Κυριακή, 25 Μαΐου, 2025
ΑρχικήVideoΝάξος - ΕΑΣ Νάξου: Η 13η Γιορτή Πατάτας επιστρέφει δυναμικά (video)

Νάξος – ΕΑΣ Νάξου: Η 13η Γιορτή Πατάτας επιστρέφει δυναμικά (video)

|

Food Experience Patata Naxos 2022 – Πότε θα γίνει, ποιοι θα τραγουδήσουν και κυρίως τι νέο θα δούμε φέτος στην γιορτή για τον πρωτογενή τομέα (video) 

Μετά από δύο χρόνια απουσίας, η μεγάλη γιορτή της πιο διάσημης πατάτας, της Πατάτας Νάξου, είναι γεγονός!

Το κορυφαίο γαστρονομικό event, που έχει τον χαρακτήρα του παραδοσιακού ελληνικού πανηγυριού, συνδυάζει και φέτος το νησιώτικο πανηγύρι με κεράσματα πατάτας από δημιουργίες καταξιωμένων σεφ!

Παραδοσιακά, τα τεράστια καζάνια της Ένωσης Αγροτικων Συνεταιρισμών Νάξου θα ανάψουν και θα σερβίρουν την ανεπανάληπτη φρεσκοτηγανισμένη πατάτα!

Στην βραδιά θα απονεμηθούν και τα βραβεία Naxian Excellence Awards by EAS Naxos τα οποία ψήφισε η νεοσύστατη επιτροπή ανθρώπων των γραμμάτων και τεχνών με επικεφαλής τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Γιάννη Πολίτη.

Στο παραδοσιακό γλέντι που θα γίνει το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:00 στην Αγία Άννα (θέση Κάπαρες) θα τραγουδήσει η Στελλίνα Κονιτοπούλου από την σπουδαία μουσική οικογένεια των Κονιτοπουλαίων και, σε guest εμφάνιση, ο μεγάλος δάσκαλος της νησιώτικης μουσικής,Μανόλης Μπαρμπεράκης.

Το τριήμερο Food Experience Patata Naxos που διοργανώνεται το τριήμερο 2-4 Σεπτεμβρίου έχει θέμα «Διατροφή και άσκηση – fitness and nutrition». Γνωστοί αθλητές.,γυμναστές, influencers και δημοσιογράφοι αναλύουν τον ευεργετικό ρολο που έχουν τα εκλεκτά προϊόντα της Νάξου στην διατήρηση της καλής φυσικης καταστασης και της ευεξίας.

(σ.σ. Στο τέλος του άρθρου δείτε δύο video. Το πρώτο είναι το κάλεσμα που γίνεται από τους γνωστούς δημοσιογράφους Ελένη Λαζάρου – Χρήστο Νέζο και το δεύτερο έχει τον χαιρετισμό του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά) 

Λίγα λόγια για την Πατάτα Νάξου

patata2.jpgΗ ξακουστή Πατάτα Νάξου, με τη μεγάλη θρεπτική αξία και την πλούσια γεύση, παράγεται κυρίως στα πεδινά παραθαλάσσια χωράφια με παραδοσιακό τρόπο λίπανσης εδώ και δεκαετίες και έχει παίξει σπουδαίο ρόλο στην ιστορία και στην ανάπτυξη όχι μόνο της Νάξου αλλά και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Περισσότερες από 200 οικογένειες ασχολούνται με την καλλιέργεια  της Πατάτας της Νάξου, ενώ κάθε χρόνο 8.000 τόνοι παράγονται στο νησί.

Στο Συσκευαστήριο Πατάτας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου καταφθάνουν οι πατάτες των παραγωγών-μελών της, οι οποίες, μετά τον απαραίτητο έλεγχο (ώστε να απομακρυνθούν οι ακατάλληλοι κόνδυλοι), τυποποιούνται και αποθηκεύονται στις ψυκτικές της εγκαταστάσεις.

Στη συνέχεια, συσκευάζονται σε δίχτυ 3 κιλών ή σακί 25 κιλών και διακινούνται στις μεγάλες αλυσίδες Super Markets.

Σημειώνεται, ότι κάθε συσκευασία συνοδεύεται από την απαραίτητη σήμανση, τηρώντας έτσι πλήρως τη διαδικασία ιχνηλασιμότητας.

Τέλος, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, εκτός από την Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε., παράγει και Πιστοποιημένο Πατατόσπορο, τον οποίο και διακινεί σε όλη την Ελλάδα για φύτευση τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπουργείο Πολιτισμού: “Κίτρινη” κάρτα στο project των 30 εκατ. ευρώ στο Ξενία Κύθνου

Το Υπουργείο Πολιτισμού έβαλε «φρένο» σε τμήμα της πρότασης της Xenia Kythnos – Δεν εγκρίθηκαν οι υπόσκαφες κατασκευές λόγω αλλοίωσης του τοπίου

Σύρος: Στρατηγικός σχεδιασμός για την επέκταση της τουριστικής περιόδου και ψηφιακή πολιτιστική σύνδεση

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης επενδύει στον ποιοτικό και βιώσιμο τουρισμό με δράσεις για City Breaks, εναλλακτικές μορφές και καινοτόμα πολιτιστική ενημέρωση με κάρτα QR

Νάξος – 14ο Φεστιβάλ Θεάτρου “Παρά θίν’ αλός”: Ανοίγει αυλαία με δύο δυνατές παραστάσεις (αφίσα)

Ο «Πινόκιο» και «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μία ώρα» σηματοδοτούν την έναρξη του φετινού φεστιβάλ θεάτρου – Τοπικές θεατρικές ομάδες ανεβάζουν τον πήχη!

Στην “ATTICA GREEN EXPO 2025” το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας

θα παρουσιαστούν οι περιβαλλοντικές δράσεις του Δ.Λ.Τ. Θήρας, μέσα από φωτογραφικό υλικό, βίντεο και ενημερωτικά έντυπα

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Διπλή συνεδρίαση την Τετάρτη 28 Μαΐου

Κατά την πρώτη συνεδρίαση θα συζητηθεί ένα θέμα και κατά τη δεύτερη δεκαέξι.

Φολέγανδρος: Μία ανάσα από την απόκτηση Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού

Ένα σημαντικό βήμα για τον βιώσιμο τουριστικό σχεδιασμό του νησιού – Σύνδεση με το Εθνικό Παρατηρητήριο και στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης

Αμοργός – Αιγιάλη: Οικογενειακό εστιατόριο ζητάει μάγειρα για την καλοκαιρινή περίοδο

Οικογενειακό εστιατόριο στην Αιγιάλη προσφέρει διαμονή και φιλικό περιβάλλον – Θέση πλήρους απασχόλησης για σεζόν Ιούνιος–Οκτώβριος

ΕΣΚ Κυκλάδων – Final-4 U14: Η καρδιά του αναπτυξιακού μπάσκετ χτυπά στο “ΔΑΚ Νάξου”

Πανναξιακός, Περιστεριώνας Τήνου, ΑΟ Μυκόνου και Μαρπησσαϊκός διεκδικούν τον τίτλο του πρωταθλητή το Σαββατοκύριακο 24-25 Μαΐου στο «Δημήτρης Περιστεράκης»

Ξεκινά η εκπαίδευση των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας για το 2025

Από 31 Μαΐου έως 24 Ιουνίου η θεωρητική και πρακτική κατάρτιση νέων εθελοντών σε δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση – Μέσω πλατφόρμας και με φυσική παρουσία

Μανώλης Κρητικός: Παγκόσμιοι δείκτες διακυβέρνησης και η Ελλάδα

Με τους παγκόσμιους δείκτες διακυβέρνησης (Global Governance Indicators, GGI) των Ντ. Κάουφμαν (Natural Resource Governance Institute and Brooking Institute) και A. Κράι (World Bank Development Research Group), όπως και με άλλους διεθνείς δείκτες θα κρίναμε μια κυβερνητική θητεία;

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

Τιμητική Παρουσία των Κυκλάδων στα FNL Best Restaurant Awards 2025 - Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πολύωρη πρωινή (20/05) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, που και πότε;

Πολύωρη πρωινή διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τρίτη 20 Μαϊου σε περιοχές της Νάξου - Που και πότε

Λύγισε στη Νίκαια ο Πανναξιακός AOK – Έμεινε εκτός National League 1

Παρά την αξιέπαινη προσπάθεια και το εντυπωσιακό πρώτο μέρος, ο Πανναξιακός ηττήθηκε από τον Ιωνικό με 67-61 στον πέμπτο και καθοριστικό τελικό των playoffs, χάνοντας το εισιτήριο για την άνοδο

Η Νάξος πρωταγωνίστρια στο “Φτάσαμε” με τον Ζερόμ Καλούτα (video)

Η εκπομπή του ΕΡΤ+ επισκέπτεται το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και μας ταξιδεύει σε γεύσεις, παραδόσεις, τοπία και πρόσωπα της Νάξου, μέσα από τα μάτια και το γιουκαλίλι του Ζερόμ Καλούτα.