Κρίμα… Χάθηκε το πρόγραμμα ελέγχου της COVID-19 για την Μύκονο που είχε οραματιστεί και προχωρήσει το Florios Mykonos Foundation – Ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού – Ποιος φέρει την ευθύνη;
Κρίμα κι άδικο δεν είναι; Να έχεις κάνει τόση δουλειά, να έχεις συνεργαστεί με ανθρώπους που σίγουρα έχουν ένα υπόβαθρο γνώσης και να έχεις βρει τα χρήματα, χωρίς να υπάρχει καμία επιβάρυνση από το κράτος ή τον δήμο και αίφνης να μένεις χωρίς … συνέχεια; Γιατί άραγε; Η απάντηση; Από το ίδρυμα Florios Mykonos Foundation και τον επιχειρηματία Φλώριο Ασημομύτη, που με καταγγελίες για το πρόγραμμα «επιδημιολογικής επιτήρησης της COVID-19» που είχε αναλάβει το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, δημοσιοποίησε και δίνει απαντήσεις…
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος, που υπογράφει ο πρόεδρος του Φλώριος Ασημομύτης, η Δημοτική Αρχή του κοσμοπολίτικου νησιού καθυστέρησε τις διαδικασίες με αποτέλεσμα το πρόγραμμα αυτό να μη είναι δυνατό να ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Εμείς να αναφέρουμε τι έλεγε η πρόταση που είχε ανακοινωθεί πριν από περίπου ένα μήνα ” Βλέποντας τις κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα με τη Unipharma να βρίσκει και να αγοράζει σε χρόνο dt από την Ινδία μεγάλες ποσότητες χλωροκίνης και να δωρίζει στη συνέχεια φάρμακα στο Ελληνικό Κράτος, αλλά και άλλους επιχειρηματίες που επέδειξαν το μεγαλείο της ψυχής του Έλληνα, το Ίδρυμά μου με τη συμμετοχή φίλων και επιφανών επιχειρηματιών του νησιού είναι έτοιμο να αναλάβει το κόστος ύψους 480.000€ το οποίο χρειάζεται το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τους Καθηγητές Άγγελο Χατζάκη, Γκίκα Μαγιορκίνη, Δημήτρη Παρασκευά, Βάνα Σύψα και τους συνεργάτες αυτών, οι οποίοι πρότειναν να αναλάβουν πρόγραμμα ελέγχου SARS-CoV-2 με PCR 3.000 κατοίκων με τυχαία δειγματοληψία (συνημμένα θα βρείτε την σχετική πρόταση), προσφέροντας συνάμα στους εξεταζόμενους ένα πακέτο προστασίας.
Με την εγκατάσταση της ομάδας αυτής στο νησί, θα παρέχεται η δυνατότητα στους μόνιμους κάτοικους και φυσικά στους επισκέπτες του νησιού, να ελέγχονται ανά πάσα στιγμή, προσφέροντας το αίσθημα της ασφάλειας, κάνοντας τη Μύκονο έναν ασφαλή προορισμό, δελεαστικό και υγιή. Είναι υψίστης σημασίας η κίνηση αυτή ειδικότερα σε ένα νησί που δεν διαθέτει καν Νοσοκομείο”.
Η ανακοίνωση του Ιδρύματος:
«Επειδή με ρωτούν πολλοί φίλοι τι γίνεται με την πρωτοβουλία μου, για τη συνεργασία του Ιδρύματός μου Florios Mykonos Foundation με την Ιατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με σκοπό τη χρηματοδότηση και στήριξη του εγχειρήματος της «Επιδημιολογικής Επιτήρησης για COVID-19 στη Μύκονο», επανέρχομαι για να αποκαταστήσω την αλήθεια και να δώσω απαντήσεις απαραίτητες σε όσους εσκεμμένα παραπληροφορήθηκαν , με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις χωρίς υπόβαθρο.
1) Στο παρόν κοινοποιείται η απάντηση που λάβαμε από το Υπουργείο Τουρισμού και αναφέρεται στην αποδοχή του Υπουργείου να λάβει υπό την Αιγίδα του το όλο εγχείρημα.
2) Ήρθαμε σε συνεννόηση με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και τον Πρύτανη κ. Δημόπουλο και την καθηγήτρια κυρία Λινού, οι οποίοι αφού μας συνεχάρησαν, πρότειναν τις διαδικασίες που επιβάλλονται για την υλοποίηση του προγράμματος σε συνεργασία με τους αρμόδιους καθηγητές.
Από την πρώτη στιγμή, το ίδρυμα μας κινήθηκε θεσμικά και με σοβαρότητα για ένα θέμα που θα ωφελούσε το νησί μας.
Να πούμε τι ακριβώς είναι αυτή η «Επιτήρηση».
Λαμβάνοντας υπόψη την απογραφή του 2011 όπου στις 9.000 περίπου των κατοίκων της Μυκόνου, υπήρχαν 3.100+ νοικοκυριά, αποφασίστηκε ότι ένα επαρκές ενδεικτικό δείγμα 3.000 κατοίκων θα μπορούσε να δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα για την διεξαγωγή των μελετών. Ένας λοιπόν από κάθε νοικοκυριό, επιχείρηση, γραφείο είναι αρκετός για να γίνει δειγματοληψία και να έχουν τη βάση για την όποια μετέπειτα ιχνηλάτηση θεωρηθεί απαραίτητη, σε μία εκ νέου εμφάνιση συμπτώματος κορωνοϊού. Έτσι, πέραν της πιστοποίησης ότι έχει ελεγχθεί το ποσοστό του πληθυσμού που θα δώσει τη βάση δεδομένων για μία γρήγορη, άμεση και αποτελεσματική ιχνηλάτηση, θα είχαμε και την ευκαιρία να αναδειχτούμε στον παγκόσμιο χάρτη ως ένας ασφαλής προορισμός.
Δεν επρόκειτο λοιπόν για πείραμα, επρόκειτο για ευκαιρία που η δημοτική αρχή κινούμενη από εμπάθεια και σκοπιμότητα, θέλησε να ναρκοθετήσει την προσπάθεια με γνώμονα τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.
Σπίλωσαν ονόματα και ιδιότητες και αφαίρεσαν από ένα νησί που δε διαθέτει καν νοσοκομείο, την ευκαιρία να κερδίσει την εμπιστοσύνη των τουριστών και να γίνει η επιλογή τους.
Η ουσία όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, ήταν να έχουμε ολοκληρώσει την επιτήρηση του πληθυσμού πριν να ανοίξουν οι επιχειρήσεις και έρθουν περαιτέρω άνθρωποι στο νησί, οπότε σε κάθε νέα άφιξη θα μπορούσαμε να έχουμε την πιστοποίηση υγείας του επισκέπτη, η οποία σε συνδυασμό με την επιτήρηση του μόνιμου πληθυσμού θα μας έδινε το δικαίωμα να μιλάμε για ασφαλή προορισμό.
Η καθυστέρηση που κατάφερε να προκαλέσει η Δημοτική Αρχή κατέστησε πλέον το εγχείρημα άκυρο και επί αυτού εξετάζουμε το πώς θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε κάτι παρόμοιο, εξασφαλίζοντας μία καλύτερη σεζόν.»