Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνίαΝάξος: Στο Φιλώτι (15/07) η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Βουρλιώτισσας

Νάξος: Στο Φιλώτι (15/07) η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Βουρλιώτισσας

|

Με βάση την ενημέρωση από το Σύλλογο Φιλωτιτών η εικόνα της Παναγίας Βουρλιώτισσας θα βρίσκεται και στο Φιλώτι την 15η Ιουλίου (ώρα άφιξης 19:30) 

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς Βουρλιώτισσας θα βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στη Νάξο, αφήνοντας για λίγο την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας …. Ερχεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Νικοδήμεια 2022” και την Τετάρτη 13 Ιουλίου θα γίνει υποδοχή στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου στη πόλη της Νάξου. Και σύμφωνα με το σύλλογο Φιλωτιτών την Παρασκευή 15 Ιουλίου θα μεταφερθεί και στο Φιλώτι… Αλλωστε η σχέση του Φιλωτίου με τα Βουρλά είναι ξεχωριστή

Ας δούμε τη σχετική ανακοίνωση από το Σύλλογο Φιλωτιτών (σ.σ. στο τέλος του άρθρου το σχετικό δελτίο) 

Μετά από τις θεάρεστες ενέργειες της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας, υπό την θεόπνευστη ιεραρχία του Σεβασμιωτάτουποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου, την πρόθυμη διάθεση και την ευλογημένη θεληματικότητα του Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας, – Φιλαδελφείας- Χαλκηδόνος και Ηρακλείου κ. Γαβριήλ, η Εικόνα της Παναγίας της Βουρλιωτίσσης θα φιλοξενηθεί στη Νάξο τις ημέρες εορτής του Αγίου Νικοδήμου.

Μετά από αίτημα γραπτό- παράκληση στη σεβασμιότητα του Μητροπολίτου μας κ. Καλλινίκου από το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΤΙΤΩΝ ΝΑΞΟΥ, η εικόνα της Παναγίας θα φιλοξενηθεί και στον Ιερό Ναό της Παναγίας μας στο Φιλώτι στις 15/7/2022 για λίγες ώρες.

Γνωστός ο άρρηκτος δεσμός του Αξωτοβουρλιώτη – Φιλωτίτη με τα Βουρλά της Μ. Ασίας. Διαρκείς και άθραυστες οι σχέσεις της ΕΝΩΣΗΣ ΒΟΥΡΛΙΩΤΩΝ Μ.ΑΣΙΑΣ με τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΤΙΤΩΝ ΝΑΞΟΥ. (Δύο μέλη μας είναι και μέλη της ΕΒΜΑ).  Η άφιξη του σεβάσματος της Εικόνας της Παναγίας στο Φιλώτι θα γίνει στις 19.30, την Παρασκευή 15/7/2022. Θα τελεστεί  δέησις και θα γίνει ομιλία.

Το Δ.Σ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΤΙΤΩΝ, το ΦΙΛΩΤΙ σύσσωμο, θα ευγνωμονεί ες αεί την ανταπόκριση στο αίτημά μας για την παρουσία της Παναγίας της Βουρλιώτισσας και στο Φιλώτι 

Ιστορικό

Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας, της επονομαζομένης Βουρλιωτίσσης, αποτελούσε πολύτιμο θησαύρισμα της ιστορικής εκκλησίας της Μεγάλης Παναγιάς στα μαρτυρικά Βουρλά της Μικράς Ασίας. Ήταν δε το σημείο αναφοράς της πόλης και συγκέντρωνε χιλιάδες πιστούς από όλα τα μέρη. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση και ιστορία η εικόνα ευρέθη σε τόπο που αφθονούσαν βουρλιές. Ένας απλός και ταπεινός βοσκός της περιοχής αναζητώντας την πηγή από την οποία εβρέχοντο τα βοσκήματά του ευρέθη ενώπιον της Ιεράς Εικόνος. Έμπλεος χαράς και συγκίνησης το θαυμαστό αυτό γεγονός ανακοίνωσε αμέσως στον ιερέα της περιοχής.

Πάραυτα και κατόπιν της αδείας του οικείου επισκόπου η εικόνα μεταφέρθηκε στον κεντρικό ναό της περιοχής που ετιμάτο στο όνομα της Παναγίας, ενώ στο σημείο της ευρέσεως ανήγειραν μικρό ναό εις ανάμνηση του Θείου αυτού γεγονότος. Με την πάροδο των ετών και προς συντήρηση της Ιεράς Εικόνος, αυτή εστάλη στη Ρωσία όπου μερίμνη της Μεγάλης Αικατερίνης απεκατεστάθησαν όλες οι φθορές. Με την ολοκλήρωση των εργασιών και αφού η εικόνα εκοσμήθει βαρυτίμος εστάλη πίσω στα Βουρλά. Γενομένης της Αγίας Εικόνος πυρικαύστου ο λαός των Βουρλών αλλά και οι Τούρκοι κάτοικοι που την ευλαβούντο τις προσέδωσαν το προσωνύμιο Καρά-Παναγιά.   

Το 1922, μετά τις 15 Αυγούστου, οι Τούρκοι μπήκαν στα Βουρλά και τα κατέστρεψαν. Βεβήλωσαν, έκλεψαν και στο τέλος έκαψαν την εκκλησία. Ευσεβείς όμως Βουρλιώτες κατάφεραν και απομάκρυναν, μαζί με άλλα ιερά σκεύη και εικόνες και το θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας. Το γεγονός ότι έφτασε στην Ελλάδα χωρίς το ασημένιο κάλυμμά της δηλώνει πως αυτό αποτέλεσε προφανώς το αντάλλαγμα για τη δυνατότητα μεταφοράς της. Στη νέα πατρίδα πια η οικογένεια Χριστοφορίδη, με χρήματα που εισέπραξε από το ταμείο ανταλλαξίμων το 1927, ανέλαβε το κόστος για την κατασκευή νέου ασημένιου καλύμματος.

Σώζεται το εξής περιστατικό: Ένας Βουρλιώτης ονόματι Παναγιώτης είχε αμφιβολίες για το αν αυτή είναι η εικόνα. Το βράδυ στον ύπνο του φανερώθηκε η Παναγία λέγοντάς του: Παναγιώτη παιδί μου γιατί δε με πιστεύεις; είμαι η Βουρλιωτίνα.

Η Εικόνα της Παναγίας υπέστη φθορές από μία ακόμα ανεξήγητη φωτιά η οποία συνέβη την παραμονή της εισβολής των τούρκων στην Κύπρο. Στην Κύπρο επέλεξε να εμφανιστεί η Παναγία, τον Αύγουστο του 2016, ούτως ώστε να κάνει γνωστή την επιθυμία της για την κατασκευή του Ναϊδρίου της όπου και θα τοποθετηθεί το σεβάσμιο εικόνισμά της. Έχει επιτελέσει πληθώρα θαυμάτων και αποτελεί  πόλο έλξης για τους Χριστιανούς, Μικρασιάτες και μη.

Το 2010 με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Φιλαδέλφειας η Παναγία η Βουρλιώτισσα ανακηρύχθηκε Προστάτιδα και Πολιούχος της πόλης.

Η μνήμη της τιμάται την πρώτη Κυριακή κάθε Οκτωβρίου 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: Κατασκευή νέου ξενοδοχείου από την Andronis Hotels

Σε Πάρο και Μήλο επεκτείνονται τα Andronis Hotels

Γ. Βρούτσης: Ερχεται αθλητική γιορτή στη Σύρο κάθε Ολυμπιακό έτος

Αθλητική γιορτή στη Σύρο κάθε Ολυμπιακό έτος, προς τιμή του Δημήτριου Βικέλα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης

Μάντσεστερ: “Ψηφίζει” Νάξος, Ιος και Σίφνος για το καλοκαίρι του 2024

Ίος, Σίφνος και Νάξος στις ταξιδιωτικές τάσεις του 2024 για τους ταξιδιώτες από Μάντσεστερ - Τι αναφέρουν Κατσαράς, Γκίκας και Ναδάλη

Απογειώθηκαν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, “κόλλησαν” οι Κυκλάδες

23 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου - Τι δείχνουν τα στοιχεία του INSETE και τι συνέβη με τις Κυκλάδες

ΠΝΑι – Γ. Λεονταρίτης: Τι αναφέρει για την “άριστη διαχείριση του ΕΣΠΑ 2014-2020”

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Παρακολούθησης και Συντονισμού Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων ο Γ. Λεονταρίτης - Ποια είναι η δέσμευσή του

Πόρος: Στα βήματα Αστυπάλαιας και Χάλκης αλλά μόνο στο “πρασίνισμα”

Ο Πόρος στα ενεργειακά βήματα Χάλκης και Αστυπάλαιας – «Αγνοούνται» ζητήματα όπως απορρίμματα, λύματα κ.ά.

Παρατείνεται το πλαφόν ενοικίων στα εμπορικά ακίνητα και το 2024

Παράταση παίρνει επίσης και το «καλάθι του νοικοκυριού», αλλά και το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για βασικά είδη

Ο.ΝΑ.Σ.: Ωρα (10/12) για ετήσια γενική συνέλευση

Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ο.ΝΑ.Σ. - Πότε και που

Πάρος – Κ. Μπιζάς: Αντίθετος (με επιχειρήματα) με τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Επιστολή από τον νέο Δήμαρχο Πάρου, Κωνσταντίνο Μπιζά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τους Βουλευτές Κυκλάδων για την υπόθεση των ΔΕΥΑ και το μέλλον τους .

Νάξος- Δικηγορικός Σύλλογος: Συνεχίζεται η αποχή έως και την 11η Δεκεμβρίου

Συνεχίζουν την αποχή τους έως και 11/12 τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

“Διονύσιος Σολωμός”: Αναχωρεί από τον Πειραιά απόψε στις 10 το βράδυ για Δυτικές Κυκλάδες

Αλλαγές επί αλλαγών στις ώρες αναχώρησης του "Διονύσιος Σολωμός" ελέω καιρικών συνθηκών

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

Στην επιστολή αναλύονται οι λόγοι του αιτήματος και ζητείται η παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμη έτος. 

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Attica Group: Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας

Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας με Attica Group, αξίας ενός δισ. - Για συντήρηση, εκσυγχρονισμό πλοίων και μελλοντικά νέες ναυπηγήσεις

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου: Αποκατάσταση αλήθειας, όχι στην οικειοποίηση της Γραβιέρας Νάξου

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου "Nα μην οικειοποιηθούν στο μέλλον οποιαδήποτε διάκριση του προϊόντος Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, αν δεν αφορά συγκεκριμένα το προϊόν της επιχείρησής τους"

Αναπληρωτές Καθηγητές: Εκπτωση στα εισιτήριά τους προς τις περιοχές τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Blue Star Chios: Λίγο πριν το μεσημέρι θα περάσει από Σαντορίνη για Πειραιά

Το Blue Star Chios πέρασε το ... απαγορευτικό στην Κρήτη και τώρα επιστρέφει στον Πειραιά μέσω Κυκλάδων