Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διημερίδα (14 και 15/12) στη Νάξο (σε Φιλώτι και Νάξο) σχετικά με το ζήτημα της ενημέρωσης των κατοίκων για την προστασία, την ευζωία και τους κινδύνους που επιφέρει η κακοποίηση των ζώων… Οι αναφορές της Εισαγγελέως κας Παπανδρέου για τα πρόστιμα, όσον αφορά το παστούρωμα αλλά και το έθιμο με την ανάβαση γαϊδουριών στα …δώματα σπιτιών
Από σήμερα το πρωί, Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου κανείς κάτοικος της Νάξου δεν δικαιούται να πει «δεν γνώριζα», «δεν έχω ενημερωθεί» ή, «δεν άκουσα».. Κι αυτό γιατί επί δύο ημέρες και για περισσότερες από δέκα ώρες, οι άνθρωποι που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την Πανελλαδική Φιλοζωϊκή και Περιβαλλοντικό Ομοσπονδία Ελλάδας ενημέρωναν κατοίκους και φορείς του νησιού γύρω από το θέμα που αφορά την ευζωία, προστασία και κακοποίηση είτε των ζώων συντροφιάς, είτε παραγωγικών αλλά και των ιπποειδών…
Της Μαρίας Μάκαρη
Και αναφερόμαστε στην διημερίδα που έγινε Σάββατο 14 Δεκεμβρίου (στο Φιλώτι) και Κυριακή 15 Δεκεμβρίου (στη Χώρα της Νάξου) με θέμα την όλη προστασία και συμπεριφορά των ιδιοκτητών είτε ζώων συντροφιάς είτε κυρίως των ιπποειδών με το παστούρωμα είναι η αλήθεια να κλέβει την παράσταση… Μάλιστα, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Νάξου κα Πόπη Παπανδρέου ήταν ιδιαίτερα αναλυτικά τόσο στα ζητήματα ποινών για όσους κατηγορούνται για παστούρωμα ζώων όσο και για το περίφημο … έθιμο που έχει να κάνει με το ανέβασμα γαϊδουριών στις ταράτσες σπιτιών την Πρωτομαγιά. «Έθιμο» που συναντάμε σε Γαλήνη και Κυνίδαρο στη Νάξο αλλά και στην Αμοργό και το οποίο συγκεντρώνει αρκετές (και δίκαιες) αντιδράσεις… Να σημειώσουμε ότι η ενημέρωση έγινε με πρωτοβουλία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε συνεργασία με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία Ελλάδας…
Το Σάββατο το απόγευμα η συγκέντρωση έγινε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Συλλόγου Φιλωτιτών στο Φιλώτι και μάλιστα γέμισε η αίθουσα με δεδομένο ότι στην ευρύτερη περιοχή του Φιλωτίου και στο σύνολο της Ορεινής Νάξου, η κτηνοτροφία είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη. Οι ομιλητές ήταν ξεκάθαροι όσον αφορά το ζήτημα του «παστουρώματος» τονίζοντας ότι μιλάμε για βασανισμό των ζώων, είχαμε την εναλλακτική πρόταση με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία όμως αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Παροναξίας κκ Καλλινίκου, ο οποίος με καταγωγή από το Φιλώτι έχει εμπειρίες ανάλογες με αυτές των κτηνοτρόφων και προσπάθησε να εξηγήσει ότι είναι δύσκολο να αλλάξει άμεσα μία τέτοια συμπεριφορά καθότι μιλάμε για ιστορία δεκαετιών που διαιωνίζεται και βέβαια σημείωσε ότι οι κλήροι στη Νάξο και στα νησιά δεν είναι όπως οι αντίστοιχοι στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου μπορούν να λειτουργήσουν οι εναλλακτικές μορφές για την κίνηση των ζώων. Και βέβαια οι παρεμβάσεις που έγιναν από κατοίκους στάθηκαν και στο γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι πάντα πρόσεχαν τα ζώα αφού έως πρόσφατα σε αρκετά χωριά στις αυλές των σπιτιών ουσιαστικά φιλοξενούνταν και τα παραγωγικά ζώα…
Σεβασμός
Την επόμενη ημέρα, η ημερίδα συνεχίστηκε στο «Ιακ. Καμπανέλλης» στη πόλη της Νάξου… Κι εδώ παρών ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κος Λιανός, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και ο διοικητής της Αστυνομίας κος Καραμάνης (σ.σ. οι ίδιοι ήταν και στο Φιλώτι) και βέβαια αρκετοί (σ.σ. λιγότεροι πάντως σε σχέση με το Φιλώτι) παραγωγοί και άνθρωποι που ήθελαν να ενημερωθούν…
Την ομιλία άνοιξε η κα. Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας με σημαντικές επισημάνσεις σχετικά με τους όρους και τους διαχωρισμούς των ειδών της κακοποίηση των ζωών, καθώς και στα όσα ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την φροντίδα των ζώων. Συνοψίζοντας τα λεγόμενα της κα. Μπομπολάκη:
Ο κάθε ιδιοκτήτης ζώου πρέπει να σέβεται τις ελευθερίες των ζώων, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:
#Ελευθερία από δίψα και πείνα
#Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση
#Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
#Ελευθερία έκφρασης φυσιολογικής συμπεριφοράς
#Ελευθερία από φόβο και αγωνία
Δηλαδή, κάθε ιδιοκτήτης ζώου οφείλει:
# Να του παρέχει φροντίδα και προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις φυσιολογικές και εθνολογικές ανάγκες του σύμφωνα με το είδος του.
# Να του παρέχει ασφαλές και καθαρό κατάλυμα που να το προστατεύει από αντίξοες καιρικές συνθήκες, ακραίες θερμοκρασίες και αρπακτικά ζώα.
# Να του παρέχει τροφή και νερό κατάλληλα σε ποιότητα και ποσότητα.
# Να του προσφέρει τις κατάλληλες δυνατότητες για άσκηση.
# Να λαμβάνει μέτρα για να παρεμποδίζει την απρογραμμάτιστη αναπαραγωγή του και εάν δεν προτίθεται να το χρησιμοποιήσει για σκοπούς αναπαραγωγής, να το στειρώσει.
# Να του παρέχει τακτική κτηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
# Να λαμβάνει μέτρα για αποτροπή της δραπέτευσής του.
# Να το σημάνει κατάλληλα και όπου απαιτείται να αποκτήσει άδεια για την κατοχή του.
# Όταν πάει βόλτα με το σκύλο του σε οποιοδήποτε δημόσιο μέρος, με εξαίρεση καθορισμένους χώρους περιπάτου για σκύλους, θα πρέπει να τον έχει δεμένο με λουρί.
# Όταν πρόκειται να αποχωριστεί προσωρινά το ζώο του, να φροντίσει ότι αυτό θα είναι ασφαλές και θα τυγχάνει κατάλληλης φροντίδας
Προβλήματα ζώων
Η συνέχεια της ομιλίας δόθηκε από τον κ. Θανάση Χελιώτη, εθελοντής, αντιπρόεδρος ΕΣΠΙ (Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών) με αναφορές από τις εμπειρίες καταγγελιών που έχει αντιμετωπίσει ο σύλλογος, τον οποίο αντιπροσωπεύει, ενάντια στην συστηματική κακοποίηση κατά των ιπποειδών και των παραγωγικών ζώων, στις Κυκλάδες αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, Καταγγελίες που προέρχονται από την βάναυση μεταχείριση των ζώων, προκειμένου να επιφέρουν το μέγιστο κέρδος αλλά και τις βάρβαρες συνθήκες κράτησης τους δεμένα από τα πόδια ή με την λεγόμενη παστούρα, πολλές φορές χωρίς στέγη για την προφύλαξη τους από τις καιρικές συνθήκες, χωρίς νερό ακόμα και χωρίς τροφή.
Τον λόγο έλαβε με την σειρά της η κα Μαρκέλλα Καρούση, κτηνίατρος στην Νάξο, η οποία εξήγησε τα προβλήματα υγείας είτε σωματικά (στα κόκαλα, καρδιαγγειακά κτλ.) είτε ψυχογενή (ανασφάλεια, αγωνία) τα οποία προκαλούνται από τις μεθόδους μόνιμου παστουρώματος των ζώων στα παράλληλα άκρα τους (π.χ άλογα, κατσίκες κτλ.) αλλά και από το κεφάλι (π.χ. αγελάδες).
Αμέσως μετά ο κος. Νικόλαος Χρυσάκης Αστυνομικός Διευθυντής, Α΄ Υποδοευθυντής Αστυνομίας Ηρακλείου Κρήτης, μίλησε για τον ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας απέναντι στην κακοποίηση των ζώων, αλλά και για την ψυχοσύνθεση και την επικινδυνότητα των ατόμων που κακοποιούν συστηματικά και προς τέρψη τους τα ζώα, ενώ συνόδεψε την ομιλία του με κάποια σχετικά, εποικοδομητικά, ευαισθητοποιητικά βίντεο.
Ξεκάθαρα λόγια
Και βέβαια, ο λόγος πέρασε στην Κα. Παπανδρέου Πόπη, Εισαγγελέα η οποία ανέλυσε λεπτομερή τα όσα ορίζει ο νόμος σχετικά με την ευζωία των ζώων κάθε είδους, και την παθητική ή ενεργητική κακοποίηση αλλά και τα διοικητικά πρόστιμα που ορίζονται ανά περίπτωση. Και βέβαια το «πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ» που αναφέρθηκε ως απόρροια των παραβατικών συμπεριφορών δεν ήχησε και πολύ όμορφα… Μάλιστα, η κα Παπανδρέου τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή έμοιαζε να μην θέλει να σηκώσει μύγα στο σπαθί της με αναφορά τόσο στο περίφημο «έθιμο της Πρωτομαγιάς» όσο και για το παστούρωμα. Ξεκαθάρισε ότι μιλάμε για ποινικά αδικήματα, για βάναυση συμπεριφορά προς τα ζώα και μάλιστα στρεφόμενη προς τους εκπροσώπους της Τάξεως ήταν απόλυτη για το τι περιμένει απ αυτούς… Άφησε όμως περιθώριο λέγοντας «ο καθένας είναι ελεύθερος να αποφασίσει ποιο δρόμο θέλει να ακολουθήσει» αλλά στο τέλος ο Νόμος είναι πάνω απ όλους…
Εθελοντική προσφορά
Το παρόν έδωσε και η Κα. Ηλιοπούλου Ελένη, δημοσιογράφος στο zoosos.gr, μιλώντας για τον ρόλο των δημοσιογράφων στην κακοποίηση των ζώων και προέβαλλε κάποια από τα χειρότερα περιστατικά μπαστουρώματος που έχει αντιμετωπίσει στην πορεία της στην δημοσιογραφία και στην έντονη φιλοζωική της δράση.
Τέλος σημαντική ήταν και η παρουσία της Προέδρου και των μελών της Φιλοζωικής Νάξου και του Ιδρυτή Ιωάννη Ορφανού και μελών του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής της Νάξου, οι οποίοι παρουσίασαν το έργο που προσφέρουν εθελοντικά στο νησί, όλα αυτά τα χρόνια με εμφανή θετικά και θεμιτά αποτελέσματα και την τεράστια προσπάθεια και προσωπικό αγώνα που καταβάλλουν αλλά και την ανάγκη για εθελοντικά χέρια που υπάρχει.
Και στις δύο ενημερωτικές συναντήσεις, όπως αναφέραμε υπήρχαν αρκετές ερωτήσεις από το κοινό με τους αρμόδιους φορείς να δίνουν τις κατάλληλες απαντήσεις και έχουμε την αίσθηση ότι υπήρξε πλήρη ενημέρωση που κάλυψε όλες τις απορίες. Και όπως είπαμε.. Από σήμερα κανείς δεν δικαιούται να πει «δεν ξέρω»…