Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΟ Ιερός πόλεμος για το Κτήμα Προμπονά και την Εκκλησία του Αγίου...

Ο Ιερός πόλεμος για το Κτήμα Προμπονά και την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου καλά κρατεί

|

Και η κόντρα για τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κτήμα Προμπονά (δωρεά του Ναξιώτη γιατρού Δημήτρη Προμπονά) καλά κρατεί… Πριν από μία εβδομάδα με το έτσι θέλω είχαμε την τέλεση της ακολουθίας των Χαιρετισμών και χθες φέρεται να σφραγίστηκε παρουσία αστυνομικής δύναμης

Μετά τα γεγονότα της προηγούμενης Παρασκευής, ένταση υπήρξε και χθες στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κτήμα Προμπονά, που βρίσκεται εντός των ορίων Δήμου Αθηναίων και Ν. Φιλαδέλφειας. Ο ναός βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η οποία έχει φθάσει και στα δικαστήρια. Ειδικότερα, ο ναός χθες φέρεται να σφραγίστηκε παρουσία αστυνομικής δύναμης, ώστε να αποτραπεί τυχόν προσπάθεια τέλεσης θείας λειτουργίας των Χαιρετισμών όπως συνέβη την Παρασκευή 2 Μαρτίου από τον επίσκοπο Αμορίου Νικηφόρο, που είναι ηγούμενος της Μονής Βλατάδων (ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο) και χωρίς την απαιτούμενη άδεια της Ιεράς Συνόδου…. 

Κατόπιν ο ίδιος ανέγνωσε και την απόφαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την οποία έγινε αποδεκτή από το κληροδότημα Προμπονά η δωρεά του ναού και η ανάθεση της λειτουργίας του στη Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκης ως Κάθισμα αυτής.  Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε συνάντηση με δικηγόρους και ιεράρχες και συζήτησαν όλες τις πτυχές του ζητήματος. Εξετάστηκε ο τρόπος αντίδρασης στην «αντικανονική», όπως τη χαρακτηρίζουν, στην Ελλαδική Εκκλησία αυτή ενέργεια, αλλά και το ενδεχόμενο να ληφθούν, πέραν από νομικά μέτρα, και άλλα, όπως είναι η άρση των αποσπάσεων των ιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδας από τις μητροπόλεις του Θρόνου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να συγκαλέσει εκτάκτως την Ιερά Σύνοδο την περασμένη  Τετάρτη (07/03) για να ενημερώσει τους συνοδικούς μητροπολίτες για τις τελευταίες εξελίξεις και να ληφθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες. Κι έτσι φτάσαμε ακόμη και στην αλλαγή όσον αφορά τις κλειδαριές του Ναού…  Ωστόσο, η κίνηση αυτή έγινε αντιληπτή, με αποτέλεσμα να επιχειρηθεί να τελεστεί θεία λειτουργία όχι πλέον στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου αλλά σε παρακείμενο, μικρότερο ναό. Το θέμα, βεβαίως, έχει ευρύτερες, πολυεπίπεδες διαστάσεις, καθώς αποτυπώνει μία κόντρα της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο ιερός ναός κτίστηκε εντός του κτήματος ύστερα από επιθυμία του Ναξιώτη γιατρού Δημήτρη Προμπονά, όπως αναφερόταν στη διαθήκη του. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς πήρε στην ιδιοκτησία του τον ναό. Ωστόσο, στα τέλη Οκτωβρίου 2017 η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών κατέθεσε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου αλλά και κατά της επιτροπής του κληροδοτήματος Προμπονά. Κίνηση που έγινε όπως αναφέραμε ως απάντηση στην ενέργεια του Πατριαρχείου να αναθέσει το κληροδότημα στη Μονή Βλατάδων ως Κάθισμα αυτής.

Σύμφωνα με την αγωγή της Αρχιεπισκοπής, με τη δωρεά που έγινε από την επιτροπή του κληροδοτήματος Προμπονά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο «επιχειρήθηκε να αποσπαστεί ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου από τη νόμιμη και κανονική πνευματική δικαιοδοσία που είναι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, μέσω της μεταβίβασής του μετά του οικοπέδου στο οποίο είναι κτισμένος σε άλλο εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο κατά παράβαση της βούλησης του διαθέτη Δημητρίου Η. Προμπονά».

Με πληροφορίες από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Ο Κώστας Μακεδόνας έρχεται (16/07) για μια βραδιά γεμάτη μουσική και συναίσθημα

Ο αγαπημένος ερμηνευτής έρχεται την Τετάρτη 16 Ιουλίου για μια μοναδική συναυλία στον Μουσικό Περίβολο, με τη συμμετοχή της Χριστιάνας Γαλιάτσου

«ΜΗΛΩΣΙΑ 2025» στο Φιλώτι: Αθλητισμός, μνήμη και πολιτισμός (πλήρες πρόγραμμα)

Το Φιλώτι τιμά πρόσωπα και παραδόσεις μέσα από δυναμικές διοργανώσεις του Συλλόγου «ΖΕΥΣ» – Ένα πλήρες καλοκαιρινό πρόγραμμα για όλους

Πάρος: Ώρα μηδέν για τη νέα δομή υγείας, δύο εκτάσεις στο τραπέζι, αποφασίζει το Υπουργείο

Ομόθυμη η απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για σύγχρονες υγειονομικές υποδομές – Το κάλεσμα του Δήμου Πάρου για τεχνική και νομική αξιολόγηση από τις αρμόδιες αρχές

Με λαμπρότητα και πλήθος πιστών ο εορτασμός του Αγίου Νικοδήμου στη Νάξο

Αρχιερείς, τοπικές αρχές και ευλαβείς προσκυνητές τίμησαν τον Άγιο Νικόδημο στην πατρίδα του, με επίκεντρο τον Ιερό Ναό στην πόλη της Νάξου

Τήνος – Μελωδίες και μήνυμα ζωής στην Τήνο: Αφιέρωμα στη Βίκυ Μοσχολιού από τη Χορωδία του Συλλόγου Γυναικών

Μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση, μουσική και ανθρωπιά, με παράλληλη δράση στήριξης της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών από τον Σύλλογο Γυναικών Τήνου

Νικοδήμεια 2025: Λαμπρός Εσπερινός και Ιερά Αγρυπνία σε Χώρα Νάξου και Γλινάδο

Με πάνδημη συμμετοχή, λαμπρές παρουσίες Ιεραρχών και την υποδοχή Ιερού Λειψάνου της Οσίας Γαβριηλίας εορτάστηκε ο Αγιορείτης Άγιος σε Χώρα και Γλινάδο

Σίριους – Μιάλμπι: Κλείνει τον πρώτο γύρο με… διπλασιασμό!

Σίριους – Μιάλμπι: Όλα δείχνουν... διπλό! Η φορμαρισμένη Μιάλμπι στοχεύει κορυφή στην Allsvenskan με νίκη στην Ουψάλα. Ανάλυση, στατιστικά και στοίχημα.

Ποντάροντας πέρα από την παραλία: Γιατί οι νησιώτες επιλέγουν το Hexabet από το σπίτι

Ποντάροντας Πέρα από την Παραλία: Γιατί οι Νησιώτες Επιλέγουν το Hexabet από το Σπίτι

Νάξος – Γλινάδο: Παρουσία του Μητροπολίτη Παροναξίας, η λειτουργία στον Αγιο Νικόδημο

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλλίνικος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου στο Γλινάδο Νάξου, τιμώντας την παραμονή της εορτής του Αγίου.

Νάξος – Πολιτιστικός Σύλλογος “Κούρος, ο Ελληνας”: Το “ευχαριστώ” και … η υπόσχεση για συνεχή μάχη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων «Κούρος ο Έλληνας» ευχαριστεί τον Δήμο Νάξου για την ιστορική του στάση και καλεί σε συνέχεια του αγώνα για την παραμονή των μνημείων στο Φλεριό

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Ο κυρ Θόδωρας και τα donats του Αγίου Προκοπίου, 31 καλοκαίρια σε μία παραλία

Στην άμμο της Νάξου, ο ήχος «donuts, βρε donuts» δεν είναι απλώς κάλεσμα για λουκουμάδες, είναι η φωνή του ίδιου του καλοκαιριού. Μια ιστορία με αλάτι, ιδρώτα και πολλή αγάπη.