Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνίαΝάξος: Νέο ατύχημα και ... ανάμεσα στους Νομούς με τα περισσότερα ατυχήματα...

Νάξος: Νέο ατύχημα και … ανάμεσα στους Νομούς με τα περισσότερα ατυχήματα οι Κυκλάδες

|

Πρωινό Δευτέρας και ένα ακόμη ατύχημα στο δρόμο Χώρας Νάξου – Αγγιδίων με τον οδηγό να έχει τραυματιστεί – Οι Κυκλάδες ανάμεσα νομούς – «πρωταθλητές» στον πίνακα επικινδυνότητας με βάση τα τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν σε αυτούς το 2017

Χθες Κυριακή και είχαμε ένα εντυπωσιακό ατύχημα (σ.σ. εντυπωσιακό για το γεγονός ότι υπήρξε ανατροπή αυτοκινήτου χωρίς τραυματισμό) στον επαρχιακό δρόμο Χώρας Νάξου – Ποταμιάς στο ύψος του Αγίου Ισίδωρου… Με την οδηγό να μην έχει ούτε γρατζουνιά όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες… Εικοσιτέσσερις ώρες αργότερα και περίπου στο ίδιο ύψος αλλά στο δρόμο Χώρας Νάξου – Αγγιδίων ένα ακόμη ατύχημα… Αυτή τη φορά όμως υπήρξε τραυματισμός και ο οδηγός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου όπου και δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες και είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων όσον αφορά τη σοβαρότητα του τραυματισμού του… Με την ευχή βέβαια ότι δεν θα είναι σημαντικός… 

Κι αυτά τα δύο ατυχήματα έρχονται να επιβεβαίωσουν τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας που διεξήγαγε το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης και Ανάλυσης Δεδομένων του Πολυτεχνείου Κρήτης.  Και η οποία αναφέρει ότι Τουριστικοί προορισμοί όπως η Λευκάδα, οι Κυκλάδες και η Χαλκιδική, ακόμα και η Φωκίδα, είναι οι νομοί-«πρωταθλητές» στον πίνακα επικινδυνότητας με βάση τα τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν σε αυτούς το 2017.  Ερευνα, την οποία επιμελήθηκαν ο καθηγητής και ακαδημαϊκός κ. Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, ο καθηγητής κ. Μιχάλης Δούμπος, ο διδάκτορας του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μιχαήλ Νικολαράκης και ο μεταπτυχιακός ερευνητής κ. Νίκος Γιανναράκης.

Επιπτώσεις στον τουρισμό 

Οπως ανέφερε στο «Βήμα» ο κ. Ζοπουνίδης: «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για το 2017 το πρόβλημα των ατυχημάτων, όπως διαπιστώθηκε και τα προηγούμενα χρόνια, είναι εντονότερο στις περιοχές στις οποίες το οδικό δίκτυο δεν είναι σε καλή κατάσταση, και ιδιαίτερα στα νησιά, που το καλοκαίρι δέχονται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών, κυκλοφορούν πολλά ενοικιαζόμενα δίκυκλα και το οδικό δίκτυο είναι κακό και άγνωστο στους επισκέπτες (Κρήτη, Επτάνησα, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα). Οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί πρέπει να εξεταστούν σε πρώτη προτεραιότητα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, γιατί τα τροχαία ατυχήματα, εκτός του ότι έχουν τεράστιες επιπτώσεις στον ίδιο τον παθόντα, στους συγγενείς του αλλά και στον κρατικό προϋπολογισμό, δυσφημούν βάναυσα τη χώρα και δημιουργούν κακό αντίκτυπο στο τουριστικό προϊόν».

Και πρόσθεσε: «Από την ανάλυση των στοιχείων των οδικών τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα και των σχετικών δεικτών κατά το έτος 2017, οι επιδόσεις στην οδική ασφάλεια συνολικά κρίνονται ενθαρρυντικές. Ολες οι κατηγορίες ατυχημάτων και παθόντων μειώθηκαν σε μεγάλο ποσοστό σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επίσης πρέπει να ληφθούν δραστικότερα μέτρα αστυνόμευσης και αύξηση της αστυνομικής παρουσίας σε επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου, αλλά και μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι αστυνομικοί επιβάλλεται να είναι αυστηρότεροι με τους οδηγούς και τα όρια ανεκτικότητας να είναι μηδενικά».

Στο εισαγωγικό σημείωμα της έρευνας σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Η κοινή γνώμη κάθε χρόνο συγκλονίζεται από θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται άτομα επώνυμα, δημοφιλείς τραγουδιστές, γόνοι πλουσίων οικογενειών και από πολύνεκρα με νέους ανθρώπους. Κάθε συμβάν αποκτά μεγάλη δημοσιότητα, γίνεται πολλή συζήτηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δημιουργείται προβληματισμός, ο οποίος όμως διαρκεί λίγες μέρες. Μόλις σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας όλοι ξεχνούν το συμβάν και κανένας δεν ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση των αιτίων που το προκάλεσαν. Ακούγονται μεγάλα λόγια από τους αρμόδιους φορείς για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, ως συνήθως, μέχρι το επόμενο ατύχημα. Ιδιαίτερη συγκίνηση προξένησε το 2017 το τροχαίο που έγινε έξω από το Πολυτεχνείο Κρήτης και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο νέων ανθρώπων, καθώς επίσης το πολύνεκρο δυστύχημα που έγινε στην Αγία Πελαγία στο Ηράκλειο Κρήτης με θύματα, μεταξύ των άλλων, δύο μελλονύμφους και τη μητέρα της νύφης, αλλά και το δυστύχημα του γιου του ιδιοκτήτη πολυκαταστημάτων παιχνιδιών. Επίσης μεγάλο προβληματισμό και θόρυβο προκάλεσε πρόσφατο τροχαίο ατύχημα επώνυμου τραγουδιστή, ο οποίος, ευτυχώς, επιβίωσε». Επίσης, όπως αναφέρεται στην έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης, «το 2017 καταγράφηκε μείωση σε όλες τις κατηγορίες ατυχημάτων και παθόντων. Στα θανατηφόρα τροχαία σε ποσοστό -12% (93 ατυχήματα λιγότερα), ομοίως και στον αριθμό των νεκρών, σε ποσοστό -11,3%.
Στα σοβαρά τροχαία ατυχήματα είχαμε 135 λιγότερα (ποσοστό -18,2%), όπως και στους βαριά τραυματίες 175 άτομα λιγότερα (ποσοστό -20%). Στα ελαφρά τροχαία ατυχήματα οι μειώσεις ήταν μικρότερες κατά -4,9% (485 λιγότερα ατυχήματα) και οι ελαφρά τραυματισθέντες 876 λιγότεροι (ποσοστό -6,8%)».

Υψηλή επικινδυνότητα

Αναφορικά με την επικινδυνότητα των νομών ανάλογα με τα τροχαία ατυχήματα, «στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λευκάδα, με 46 τροχαία ατυχήματα και 62 παθόντες από αυτά. Οι 5 ήταν νεκροί, 4 βαριά τραυματίες και 53 ελαφρά τραυματίες. Με πληθυσμό περίπου 25.000 κατοίκους και με μικρό οδικό δίκτυο, θεωρείται υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός των παθόντων. Στην ίδια θέση ήταν και το προηγούμενο έτος. Ελπίζουμε οι αρμόδιοι να ευαισθητοποιηθούν ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση».

Στη δεύτερη θέση είναι οι Κυκλάδες με 163 τροχαία ατυχήματα, ενώ το προηγούμενο έτος ήταν στην τρίτη θέση. Επιπλέον οι περιφερειακές ενότητες Φωκίδας, Χαλκιδικής, Κορινθίας, Βοιωτίας, Δωδεκανήσων, Αθήνα – Υπόλοιπο Αττικής, Εύβοιας, Μεσσηνίας βρίσκονταν και το προηγούμενο έτος στις περιφέρειες υψηλής επικινδυνότητας.
Στην έρευνα σημειώνεται επιπροσθέτως ότι «τη μεγαλύτερη αύξηση στους νεκρούς από τα τροχαία ατυχήματα παρατηρούμε στην περιφερειακή ενότητα της Βοιωτίας με 11 επιπλέον από το 2016, η οποία καταλαμβάνει την 8η θέση από τη 16η που ήταν το προηγούμενο έτος. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 8 νεκροί παραπάνω από το προηγούμενο έτος και καταλαμβάνει τη 17η θέση από την 21η που ήταν το 2016. Στη Λάρισα είχαμε 7 νεκρούς παραπάνω, στην Ακαρνανία 6, στην Κέρκυρα και στα Τρίκαλα από 5 νεκρούς παραπάνω από το έτος 2016».
Αντιθέτως, «η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε σε Αθήνα – Υπόλοιπο Αττικής με 26 λιγότερους νεκρούς, στις Σέρρες με 16 θανόντες λιγότερους από το 2016, στην Πέλλα με 13, στην Κόρινθο με
10, στα Ιωάννινα και στην Αργολίδα με 6 νεκρούς λιγότερους».

Υπερβολική ταχύτητα και μέθη

Για το 2017 αναφέρεται ότι βεβαιώθηκαν 214.132 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα, 33.620 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης, 7.638 για αντικανονικό προσπέρασμα, 11.921 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, 2.977 για παραβίαση προτεραιότητας, 448 για κίνηση στην αριστερή λωρίδα, 6.860 για επιδεικτικούς ελιγμούς, 15.501 για παραβάσεις σηματοδότη. Επίσης καταγράφηκαν 60.142 παραβάσεις για μη χρήση κράνους, 32.500 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας και 24.127 για χρήση κινητού στην οδήγηση. Στη συγκεκριμένη κατηγορία το 2016 βεβαιώθηκαν 25.269 παραβάσεις, ενώ το 2015 ήταν 19.950.{CR}«Από τα διαθέσιμα στοιχεία, διαπιστώνεται ότι κατά το 2017 υπήρξε αύξηση στη βεβαίωση των επικίνδυνων παραβάσεων στην επικράτεια κατά 7%» υπογραμμίζεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκλογές 2023 – Φιλ. Φόρτωμας: Για 2η φορά θετικός στον Covid 19

Ο υποψηφιος βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, για 2η φορά βρέθηκε θετικός στον Covid 19

Εκλογές 2023 – ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια, ποιοι είναι στις Κυκλάδες

Εκλογές 2023: Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Οι συμμετέχοντες στις Κυκλάδες

Δίκη Αλκη Καμπανού: Η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων

Την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων προτείνει η εισαγγελέας - Πότε συνεχίζεται η δίκη

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Απέκτησε τεχνολογία σε θέματα κρίσεων

Παραδόθηκε στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων GPS για τον βέλτιστο συντονισμό σε έκτακτες καταστάσεις και κρίσεις

Ιταλία – Σαρδηνία: Βάζει όριο επισκεπτών τις παραλίες, τι ισχύει για τις πετσέτες

Πώς η Σαρδηνία προστατεύει τις παραλίες της | Πρόστιμα για τις πετσέτες, απαραίτητη η κράτηση

ΑΟ Θήρας: Κράτησε την Τσοχατζή, “άρπαξε” την Λορένα Φίτζοκ (video)

Ο ΑΟ Θήρας συμπληρώνει το ρόστερ του - Απέκτησε την 20χρονη διεθνή Σλοβένα ακραία Λορένα Φίτζοκ (video)

ΠΝΑι – Χατζημάρκος: “Τον Ιούλιο έτοιμη η μελέτη για κατασκευή κατοικιών, επίκεντρο τα Δωδεκάνησα”

Χατζημάρκος: Έτσι θα αντιμετωπίσουμε την έλλειψη κατοικιών στα νησιά - "Το θέμα το έθεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ήταν καταρχήν θετικός"

Υπουργείο Ναυτιλίας: Με πιλότο τη Νάξο σε ζητήματα λιμενικών υποδομών (!!!)

Υπ. Ναυτιλίας: Νέο ψηφιακό εργαλείο για την καταγραφή λιμενικών υποδομών στα νησιά - Η σχέση με τη Νάξο και την Ηρακλειά

Σίφνος – 8ο MuSifanto: Ενα διαφορετικό Φεστιβάλ με φόντο κάθε γωνιά του νησιού

Ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» διοργανώνει το 8ο “MuSifanto ” από τις 4 μέχρι τις 10 Ιουλίου 2023 - Τι περιλαμβάνει

Εκλογές 2023 – “Αξίζουμε καλύτερα”: Η Κυριακή Γεωργαλά στο πλευρό Πολυκρέτη

Ο υποψήφιος δήμαρχος Μανώλης Μαργαρίτης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Κυριακής Γεωργαλά με τη παράτακή του (Αξίζουμε καλύτερα)

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Naxos Festival 2023 – Klaus Pfeiffer: Ο Γερμανός καλλιτέχνης που έγινε Ναξιώτης

Naxos Festival 2023: Ο Μάριος Βαζαίος μιλά για την έκθεση «Klaus Pfeiffer - Τα φτερά του Ίκαρου» που διοργανώνει το Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Γυμνιστές: Οι τρεις από τις δέκα καλύτερες παραλίες είναι Ελληνικές

Που βρίσκονται οι τρεις παραλίες στην Ελλάδα που θεωρούνται ανάμεσα στις κορυφαίες στον κόσμο για τους γυμνιστές

Αιγαίο: Το “δικό μας” πανηγύρι με Ζευγώλη, Αναματερού και Στρατηγού (video)

Τρίτη 20 Ιουνίου και το "δικό μας" πανηγύρι. Από τη Νάξο έως την Ικαρία... Ποιοι λαμβάνουν μέρος (video)

Νάξος – “Δύναμη Δημιουργίας”: “Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποπέμψει άμεσα τον νταή αντιδήμαρχο”

Η δημοτική παράταξη "Δύναμη Δημιουργίας Νάξου και Μικρών Κυκλάδων" ζητάει από τον Δήμαρχο την άμεση απομπομπή του Αντιδημάρχου Παιδείας για την εις βάρος του καταγγελία από πολίτη του νησιού

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Πειραιάς: Δεκατέσσερα δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου

Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 14 δρομολόγια, 40 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, 14 από το λιμάνι τη Ραφήνας και 8 από το Λαύριο.