Με βάση την ενημέρωση από το Σύλλογο Φιλωτιτών η εικόνα της Παναγίας Βουρλιώτισσας θα βρίσκεται και στο Φιλώτι την 15η Ιουλίου (ώρα άφιξης 19:30)
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς Βουρλιώτισσας θα βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στη Νάξο, αφήνοντας για λίγο την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας …. Ερχεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Νικοδήμεια 2022” και την Τετάρτη 13 Ιουλίου θα γίνει υποδοχή στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου στη πόλη της Νάξου. Και σύμφωνα με το σύλλογο Φιλωτιτών την Παρασκευή 15 Ιουλίου θα μεταφερθεί και στο Φιλώτι… Αλλωστε η σχέση του Φιλωτίου με τα Βουρλά είναι ξεχωριστή
Ας δούμε τη σχετική ανακοίνωση από το Σύλλογο Φιλωτιτών (σ.σ. στο τέλος του άρθρου το σχετικό δελτίο)
Μετά από τις θεάρεστες ενέργειες της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας, υπό την θεόπνευστη ιεραρχία του Σεβασμιωτάτουποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου, την πρόθυμη διάθεση και την ευλογημένη θεληματικότητα του Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας, – Φιλαδελφείας- Χαλκηδόνος και Ηρακλείου κ. Γαβριήλ, η Εικόνα της Παναγίας της Βουρλιωτίσσης θα φιλοξενηθεί στη Νάξο τις ημέρες εορτής του Αγίου Νικοδήμου.
Μετά από αίτημα γραπτό- παράκληση στη σεβασμιότητα του Μητροπολίτου μας κ. Καλλινίκου από το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΤΙΤΩΝ ΝΑΞΟΥ, η εικόνα της Παναγίας θα φιλοξενηθεί και στον Ιερό Ναό της Παναγίας μας στο Φιλώτι στις 15/7/2022 για λίγες ώρες.
Γνωστός ο άρρηκτος δεσμός του Αξωτοβουρλιώτη – Φιλωτίτη με τα Βουρλά της Μ. Ασίας. Διαρκείς και άθραυστες οι σχέσεις της ΕΝΩΣΗΣ ΒΟΥΡΛΙΩΤΩΝ Μ.ΑΣΙΑΣ με τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΤΙΤΩΝ ΝΑΞΟΥ. (Δύο μέλη μας είναι και μέλη της ΕΒΜΑ). Η άφιξη του σεβάσματος της Εικόνας της Παναγίας στο Φιλώτι θα γίνει στις 19.30, την Παρασκευή 15/7/2022. Θα τελεστεί δέησις και θα γίνει ομιλία.
Το Δ.Σ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΤΙΤΩΝ, το ΦΙΛΩΤΙ σύσσωμο, θα ευγνωμονεί ες αεί την ανταπόκριση στο αίτημά μας για την παρουσία της Παναγίας της Βουρλιώτισσας και στο Φιλώτι
Ιστορικό
Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας, της επονομαζομένης Βουρλιωτίσσης, αποτελούσε πολύτιμο θησαύρισμα της ιστορικής εκκλησίας της Μεγάλης Παναγιάς στα μαρτυρικά Βουρλά της Μικράς Ασίας. Ήταν δε το σημείο αναφοράς της πόλης και συγκέντρωνε χιλιάδες πιστούς από όλα τα μέρη. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση και ιστορία η εικόνα ευρέθη σε τόπο που αφθονούσαν βουρλιές. Ένας απλός και ταπεινός βοσκός της περιοχής αναζητώντας την πηγή από την οποία εβρέχοντο τα βοσκήματά του ευρέθη ενώπιον της Ιεράς Εικόνος. Έμπλεος χαράς και συγκίνησης το θαυμαστό αυτό γεγονός ανακοίνωσε αμέσως στον ιερέα της περιοχής.
Πάραυτα και κατόπιν της αδείας του οικείου επισκόπου η εικόνα μεταφέρθηκε στον κεντρικό ναό της περιοχής που ετιμάτο στο όνομα της Παναγίας, ενώ στο σημείο της ευρέσεως ανήγειραν μικρό ναό εις ανάμνηση του Θείου αυτού γεγονότος. Με την πάροδο των ετών και προς συντήρηση της Ιεράς Εικόνος, αυτή εστάλη στη Ρωσία όπου μερίμνη της Μεγάλης Αικατερίνης απεκατεστάθησαν όλες οι φθορές. Με την ολοκλήρωση των εργασιών και αφού η εικόνα εκοσμήθει βαρυτίμος εστάλη πίσω στα Βουρλά. Γενομένης της Αγίας Εικόνος πυρικαύστου ο λαός των Βουρλών αλλά και οι Τούρκοι κάτοικοι που την ευλαβούντο τις προσέδωσαν το προσωνύμιο Καρά-Παναγιά.
Το 1922, μετά τις 15 Αυγούστου, οι Τούρκοι μπήκαν στα Βουρλά και τα κατέστρεψαν. Βεβήλωσαν, έκλεψαν και στο τέλος έκαψαν την εκκλησία. Ευσεβείς όμως Βουρλιώτες κατάφεραν και απομάκρυναν, μαζί με άλλα ιερά σκεύη και εικόνες και το θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας. Το γεγονός ότι έφτασε στην Ελλάδα χωρίς το ασημένιο κάλυμμά της δηλώνει πως αυτό αποτέλεσε προφανώς το αντάλλαγμα για τη δυνατότητα μεταφοράς της. Στη νέα πατρίδα πια η οικογένεια Χριστοφορίδη, με χρήματα που εισέπραξε από το ταμείο ανταλλαξίμων το 1927, ανέλαβε το κόστος για την κατασκευή νέου ασημένιου καλύμματος.
Σώζεται το εξής περιστατικό: Ένας Βουρλιώτης ονόματι Παναγιώτης είχε αμφιβολίες για το αν αυτή είναι η εικόνα. Το βράδυ στον ύπνο του φανερώθηκε η Παναγία λέγοντάς του: Παναγιώτη παιδί μου γιατί δε με πιστεύεις; είμαι η Βουρλιωτίνα.
Η Εικόνα της Παναγίας υπέστη φθορές από μία ακόμα ανεξήγητη φωτιά η οποία συνέβη την παραμονή της εισβολής των τούρκων στην Κύπρο. Στην Κύπρο επέλεξε να εμφανιστεί η Παναγία, τον Αύγουστο του 2016, ούτως ώστε να κάνει γνωστή την επιθυμία της για την κατασκευή του Ναϊδρίου της όπου και θα τοποθετηθεί το σεβάσμιο εικόνισμά της. Έχει επιτελέσει πληθώρα θαυμάτων και αποτελεί πόλο έλξης για τους Χριστιανούς, Μικρασιάτες και μη.
Το 2010 με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Φιλαδέλφειας η Παναγία η Βουρλιώτισσα ανακηρύχθηκε Προστάτιδα και Πολιούχος της πόλης.
Η μνήμη της τιμάται την πρώτη Κυριακή κάθε Οκτωβρίου