Πέμπτη, 19 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΝάξος: Αποβίβαση 14.800 επιβατών το τριήμερο 12-14 Αυγούστου (video)

Νάξος: Αποβίβαση 14.800 επιβατών το τριήμερο 12-14 Αυγούστου (video)

|

Σε τρεις ημέρες (12-14 Αυγούστου) ήρθαν στη Νάξο τόσο επιβάτες όσοι είχαν έρθει το διάστημα Ιανουάριος – Απρίλιος (!!!)  

Σάββατο απόγευμα και η Νάξος μετατράπηκε σε ένα απίστευτο “παρκινγκ¨. Για πρώτη φορά – όπως παρατήρησαν οι παλαιότεροι – είδαν τέτοιο μποτιλιάρισμα σε όλο σχεδόν το σύνολο της πόλης της Νάξου. Οι δύο βασικές αρτηρίες (σ.σ. λέμε τώρα και μία εξυπνάδα) του νησιού, η Κοντολέοντος (κάθοδος προς το λιμάνι) και η Παπαβασιλείου (ο πλέον εμπορικός δρόμος του νησιού) έμοιαζαν με πάρκινγκ.. 

Θύμιζε κάτι από πρωινό μποτιλιάρισμα στην είσοδο της Ρώμης ή της Μαδρίτης για όσους ξέρουν από μεγαλουπόλεις όπου απλά αφήνεις το αυτοκίνητό σου σε … κίνηση και πηγαίνεις για καφέ, περιμένοντας πότε θα βρεις οδό για το κέντρο της πόλης. 

Αιτία για όλο αυτό; Η άφιξη του “Αριάδνη” ενός γίγαντα της θάλασσας που αποβίβασε 644 επιβάτες, 168 αυτοκίνητα και – κυρίως – 56 νταλίκες. Θα ρωτήσει κανείς; Μα με 200 αυτοκίνητα έκλεισε η πόλη; Όχι. Έκλεισε γιατί ταυτόχρονα ήταν σε αναμονή τρία ακόμη πλοία με αποτέλεσμα, συν το γεγονός ότι μιλάμε για απόγευμα Σαββάτου όπου τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Νάξου ήταν σε κίνηση, εμφανίστηκε και το απορριμματοφόρο του Δήμου σε ένα timing χωρίς προηγούμενο… 

Όμως, έχουμε και την είδηση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η Νάξος, αυτές τις ημέρες έχει πολύ κόσμο. Και δεν έχουν άδικο. Είναι ενδεχομένως και περισσότεροι σε αντιστοιχία με αυτούς του 2019. Το τριήμερο που μας πέρασε (Πέμπτη – Σάββατο) ήταν το τελευταίο της καλοκαιρινής εξόδου και σε αρκετά τηλεοπτικά κανάλια ακούσαμε ότι “Η Νάξος είναι ο προορισμός που κυρίως … πούλησε από τον Πειραιά για Κυκλάδες”. 

Πόσοι λοιπόν ήρθαν αυτό το χρονικό διάστημα; Με τη βοήθεια των στελεχών του Λιμεναρχείου της Νάξου έχουμε μία πρώτη ανεπίσημη πληροφόρηση: 14.801 αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νάξου από το πρωί της Πέμπτης 12 Αυγούστου έως και το βράδυ του Σαββάτου 14 Αυγούστου. Πολλοί; Ναι. Κι αυτό έχει να κάνει με αριθμούς και συγκρίσεις. Θέλετε μία; Το χρονικό διάστημα Ιανουάριος – Απρίλιος στη Νάξο αποβιβάστηκαν 14.580 επιβάτες (!!!) Όχι δεν είναι αστείο.

Βέβαια υπάρχουν βασικές διαφορές. Αυτό το τριήμερο έχουμε σχεδόν πληρότητα στο 100% για ότι προβλέπεται στο πρωτόκολλο των πλοίων. Και οι 14.800 περίπου επιβάτες ήρθαν στο νησί με 77 πλοία (ταχύπλοα – επιβατικά) όταν το τετράμηνο Ιανουάριος – Απρίλιος είχαμε 546 κατάπλους. Άρα; 192 επιβάτες ανά πλοίο το τριήμερο του Αυγούστου, όταν το τετράμηνο είχαμε 26 επιβάτες ανά πλοίο (!!!) 

 Από εκεί και πέρα, το δεύτερο σημείο αναφοράς είναι τα αυτοκίνητα που είδαμε. Το συγκεκριμένο τριήμερο ήταν στο νησί 2091 (το αντίστοιχο τετράμηνο 3.149 κάτι λογικό) που δεν τα λες και λίγα όταν μιλάμε για ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα. 

Όσο για τα πλοία που έφεραν τον περισσότερο κόσμο αυτό το διάστημα; Την Πέμπτη 12 Αυγούστου, το Blue Star Delos αποβίβασε στο λιμάνι της Νάξου 854 επιβάτες και 157 αυτοκίνητο σε σύνολο 4.351 επιβάτες και 499 αυτοκίνητα αλλά και 36 νταλίκες. 

Την Παρασκευή 13 Αυγούστου και πάλι το Delos είχε τη τιμητική του με 579 επιβάτες και 127 ΙΧ σε μια ημέρα όπου αποβιβάστηκαν 4.556 επιβάτες και 127 ΙΧ ενώ το Σάββατο 14 Αυγούστου είχαμε και πάλι το Blue Star Delos  να σπάει το ρεκόρ… 1046 επιβάτες κατέβηκαν στη Νάξο και 172 ΙΧ. Συνολικά ήρθαν εκείνη την ημέρα 5.894 επιβάτες και 877 αυτοκίνητα… 

Κίνηση Τριημέρου 12 – 14 Αυγούστου

Ημέρα  Επιβάτες              ΙΧ            Πλοία

Πέμπτη 12/08    4351       499         25

Παρασκευή 13/08           4.556     715         25

Σάββατο 14/08 5.894     877         27

Σύνολο 14801    2091       77

Και πλέον περιμένουμε την ώρα της αποχώρησης που όπως δείχνουν οι πρώτες εικόνες γίνεται σταδιακά αλλά αναμένεται να κορυφωθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νιγηρία: Φοιτήτριες υποβάλλονται σε σωματικό έλεγχο για να διαπιστωθεί αν φορούν σουτιέν (!!!)

Σάλος με το πανεπιστήμιο Ολαμπίσι Οναμπάνγιο — Μιλούν για παρωχημένο, σεξιστικό κανονισμό και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Κακαβιά στο λιμάνι της Γιάλης: Μια μέρα με τον Μιχάλη και τη Μαρία στην Αμοργό

Από την ψαριά στα νερά του Αιγαίου μέχρι το καΐκι και την κατσαρόλα: η καθημερινότητα των ψαράδων της Αιγιάλης, η σοφία της κακαβιάς και το νέο πρόσωπο των λιοντόψαρων.

Στο Υπουργείο Ναυτιλίας ο Δήμαρχος Ανάφης: Στο τραπέζι οι ακτοπλοϊκές ανάγκες του νησιού

Ιάκωβος Ρούσσος, Βασίλης Κικίλιας και Μάρκος Καφούρος συζήτησαν για τη βελτίωση των συνδέσεων, την ίδρυση Λιμενικής Αρχής και την πύκνωση δρομολογίων προς Κυκλάδες.

Σύρος: Το Αιγαιοπελαγίτικο κόσμημα στην ελίτ των πολιτιστικών προορισμών της Ευρώπης

Διεθνής αναγνώριση για το νησί μέσα από το αφιέρωμα του «Travel and Tour World». Πάνω από 50 εκδηλώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2025», με τη στήριξη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

Στράτος Φουτάκογλου: «Αυτά είναι τα προβλήματα της Χώρας Νάξου και δεν μπορούν να περιμένουν» (video)

Σημαντικές παρεμβάσεις στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3. Από την απομάκρυνση των αφαλατώσεων και τα δημοτικά τέλη, έως την κατάσταση της παλιάς πόλης και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Συμμαχία για την Ποσειδωνία στα Ελληνικά Νησιά: Φύλακες του βυθού για το αύριο της θάλασσας

Ενα πενταετές πρόγραμμα με παγκόσμια στήριξη ξεκινά από το CPF για την προστασία του πιο πολύτιμου υποθαλάσσιου οικοσυστήματος της Μεσογείου

Karagoutis Training Camp: Επιστρέφει στη Νάξο, πέντε (5) ημέρες μπάσκετ και έμπνευσης

Από 19 έως 23 Ιουνίου στο Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτρης Περιστεράκης» ένα camp γεμάτο μπάσκετ, φιλοδοξία και ομαδικό πνεύμα

Αναγέννηση ενός μονοπατιού-θησαυρού στην Κωμιακή Νάξου

Από το Ανέφαμα στους νερόμυλους: Μια διαδρομή πολιτισμού, φύσης και μνήμης ζωντανεύει ξανά

Los Angeles Lakers: Η οικογένεια Buss αποχωρεί, ο Mark Walter νέος ιδιοκτήτης με ρεκόρ πώλησης στα 10 δις (!!!)

Η ιστορική συμφωνία των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέρνει τον ισχυρό άνδρα των Dodgers στην κορυφή ενός από τα πιο εμβληματικά franchises του NBA – Τι σηματοδοτεί η νέα εποχή για την ομάδα του Λος Άντζελες.

Μάνος Κόνσολας: Ολιστικό σχέδιο για να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα στα νησιά

Συγκεκριμένες προτάσεις σε εννέα υπουργεία για εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς, φοιτητές και νέες οικογένειες

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)