΟΚ: Η ιστορική φανέλα του 2015 στα χέρια του Γιάννη Βρούτση

Ο πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟΚ, Βασίλης Φλεριανός πρόσφερε στον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση μία φανέλα... Τι συμβολίζει

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά