Το πρώτο έργο για την προστασία από ενδεχόμενες κατολισθήσεις ως συνέπεια βροχοπτώσεων ολοκληρώθηκε στην Κόρωνο – Ποιες είναι οι περιοχές στην ορεινή Νάξο που κηρύχτηκαν ως αναδασωτέες
Από την στιγμή που κινδύνεψε η Κόρωνος να καεί τον περασμένο Σεπτέμβριο πέρασαν τρεις γεμάτοι μήνες… Και σήμερα 14 Δεκεμβρίου βλέπουμε στην ιστοσελίδα του προέδρου της Κοινότητας Κορώνου φωτογραφίες από την ολοκλήρωση των εργασιών από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (υπό την εποπτεία των μηχανικών του Επαρχείου Νάξου) φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι ολοκληρώθηκε το τοιχίο αντιστήριξης επί του κεντρικού δρόμου στην είσοδο του οικισμού της Κορώνου…
Ήταν άλλωστε η άμεση αντίδραση της Περιφέρειας από τη στιγμή που δεν μπόρεσε να ενταχθεί η περιοχή σ’ αυτές που πριμοδοτούνται εάν κηρυχθούν σε περιοχές εκτάκτου ανάγκης… Και το επόμενο βήμα; Με βάση τα όσα γνωρίζουμε θα πρέπει ο Δήμος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να προχωρήσει σε ενέργειες που έχουν σχέση με την μορφολογία του εδάφους πάνω από την Κόρωνο.
Είναι βλέπετε και οι αρμοδιότητες.. Η Περιφέρεια μπορεί να επεμβαίνει όπου υπάρχει οδικό δίκτυο ενώ ο Δήμος έχει το …βουνό. Πάντως, είναι δεδομένο ότι θα γίνουν και εργασίες που αφορούν τον καθαρισμό χαντακιών και ρεμάτων αλλά αυτό για το οποίο καίγεται η Κόρωνος είναι η προστασία στο βουνό για να μην πέσει … στα κεφάλια των κατοίκων. Βέβαια, όλοι είναι τυχεροί γιατί φέτος δεν έχει βρέξει ακόμη (σ.σ. εννοούμε βαρύ χειμώνα) ενώ στις πρώτες βροχές που έπεσαν είναι χαρακτηριστικό ότι είχε ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός για την υποστήριξη του χωριού. Κοινώς είδαμε την Αστυνομία να στέλνει όχημα ώστε να κλείσει το δρόμο και μπουλντόζες για να μπορέσουν να καθαρίσουν το δρόμο σε περίπτωση κατολισθήσεων…
Φτάνουν όμως; Όχι… Όλα όσα πρέπει να γίνουν θα πρέπει να είναι άμεσες ενέργειες και όχι απλά … ευχολόγια, όπως ακούν εδώ και μήνες οι κάτοικοι της Κορώνου….
Αναδασωτέα περιοχή
Και τέλος να σημειώσουμε ότι με βάση δημοσίευμα της εφημερίδας Naxiotipya.gr έχουμε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (και της Διεύθυνσης Δασών) έναν χρόνο μετά τις πυρκαγιές του Νοεμβρίου του 2016 για τα στρέμματα που πρέπει να προστατευτούν… Τότε, είχαμε έναν απολογισμό που σοκάρει: 8.186 στρέμματα χορτολιβαδικών και δασικών εκτάσεων έγιναν στάχτη. Και τώρα; χαρακτήρισαν αναδασωτέα με φυσική αναγέννηση μόλις 241 στρέμματα (περίπου το 3% της καμένης έκτασης), εξαιρώντας της αναδάσωσης περισσότερα από 7.900 στρέμματα. Η υπό προστασία περιοχή καλύπτονταν από σχίνα, φίδες, αγριελιές, σφεντάμια και ασπάλαθους.
Σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης, σκοπός της κήρυξης της έκτασης αυτής ως αναδασωτέας είναι η διατήρηση του δασικού χαρακτήρα της, η προστασία των εδαφών και του δασικού περιβάλλοντος και η αποκατάσταση της βλάστησης. Επίσης, στις καμένες εκτάσεις, με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Κυκλάδων απαγορεύτηκε η βοσκή κατσικιών για τα επόμενα δέκα χρόνια, προβάτων και μεγάλων ζώων για 5 χρόνια, καθώς και η ξύλευση, η εκχέρσωση και κάθε άλλη μη δασική καλλιέργεια.
Αναδασωτέα κηρύχθηκε και η περιοχή πάνω από την Κόρωνο, έκτασης 185 στρεμμάτων, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 2 Σεπτεμβρίου 2017, όπου η πύρινη λαίλαπα έκαψε περίπου 330 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Η περιοχή ήταν καλυμμένη με φρυγανώδη χορτολιβαδική βλάστηση, που καταστράφηκε από την πυρκαγιά του Σεπτεμβρίου. Σκοπός της κήρυξης της έκτασης ως αναδασωτέας είναι η προστασία των εδαφών, του φυσικού περιβάλλοντος πάνω από τον οικισμό της Κόρωνου και η αποκατάσταση της βλάστησης με φυσική αναγέννηση ή και με τεχνητή φύτευση αυτοφυών δασικών ειδών. Ταυτόχρονα, απαγορεύθηκε και η βοσκή στην ίδια περιοχή.