Η Μπλε Φάλαινα, ένα …παιχνίδι που κυριαρχεί στο διαδίκτυο έκανε την εμφάνισή του και στην Μυτιλήνη…
Από τον δεύτερο όροφο του σπιτιού του πήδηξε 17χρονος Μυτιληνιός τα ξημερώματα της Δευτέρας. Από την πρόσκρουση ο 17χρονος έσπασε το πόδι του, ενώ είχε χτυπήματα στο κεφάλι. Το χειρουργείο ξεκίνησε περίπου στις 3 τα ξημερώματα και η κατάστασή του σταθεροποιήθηκε το μεσημέρι μετά από πολύωρο χειρουργείο, όπως ανέφερε ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου, Ευθύμης Ζιώγας στην «Κ», προσθέτοντας ότι «μάλλον ξεφεύγει τον κίνδυνο», και δεν παρουσιάζονται προβλήματα από το χτύπημα στο κεφάλι του.
Σύμφωνα με πηγές του Νοσοκομείου ηθικός αυτουργός της αποτρόπαιης πράξης φαίνεται να είναι ένα αυτοκτονικό – στην κυριολεξία – «παιχνίδι» στο ίντερνετ, γνωστό ως «μπλε φάλαινα». Μοιάζει με σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, όμως δεν είναι. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο φορητός υπολογιστής του νεαρού παραδόθηκε στην αστυνομία και στάλθηκε σε ειδικά εργαστήρια προκειμένου να ελεγχθούν οι διαδικτυακές επικοινωνίες του νεαρού πριν την πτώση του.
Πάντως στη Μυτιλήνη, δεν έχει ξανασυμβεί, όπως σχολίαζαν οι γιατροί. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα αποδοχής της πρόκλησης του διαδικτυακού παιχνιδιού αυτοκτονίας εντοπίστηκε στην Κατερίνη, πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Μάιο του 2017, γεγονός που είχε επιβεβαιώσει και η Ασφάλεια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κορίτσι είχε δεχθεί μηνύματα μέσω Facebook, τα οποία την καθοδηγούσαν να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα υπνωτικών χαπιών και να χαράξει τους μηρούς της με χρήση ξυραφιού. Ευτυχώς δεν κινδύνευσε.
Και ειδικά με φόντο, όπως όλα δείχνουν το «παιχνίδι» για το οποίο κυκλοφορεί εναντίον του καμπάνια σε όλη την Ευρώπη με τίτλο στα αγγλικά «η αυτοκτονία δεν είναι παιχνίδι», καθώς στη Ρωσία τη γενέτειρα του παιχνιδιού, 16 αυτοκτονίες κοριτσιών έχουν συνδεθεί ευθέως με τη «Μπλε Φάλαινα». Συνολικά δεδομένα αναφέρουν πως μέσα σε δύο χρόνια υπάρχουν πάνω από 130 αυτοκτονίες ατόμων που αποδέχτηκαν την τελική πρόκληση.
Οι κανόνες της «Μπλε Φάλαινας»
«Πρέπει να ολοκληρώσεις επιτυχώς κάθε πρόκληση. Και δεν πρέπει να το μάθει κανένας. Μόλις τελειώνεις την εκάστοτε πρόκληση, θα μου στέλνεις μια φωτογραφία. Στο τέλος του παιχνιδιού, πεθαίνεις. Είσαι έτοιμος;. Αν σταματήσεις, δέχεσαι απειλές ότι θα σε σκοτώσουν».
Αυτοί είναι οι κανόνες του αρρωστημένου παιχνιδιού που ξεκίνησε από το ρωσικό μέσω δικτύωσης, VK.com. Yπολογίζονται περισσότερα από 300 θύματα σε όλο τον κόσμο από το αρρωστημένο παιχνίδι.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η δοκιμασία της Γαλάζιας Φάλαινας προϋποθέτει έναν «διαχειριστή» και έναν παίκτη-«σκλάβο». Ο πρώτος δίνει εντολές (μέσω γραπτών μηνυμάτων στο διαδίκτυο) στον «σκλάβο» για 50 ημέρες, ζητώντας του να ολοκληρώσει μια σειρά από 50 «προκλήσεις». Αυτές εκτείνονται από το να ξυπνήσει ο παίκτης νωρίς τα ξημερώματα και να δει ένα θρίλερ μέχρι να αυτοτραυματιστεί και να χαράξει με ξυράφι στο χέρι ή στο πόδι του μια φάλαινα. Ο «σκλάβος» υποχρεούται μόλις τελειώσει μια δοκιμασία να στείλει μια φωτογραφία που πιστοποιεί την ολοκλήρωσή της. Η 50η πρόκληση είναι η αυτοκτονία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν να διαπιστωθεί θύμα στην Ελλάδα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας είχε προειδοποιήσει τους πολίτες και ιδίως τους γονείς, αναφορικά το ” Blue Whale Challenge ” (Δοκιμασία – Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα»), με ανακοίνωσή της.
«Η συγκεκριμένη σειρά δοκιμασιών – πρόκληση φέρεται να λαμβάνει χώρα στα social media, όπου κυρίως έφηβοι καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι διάρκειας 50 ημερών. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χρηστεί «επικεφαλής», προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία μια σειρά άκρως επικίνδυνων για την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα δοκιμασιών (λ.χ. αυτοτραυματισμός, παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια)».