Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνίαΝάξος - "Νικοδήμεια 2022": Σήμερα η υποδοχή της Εικόνας της Παναγιάς Βουρλιώτισσας

Νάξος – “Νικοδήμεια 2022”: Σήμερα η υποδοχή της Εικόνας της Παναγιάς Βουρλιώτισσας

|

Τα Νικοδήμεια 2022 συνεχίζονται και σήμερα η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Θεοδοσίας στη πόλη της Νάξου – Το απόγευμα η υποδοχή της θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας Βουρλιώτισσας στο προαύλιο χώρο του Αγίου Νικοδήμου Νάξου 

Και τα Νικοδήμεια 2022 φτάνουν σιγά σιγά στο τέλος τους… Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου (10/06) τελέστηκε η Ακολουθία των Θυρανοιξίων του δευτέρου Παρεκκλησίου του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Παροναξίας κκ Καλλίνικο, και το οποίο αφιερώθηκε στους Νεομάρτυρες της πίστεώς μας.  Στο τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομη προσλαλιά αναφερθείς στα τελούμενα κατά την Ακολουθία καθώς και στους Νεομάρτυρες, τους οποίους ηγάπα ιδιαιτέρως ο Άγιος Νικόδημος, ήταν σύγχρονοί του και οσάκις επισκέπτονταν το Άγιον Όρος, ο Άγιος Νικόδημος τους ενίσχυε πνευματικά για να μαρτυρήσουν.

ekklisa.jpgΕπίσης ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι ο Άγιος Νικόδημος συνέγραψε Ακολουθία για κάθε Νεομάρτυρα και μία κοινή για όλους. Εν συνεχεία τελέσθηκε Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος και ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους. Στις Ακολουθίες, στις οποίες τέθηκαν προς προσκύνηση τεμάχια των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ενδόξου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου και του Αγίου Ενδόξου Νεομάρτυρος Πλάτωνος Μητροπολίτου Χίου, συμμετείχαν ο Πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πρωτοπρ. Κωνσταντίνος Κύλης, ο Πρωτοπρ. Νικόλαος Ρώτας, ο Πρεσβ. Νικόλαος Κασμάς και οι Διάκονοι Ευστάθιος Βασιλάκης και Νεκτάριος Σκουλάτος. Το Ιερό Αναλόγιο στελέχωσαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ναξίας, Πρωτοπρ. Εμμανουήλ Γρυλλάκης και ο Πρωτοπρ. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. 

Και περνάμε στο … σήμερα.  Με βάση το τυπικό των εορταστικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 13 Ιουλίου Ὄρθρος καί Θεία Λειτουργία στόν Ἱ.Ν. Ἁγίας Θεοδοσίας, τήν ὁποία εὐλαβεῖτο ἰδιαιτέρως ὁ Ἅγιος Νικόδημος καί τῆς συνέγραψε Ἱερά Ἀκολουθία. 

Και το απόγευμα;  Λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα, υποδοχή τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος τῆς Παναγίας τῆς «Βουρλιώτισσας» στόν αὔλειο χῶρο τοῦ πανηγυρίζοντος Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου καί ἐν συνεχεία Μέγας Πανηγυρικός Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Ἀμοργοῦ καί Νήσων κ. Ἀμφιλοχίου, ὁ ὁποῖος καί θά κηρύξει τόν Θεῖο Λόγο καί συμπροσευχομένων τῶν Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτῶν Θηβῶν, Λεβαδείας καί Αὐλίδος κ. Γεωργίου, Νέας Ἰωνίας, Φιλαδελφείας, Ἡρακλείου καί Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ καί τοῦ Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου.

10.00 μ.μ. Ἱερά Ἀγρυπνία. (Μικρό Ἀπόδειπνο μέ τούς Χαιρετισμούς τοῦ Ἁγίου, Ὄρθρος καί Θεία Λειτουργία.)

Την ίδια ώρα (7.30 μ.μ.)  Μέγας Πανηγυρικός Ἑσπερινός στόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Νικοδήμου Γλινάδου Νάξου.

Η εικόνα της Παναγίας Βουρλιώτισσας 

vourliotissa.jpgΗ Ιερά Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της επονομαζόμενης «Βουρλιωτίσσης», φυλάσσεται στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Ν. Φιλαδελφείας. Προέρχεται από τα ιστορικά Βουρλά της Μικράς Ασίας, μιας πόλης 38 χλμ δυτικά της Σμύρνης. Τα Βουρλά κάηκαν, μαζί με τη Σμύρνη, το θλιβερό έτος 1922 από τους πυρσούς του τουρκικού εθνικισμού, στην προσπάθεια των τούρκων να εξαφανίσουν το ελληνικό στοιχείο, το οποίο βαθιά ριζωμένο, σχεδόν τρεις χιλιάδες χρόνια στους τόπους εκείνους, «προσέβαλλε» την εθνική ομοιογένεια του νεοσύστατου κεμαλικού κράτους. Κατέστρεψαν και λεηλάτησαν εκκλησιές, έκαψαν μοναστήρια, σκότωσαν με βιαιότητα τους ορθοδόξους και όσοι κατάφεραν, ακολούθησαν τον δρόμο της προσφυγιάς προς την μητέρα Ελλάδα.

Οι Βουρλιώτες τιμούσαν ως προστάτιδά τους την Υπεραγία Θεοτόκο, στον περίλαμπρο ναό Της, ο οποίος γνώρισε την τουρκική βιαιότητα. Αναχωρώντας και αφήνοντας για πάντα την αγιασμένη τους γη, πρόλαβαν να περισώσουν την εφέστια εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου και την μετέφεραν στην φτωχή τότε Νέα Φιλαδέλφεια, στην οποία έκτισαν, αρχικά ξύλινο ναό (1926) κι έπειτα περίλαμπρο, ο οποίος εγκαινιάστηκε, αργότερα, από τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο, τον Παπαδόπουλο (1936).

Οι παλαιοί Βουρλιώτες διασώζουν ακόμα ιστορίες για τα θαύματα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Βουρλιωτίσσης. Κάποιοι θυμούνται ακόμη το προσωνύμιό της στα τούρκικά, “καρά Παναγιά”, η μαύρη Παναγία, λόγω του σκουρόχρωμου προσώπου Της, που φαίνεται σήμερα κάτω από το περίτεχνο αργυρό Της πουκάμισο.

Η χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου, ωστόσο, δεν έπαψε να ενεργεί. Πλείστα θαύματα διηγούνται ακόμα και σήμερα, οι άνθρωποι που προστρέχουν σ’ αυτήν. Απλοϊκά, μα τόσο θεολογικά συνάμα, ακούγεται από τους ενορίτες της «Παναγίτσας», ότι «κουμάντο, εδώ, η Παναγιά μας κάνει». Κάθε Κυριακή απόγευμα, που τελείται η Ιερά Παράκληση στην Βουρλιώτισσα, προσέρχονται αδελφοί μας από διάφορα μέρη της Αττικής για να ευχαριστήσουν την Μητέρα του Λυτρωτή, δοξολογώντας τη Χάρη Της και ψάλλοντας με θέρμη το Απολυτίκιό Της:
«Τὴν Ἄχραντον Εἰκόναν Σου, Βουρλιώτισσα Πάναγνε, νῦν χαρμονικῶς προσκυνοῦντες, γεραίρομεν, Παρθένε• Ὑπάρχεις γὰρ σκέπη πρός ἡμᾶς, ἀρδεύουσα θαυμάτων παροχήν. Διὰ τοῦτο ἀναβλύζεις ἀεί, τοῖς εὐλαβῶς βοῶσι Σοί. Δόξᾳ τῷ Σὲ δοξάσαντι Θεῷ, δόξᾳ τῷ Σὲ θαυμαστώσαντι, δόξᾳ τῷ ἐλευθερώσαντι ἡμᾶς διὰ τοῦ τόκου Σου».

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Γαβριήλ, το έτος 2016 ανεγέρθη παρεκκλήσι εφαπτόμενο του κυρίως ναού, με στόχο την αποκλειστική στέγαση της ιεράς εικόνας της Παναγίας μας. Η τελετή των Θυρανοιξίων πραγματοποιήθηκε ανήμερα της εορτής της Συνάξεως της θαυματουργού Εικόνας Της, Κυριακή 2 Οκτωβρίου, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

Ο Ιερός Καθεδρικός Ναός εορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο ενώ η εορτή της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου της Βουρλιωτίσσης, κατά την πρώτη Κυριακή του μήνα Οκτωβρίου με πάνδημη συμμετοχή και πλήθος λαού, που μαρτυρά και ομολογεί την κραταιά προστασία της Μητέρας του Χριστού, «τῆς μόνης ἀγνῆς, μόνης εὐλογημένης, ἀκαταισχύντου ἐλπίδος ἡμῶν».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χρήσιμος οδηγός 15 ερωτήσεων – απαντήσεων για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

Οι εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών θα διεξαχθούν ταυτόχρονα στο σύνολο της χώρας την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023. Σε όσους Δήμους και Περιφέρειες πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.

Τουρισμός – Expedia: Αυτό το μονοπάτι ακολουθούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες πριν προβούν σε κράτηση

Το μονοπάτι που ακολουθούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες με προορισμό την κράτηση διακοπών παρουσιάζει η έκθεση των Expedia Group και Luth Research με τίτλο «The...

Η ομάδα Clean-Respect-Preserve ανέλαβε εθελοντική δράση στον περιβάλλοντα χώρο του αεροδρομίου (εικόνες)

Η εθελοντική ομάδα Clean-Respect-Preserve βρέθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο της Νάξου και καθάρισε τον περιβάλλοντα χώρο (εικόνες)

Μύκονος: Στροφή προς τον αθλητικό τουρισμό και την ευεξία

Το συνέδριο “Sports Tourism & Sustainable Destinations" πραγματοποιήθηκε στη Μύκονο στο πλαίσιο του δεύτερου Mykonos Running Festival.

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Αγώνας κυπέλλου στο Γιάννενα σήμερα (30/09) και έλευση Νεοφύτου

Δύσκολη αποστολή του ΑΠΑΣ τα Φανάρια απόψε ( 30/09, 15:00) στα Γιάννενα κόντρα στον Βίκο για το Κύπελλο - Νέα προσθήκη ο γκαρντ Γιώργος Νεόφυτος

Νάξος – Βίβλος: Τελετή αποκαλυπτηρίων στη μνήμη Αργύρη Σοφικίτη

Τελετή αποκαλυπτηρίων στη Βίβλο Νάξου - Πότε και στη μνήμη ποιου η όλη δράση από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

SEAJETS – Διαγωνισμός:Ταξίδεψε και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Μεγάλος διαγωνισμός: Ταξίδεψε με τη SEAJETS και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Παρμενίων 2023: Συμμετοχή και της Νάξου, “απόβαση” στρατιωτικών οχημάτων

Μεσημέρι Παρασκευής (29/09) και στο λιμάνι της Νάξου είχαμε .. απόβαση στρατιωτικών οχημάτων. Ποιος ο λόγος; (photo)

Πέντε επενδύσεις σε Σαντορίνη, Μύκονο και Αμοργό που δίνουν ώθηση στον τουρισμό

Τα μεγάλα deals και οι επενδύσεις που αλλάζουν τον τουρισμό χάρτη. Τι γίνεται στις Κυκλάδες και την Ρόδο

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής