Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΝότιο Αιγαίο: Συναγερμός για τις συνεχόμενες ροές παράτυπων μεταναστών

Νότιο Αιγαίο: Συναγερμός για τις συνεχόμενες ροές παράτυπων μεταναστών

|

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε συνεχόμενες ροές προς Ιταλία με παράτυπους μετανάστες – Τρία περιστατικά σε Κύθηρα και Μήλο 

Ανησυχία στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος προκαλούν οι μαζικές τα τελευταία εικοσιτετράωρα προσπάθειες παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία να διαπλεύσουν το Αιγαίο με προορισμό τις ακτές της Νότιας Ιταλίας. Μέσα σε τρία εικοσιτετράωρα και συγκεκριμένα στο διάστημα από 28 έως 30 Αυγούστου τρία σκάφη –ιστιοπλοϊκά και θαλαμηγοί– με συνολικά πάνω από 240 μετανάστες έμειναν ακυβέρνητα, τα δύο κοντά στα Κύθηρα και το τρίτο στη Μήλο. Κάτι που δημιούργησε αρκετά προβλήματα και στις τοπικές κοινωνίες.. 

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Κ», ακόμα δεκαπέντε τέτοια σκάφη από την Τουρκία κατάφεραν στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό, την Ιταλία. Τα αλλεπάλληλα περιστατικά των τελευταίων ημερών έχουν θορυβήσει το Λιμενικό και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, με τα στελέχη των δύο υπηρεσιών να προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο ή εάν τα πρόσφατα συμβάντα σηματοδοτούν αλλαγή στον τρόπο δράσης των δουλεμπορικών κυκλωμάτων.  

Το πρώτο από τα τρία περιστατικά εκτυλίχθηκε το μεσημέρι της 28ης Αυγούστου, όταν σκάφος του Λιμενικού εντόπισε να πλέει ακυβέρνητο ανατολικά των Κυθήρων ιστιοπλοϊκό χωρίς επιβάτες. Από την αυτοψία προέκυψαν ενδείξεις ότι στο σκάφος επέβαιναν μετανάστες και έπειτα από έρευνες στο νησί των Κυθήρων βρέθηκαν 72 παράτυποι μετανάστες, υπήκοοι Ιράκ και Ιράν. Μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ Λέρου, ενώ ως διακινητές συνελήφθησαν δύο Ουκρανοί ναυτικοί. Και βέβαια υπήρξαν αρκετά νεύρα από τους φορείς της Λέρου για τη νέα έλευση μεταναστών στο νησί τους..  Η αναφορά του Κεντρικού Λιμεναρχείου για το συμβάν ”  Μεσημβρινές ώρες χθες, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε με τη συνδρομή Α/Κ σκάφους, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά νοτιοανατολικά ν. Κυθήρων, Ι/Φ σκάφος να πλέει ακυβέρνητο, κενό επιβατών, εντός του οποίου ανευρέθηκαν πειστήρια περί εμπλοκής του σε περιστατικό παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών. Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες από τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, ενώ αντίστοιχες έρευνες πραγματοποιήθηκαν στην ξηρά από στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Σταδιακά και μέχρι τις βραδινές ώρες χθες, εντοπίστηκαν εβδομήντα δύο (72) αλλοδαποί επί της νήσου, οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Λέρου. Παράλληλα, διεξήχθησαν εκτεταμένες ολονύχτιες έρευνες για τυχόν εντοπισμό μελών οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης αλλοδαπών, με αρνητικά αποτελέσματα”

Ενα εικοσιτετράωρο αργότερα εντοπίστηκε δεύτερο ιστιοπλοϊκό σκάφος να έχει προσαράξει σε βραχώδη περιοχή, δυτικά των Κυθήρων. Σε αυτό επέβαιναν 35 Ιρακινοί μετανάστες, ενώ δύο από τους διασωθέντες, Τούρκοι υπήκοοι, συνελήφθησαν ως οι εγκέφαλοι της διακίνησης. Η αναφορα του Λιμεναρχείου για το συμβάν: “Στον εντοπισμό τριάντα πέντε αλλοδαπών, οι οποίοι επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος καθώς και στη σύλληψη των δύο (02) αλλοδαπών διακινητών τους, ηλικίας 36 και 47 ετών προέβησαν, μεσημβρινές ώρες της 29/08/2021, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Κυθήρων. Συγκεκριμένα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Κυθήρων από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για Ι/Φ σκάφος σε δυσχερή θέση στην ακτή «ΛΥΚΟΔΗΜΟΥ» δυτικά ν. Κυθήρων. Άμεσα στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής μετέβησαν στην περιοχή με τη συνδρομή των οποίων οι ανωτέρω αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην ακτή, ενώ το ανωτέρω ιστιοφόρο προσάραξε στη βραχώδη ακτή. Από την προσάραξη δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ όλοι οι αλλοδαποί είναι καλά στην υγεία τους. Από τη Λιμενική Αρχή Κυθήρων, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το εν λόγω ιστιοφόρο σκάφος και συνελήφθησαν οι δύο (02) αλλοδαποί ως φερόμενοι διακινητές”.

Το τρίτο περιστατικό καταγράφηκε το πρωί της 30ής Αυγούστου. Ανοικτά της Μήλου στελέχη του Λιμενικού εντόπισαν θαλαμηγό με μηχανική βλάβη, στην οποία επέβαιναν 124 μετανάστες από την Αίγυπτο, τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ. Οπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, το σκάφος (σ.σ. φωτογραφία από τα mileikanea.gr) είχε αποπλεύσει από την Τουρκία και είχε προορισμό την Ιταλία. Και αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου στην Μήλο με τους φορείς του νησιού να είναι σε εγρήγορση για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες των μεταναστών…  Η αναφορά του Κεντρικού Λιμεναρχείου ”  Στον εντοπισμό εκατόν είκοσι τεσσάρων αλλοδαπών, οι οποίοι επέβαιναν σε θαλαμηγό σκάφος (αγνώστων λοιπών στοιχείων), προέβησαν πρωινές ώρες χθες στελέχη της Λιμενικής Αρχής Μήλου. Συγκεκριμένα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Μήλου για ύπαρξη Θ/Γ σκάφους στην θαλάσσια περιοχή της Αγίας Κυριακής Μήλου, με ικανό αριθμό επιβαινόντων. Άμεσα στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής μετέβησαν στην ανωτέρω περιοχή όπου εντόπισαν την θαλαμηγό, ενώ παράλληλα απέπλευσαν ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και δύο ιδιωτικά σκάφη για παροχή συνδρομής. Όλοι οι επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην ξηρά, ενώ από το περιστατικό σημειώθηκε περιορισμένη εισροή υδάτων στην θαλαμηγό, χωρίς να παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση. Από το Λιμεναρχείο Μήλου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το Θ/Γ σκάφος”.

Η επιστολή

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, αυτού του τύπου τα σκάφη αποπλέουν συνήθως από το Τσεσμέ, τη Σμύρνη, τη Μαρμαρίδα και την Αττάλεια με προορισμό τις ακτές της Ιταλίας. Μεταφέρουν από 30 έως και πάνω από 100 άτομα, με το κόστος που καταβάλλουν οι διακινούμενοι να φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της «Κ», από τις αρχές του έτους 95 τέτοια σκάφη έχουν καταφέρει να καταπλεύσουν στην Ιταλία, με τον αριθμό των διακινούμενων μεταναστών να υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τις 6.000. Το φαινόμενο, πάντως, άρχισε να καταγράφεται με μεγάλη ένταση το περυσινό καλοκαίρι. Με επιστολή της προς την Κομισιόν, μάλιστα, η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργείου Ναυτιλίας είχε επιστήσει την προσοχή στις Βρυξέλλες για τον κίνδυνο ναυαγίου στην ανοικτή θάλασσα. Σκοπός της διπλωματικής πρωτοβουλίας ήταν η άσκηση πίεσης προς τις Αρχές της Τουρκίας προκειμένου να εμποδίζουν τον απόπλου των σκαφών με τους μετανάστες από τα παράλια της χώρας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση (02/09) με 13 θέματα και τον .. Προφήτη Ηλία στο προσκήνιο

Στις 12:00 το μεσημέρι στο Δημοτικό Κατάστημα – Αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

«E-Kouros»: Παράταση έως 19 Σεπτεμβρίου για τις αιτήσεις , τι ισχύει για τα ερασιτεχνικά σωματεία

Ολιγοήμερη παράταση έδωσε το Υπουργείο Αθλητισμού για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων εγγραφής και επικαιροποίησης στο Μητρώο 2025.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Ενοποιούνται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, έρχεται το νέο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας

Μέχρι το τέλος του 2025 η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα εκδίδει ένα ενιαίο πιστοποιητικό που θα διευκολύνει πολίτες και επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους.

Μαξίμου: Υιοθέτηση ισχυρισμών Ισραηλινών τουριστών για την υπόθεση της “Αξιώτισσας”

Ο Παύλος Μαρινάκης μιλά για «ανατριχιαστικό περιστατικό» και καλεί εμμέσως τη Δικαιοσύνη να εφαρμόσει τον αντιρατσιστικό νόμο – Αμηχανία σε ερώτηση για τη συμπεριφορά των πελατών.

Ο ΑΠΑΣ Νάξου ενισχύθηκε με τον Ευγένιο Σεργιένκο, όλες οι κινήσεις στο ρόστερ

Ο 31χρονος forward με εμπειρία από Ελλάδα και εξωτερικό έρχεται στα Φανάρια για να δώσει ύψος και ποιότητα στη γραμμή των ψηλών.

Διαψεύδει τις φήμες παραίτησης ο Δήμαρχος Σύρου, Αθανασίου: “Θα ολοκληρώσουμε την πενταετία”

Με επίσημη ανακοίνωση ο Αλέξανδρος Αθανασίου βάζει τέλος στα σενάρια αποχώρησης και καλεί τους δημότες σε ενότητα για την πρόοδο του νησιού.

Τμήμα Αθλητισμού Πολιτισμού Δήμου Θήρας: «Ένα σακί τραγούδια» στην Οία

Η Οία υποδέχεται το μουσικό οδοιπορικό «Ένα σακί τραγούδια» με ήχους από κάθε γωνιά του Ελληνισμού

Γιώργος Λεονταρίτης: Μια νέα σελίδα για τη δημόσια υγεία στις Κυκλάδες

Η Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου Σύρου, χάρη στη δωρεά του Αντώνη Κομνηνού, ενώνει επιστήμη και ανθρωπιά

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.