Μέσω του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έγινε γνωστό το πρόγραμμα ανάπλασης του έργου για το Πανναξιακό Προσκύνημα στη Παναγία Αργοκολιώισσα
Και ιδού οι διευκρινήσεις… Ηταν μία από τις προτάσεις που είχαμε ακούσε πριν από μερικές εβδομάδες από τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανό.. Είχε αναφέρει ότι “έρχεται σημαντική κίνηση που θα αναβαθμίσει την ορεινή Νάξου μέσω του συνεδριακού τουρισμού.. Και στο προσκήνιο είναι η Παναγία Αργοκοιλιώτισσα”
Χθες, είχαμε τη πρώτη διαρροή μέσα από τον προσωπικό λογαριασμό του Δημάρχου στα social media και σήμερα οι.. εξηγήσεις.
“Mε υπογραφή του Ειδικού Γραμματέα διαχείρισης προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής Γεώργιου Ζερβού, εντάχθηκε σήμερα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» (ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης, η πρόταση του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας Νάξου με τίτλο «ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΡΓΟΚΟΙΛΙΩΤΙΣΣΑΣ» με προϋπολογισμό 8.100.000 €..
Το έργο αφορά στην ανακατασκευή των υπαρχόντων και την κατασκευή νέων κοινωνικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων του Ιερού Πανναξιακού Προσκυνήματος Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας, στην Κόρωνο Νάξου.
Η πρόταση υποβλήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και στηρίχθηκε στα αρχιτεκτονικά σχέδια οργάνωσης του χώρου, εγκεκριμένα από το 1997 από τη Ναοδομία.
Το έργο θα υλοποιηθεί μετά από Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ως δικαιούχου του έργου και του Νομικού Προσώπου του Ιερού Πανναξιακού Προσκυνήματος, που εποπτεύεται από την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας, ως κυρίου του έργου.
Σκοπός της πράξης είναι η κατασκευή των κοινωνικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων με πρότυπα και νέα καινοτόμα κτίρια, με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας μέσω έξυπνων συστημάτων διαχείρισης, την αναβάθμιση και ανάπλαση του ανοιχτού χώρου και την ενίσχυση του πράσινου, εγκατάσταση συστήματος ΑΠΕ για την ενεργειακή αυτονομία του χώρου, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών αποχέτευσης και διαχείρισης λυμάτων και απορριμμάτων με τεχνολογικά συστήματα, γύρω από τους υπάρχοντες τέσσερεις Ιερούς Ναούς, (Ζωοδόχος Πηγή, Αγία Αννα, Παναγία Αργοκοιλιώτισσα, Άγιο Σπυρίδωνα).
Οι Κοινωνικές και Πολιτιστικές Εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν:
- Μουσείο – Βιβλιοθήκη, 300 τ.μ.
- Νέα Τραπεζαρία, 420 τ.μ. 200 θέσεων
- Αίθουσας ομιλιών, επιφ. 740 τ.μ., 300 θέσεων
- Αποκατάσταση παλαιών Κελιών, 100 κλινών
- Υπαίθριο αμφιθέατρο, δυναμικότητας εξυπηρέτησης 500 ατόμων
- Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με δημιουργία χώρων συναθροίσεως και χώρου πρασίνου
- Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων (εκτός του περιβόλου)
- Κατασκευή καταλλήλου περιφράγματος για λόγους ασφαλείας
- Βιοκλιματικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και ενεργειακή αυτονομία και αναβάθμιση σε όλα τα κτήρια εκτός των Ιερών Ναών.
Μετά την ανακοίνωση της ένταξης, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων δήλωσε τα εξής: «Ευχαριστώ πολύ τον Ειδικό Γραμματέα κ. Ζερβό, καθώς και τα στελέχη του Υπουργείου και της Διαχειριστικής Αρχής του ΥΜΕΠΕΡΑΑ που βοήθησαν στην προσπάθεια του Δήμου για την ένταξη του έργου. Επίσης, ευχαριστώ τον Σεβασμιώτατοκ.κ. Καλλίνικο για την άψογη συνεργασία καθώς και τα στελέχη του Δήμου μας, που αντεπεξήλθαν άμεσα και αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της υποβολής της πρότασης και της τεκμηρίωσής της.
Η υλοποίηση θα απαιτήσει σκληρή προσπάθεια, αλλά θα δουλέψουμε ομαδικά, με όλες μας τις δυνάμεις για την υλοποίηση του έργου και την ανάπτυξη της περιοχής. Η ορεινή Νάξος με την παράδοση του έργου θα αποκτήσει Προσκυνηματικό τουρισμό αντάξιο της παρακαταθήκης της θρησκευτικής ιστορίας της, της εικόνας της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας και της πίστης των Ναξιωτών».