Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (07/02) τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά που είχε ξεσπάσει αργά χθες το βράδυ στην ανατολική πλευρά του Ζα και με τη θέα της φωτιάς να φτάνει έως την Αμοργό – Το να βάζει κάποιος φωτιά αλήθεια τι κερδίζει; Σίγουρα πάντως όχι ίδιον όφελος
Η χθεσινή ημέρα (07/02) ήταν αρκετά δύσκολη για τα στελέχη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Νάξου με φωτιά σε δύο μέτωπα και με μικρή χρονική απόσταση η μία από την άλλη. Δείγμα ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο τελικά στην Ελλάδα…
Η φωτιά έσβησε και στα δύο μέτωπα, τόσο στην ευρύτερη περιοχή των Σιφώνων (όρος Φανάρι) από την Ανατολική πλευρά της Απειράνθου που μάλιστα έγινε αντιληπτή και από τους κατοίκους των Μικρών Κυκλάδων όσο και λίγο αργότερα στην Ανατολική πλευρά του Ζα που όπως δείχνει και η φωτογραφία που μας έστειλε η κα Συνοδινού μπορούσε κάποιος να την δει από την Αμοργό…
Ποιος είναι ο απολογισμός; Οι πρώτες εκτιμήσεις όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή στους Σίφωνες (με τη φωτιά να ξεκινάει στις 5.30 το απόγευμα και να τίθεται υπό έλεγχο περίπου στις 9 :00) μιλάνε για δέκα στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, ενώ η δεύτερη ήταν πολύ μεγαλύτερη σε δύσβατη περιοχή, κοντά στην κορυφή του Ζα όπου η προσέγγιση μόνο εύκολη δεν ήταν. Η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο εδώ και περίπου 12 ώρες από την ώρα που ενημερώθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία και έχουν καεί περισσότερα από 200 στρέμματα τόσο χορτολιβαδικής όσο και δασικής περιοχής.
Και βέβαια να σημειώσουμε ότι από τη πρώτη στιγμή τα στελέχη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας με επικεφαλής τον διοικητή Πυραγό Χρήστο Μπόμπη έδωσαν το παρών και μάλιστα έως και τώρα υπάρχει τμήμα ασφαλείας για να έχει τον έλεγχο…
Και πάμε βέβαια στο προκείμενο. Που δεν είναι άλλο από τις πυρκαγιές. Όλοι λένε ότι γνωρίζουν ποιοι τις βάζουν. Κανείς όμως δεν μπορεί να το αποδείξει. Απλά λένε «ξέρουμε». Και λένε «οι βοσκοί»… Μάλιστα. Οι γνωστοί άγνωστοι δηλαδή που λέμε για τα Εξάρχεια. Αυτό εννοούμε;
Όχι. Κάποια στιγμή θα πρέπει να σπάσει η … ομερτά. Γιατί μόνο έτσι θα ξεκινήσει το ξήλωμα του πουλόβερ που καίει τη Νάξο…
Όσο για το 2ο σημείο αναφοράς; Τον λόγο που καίγονται τα βουνά της Νάξου.. οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται με στόχο να μην χαρακτηριστούν οι περιοχές αυτές ως δασικές. Κι εδώ είναι το μεγάλο λάθος. Με βάση το Σύνταγμα του 1974 αυτόματα οι περιοχές που καίγονται χαρακτηρίζονται ως αναδασωτέες. Το γιατί δεν το εφαρμόζουμε είναι άλλη υπόθεση.
Το δεύτερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι κυκλοφορεί μία …φήμη ότι εάν κάψουμε τις περιοχές δεν θα ενταχθούν τους δασικούς χάρτες. Επίσης αστείο.. Κι αυτό γιατί πολύ απλά οι δασικοί χάρτες από τα εξωτερικά γραφεία στα οποία έχουν ανατεθεί η επεξεργασία τους όσον αφορά τις Κυκλάδες θα βασιστούν σε αεροφωτογραφίες του 1945 και του 1960. Και εκεί στηρίζονται… Από εκεί και πέρα όσοι έχουν τίτλους ιδιοκτησίας πριν το 1946 μπορούν εύκολα όταν γίνουν οι αναρτήσεις να προχωρήσουν σε ενστάσεις και να διεκδικήσουν αυτό που είναι δικό τους…
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι Κυκλάδες ελέω φραγκοκρατίας ουσιαστικά δεν έχουν το ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς όσον αφορά το χαρακτηρισμό του Δημοσίου. Ουσιαστικά αυτά που λογίζονται ως δημόσια σήμερα ανήκουν στις Κοινότητες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας…
Οπότε ας αφήσουμε στην άκρη τα καψίματα, να σκεφτούμε τις ώρες που χάνονται από τους πυροσβέστες, το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών και να έχουμε πάντα στο μυαλό μας την προστασία του περιβάλλοντος…