Σε κατάσταση σοκ οι κάτοικοι της Απειράνθου μετά την είδηση ότι χθες το απόγευμα έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Φραγκίσκος ή Γιώργης του Λαφαζανοϊάννη, ο φούρναρης του χωριού …
“Εδώ είναι ο φούρνος του Ραφαζανοϊαννη, με ράμδα.” (σ.σ. το δικό μας αστείο για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, όταν μιλάω με τον φίλο μου τον …Ντρακομανώλη), Τον πολεμά ο υιός κι ο έγγονάς ντου ” Ηταν η αναγγελίας της πρώτης (και ελπίζουμε όχι η τελευταία) επίσκεψης τον περασμένο Γενάρη στο Φούρνου τ’ απεράθου.. Τότε είχαμε γνωρίσει τη σύζυγο του Γιώργη, τη Βούλα και βιώσαμε από πρώτο χέρι την περίφημη φιλοξενία του χωριού…
Τον Γιώργη δεν τον είχαμε δει εκείνη την ημέρα… Και να πω την αλήθεια, ήθελα να έχω τη τιμή συζήτησης με έναν άνθρωπο που σημάδεψε την Απείρανθο με την ικανότητά του. Και λέω “ήθελα” γιατί χθες, Κυριακή 18 Απριλίου ο Γιώργος του Λαφαζανοϊάννη, έτσι ξαφνικά έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 62 ετών.
Οι καμπάνες της Παναγιάς χτύπησαν πένθιμα. Η καρδιά όλων πάγωσε. Κι όταν έμαθαν το νέο, πόνεσαν. Δάκρυσαν. Και άμεσα δημιουργήθηκαν τα περίφημα κοτσάκια ως το ύστατο αντίο σε έναν σπουδαίο επαγγελματία που αφήνει παρακαταθήκη στον γιο του, τον Γιάννη που θα κληθεί να …φορέσει ενδεχομένως πιο γρήγορα τα παπούτσια του πατέρα του…
Η Ελένη Ελευθερίου μας χάρισε το πρώτο μοιρολόι σχετικά με τον θάνατο του συντοπίτη της..
Παλιά, αλλά όχι και τόσο, ήταν ένας μυλωνάς. Ένας μυλωνάς που έγινε φούρναρης.
Σήμερα είναι ένας φούρναρης, που αν τον δεις να ζυμώνει, τον περνάς και για μυλωνά.
Στ’ Απεράθου της Νάξου είναι ένας φούρνος παραδοσιακός, που δουλεύει με ξύλο κι όχι με γκάζι η με ρεύμα.
Που όσο κι αν περνούν τα χρόνια θα δουλεύει όπως παλιά, όπως τότε που το χωριό δεν είχε έναν φούρνο, άλλα η κάθε γειτονιά τον δικό της. Που μαζεύονταν οι γειτόνισσες και φούρνιζαν το ψωμί της βδομάδας.
Όσα χρόνια κι αν περάσουν πάντα η μυρωδιά του ψωμιού θα ‘ναι μια ανάμνηση. Τι κι αν το χαρτί απ’ το σακί που μας έδινε ο Λαφαζανογιάννης να κρατήσουμε το ζεστό ψωμί ,αντικαταστάθηκε μ’ ένα κομμάτι σπάγκο, η ουσία είναι η ίδια. Το ζεστό ψωμί που βγαίνει από τον φούρνο, φτιαγμένο με μεράκι, παράδοση και αγάπη. Ότι φτιάχνεις με αγάπη μένει ατόφιο, αναλλοίωτο κι αυτό το ξέρουν πολύ καλά στον φούρνο τω Λαφαζάνηδω.
Όταν τώρα το μεράκι και την αγάπη σου μπορείς να την μεταδώσεις σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν από ζύμες και ψωμιά μόνο μπράβο κι ευχαριστώ μπορείς ν’ ακούσεις.
Έτσι πολύ απλά ευχαριστώ…
Η οικογένεια του Naxospress.gr εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ιώργη Λαφαζανοϊάννη