Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜύκονος: Εβδομήντα (70) ενεργά κρούσματα έφεραν το ... lockdown

Μύκονος: Εβδομήντα (70) ενεργά κρούσματα έφεραν το … lockdown

|

Στη Μύκονο αναφέρεται (με βάση πληροφορίες που κυκλοφορούν αλλά δεν διαψεύδονται) ότι υπάρχουν 70 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού – Σε περισσότερους από 100 ανέρχονται όσοι διαγνώστηκαν θετικοί στην COVID-19 το διάστημα από 1ης Αυγούστου έως σήμερα, καθώς από την ιχνηλάτησή τους προέκυψε ότι είχαν νωρίτερα ταξιδέψει στο “Νησί των Ανέμων”

Χθες ανακοινώθηκε, από αύριο Παρασκευή 21 Αυγούστου θα τεθεί σε εφαρμογή.. Μιλάμε για το τοπικό lockdown όσον αφορά τη Μύκονο. Ο Δήμαρχος Μυκόνου κος Κωνσταντίνος Κουκάς – μέσω ανοιχτής επιστολής – αναφέρθηκε την ανάγκη ψυχραιμίας, για ένα καλύτερο μέλλον και κυρίως για την ανάγκη προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Ομως το ερώτημα που τίθεται μετά και το σημερινό δημοσίευμα από την “Καθημερινή” (ως συνέχεια αντίστοιχου άρθρου για την Πάρο): ποιος μας λέει τελικά την αλήθεια; 

Γιατί το λέμε αυτό; Μα γιατί πολύ απλά όπως διαβάζουμε σε άρθρο που φέρει την υπογραφή του Γιάννη Σουλιώτη με τίτλο “υπερμετάδοση στην Μύκονο”: “Τις τελευταίες τρεις ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκαν στη Μύκονο ή από τη διαδικασία ιχνηλάτησης συσχετίστηκαν με ταξίδι αναψυχής στο νησί, ξεπέρασε τα 30, ενώ μόνο την Τρίτη η Μύκονος μέτρησε 15 κρούσματα COVID-19.  Καλά ενημερωμένη πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι στο νησί της Μυκόνου υπάρχουν συνολικά 70 ενεργά κρούσματα. Αντίστοιχα, σε πάνω από 100 ανέρχονται όσοι το διάστημα από 1ης Αυγούστου μέχρι σήμερα διαγνώστηκαν –σε Αττική και αλλού– θετικοί στην COVID-19 και από την ιχνηλάτηση προέκυψε ότι είχαν νωρίτερα ταξιδέψει στο νησί. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες για μεγάλο αριθμό κρουσμάτων μεταξύ των εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες”.

Τι θέλουμε να πούμε με την συγκεκριμένη αναφορά; Οτι δεν γίνεται να έχεις επίσημα μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων στις Κυκλάδες σε καθημερινή βάση και αίφνης να λες “λουκέτο”; Η και να σημειώνεις ως Κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου Υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσης, Νίκου Χαρδαλιά οτι δεν ανακοινώνονται κρούσματα ανά περιοχή ώστε να μην στοχοποιούνται αυτές… Αλλά τα λουκέτα, λουκέτα…

Κι εάν βέβαια υπάρχει θέμα με τις διαρροές, γιατί έως σήμερα δεν ε΄χει διαψευστεί το σκηνικό με τα 120 κρούσματα στην Πάρο & Αντίπαρο; Μέχρι τη Φλώρινα υποτίθεται έφτασαν από τη Πάρο και θεωρεί η Κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει θέμα … διάψευσης ή αντίδρασης;

Πάμε και στο ΦΕΚ

Οπως σημειώσαμε και στην αρχή του άρθρου, από αύριο Παρασκευή 21 Αυγούστου έχουμε μέτρα προστασίας σε Μύκονο και Χαλκιδική που θα ισχύσουν έως τέλος του μήνα… Και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Δ1α/Γ.Π.οικ.51892/19.8.2020) η απόφαση η οποία ορίζει τα εξής:

Αναστολή και όροι λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων
  1. Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Μυκόνου της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απαγορεύεται από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 7.00 π.μ..
    Η απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου καταλαμβάνει τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης/ΚΑΔ 56.10, παροχής πο-τών/ΚΑΔ 56.30, τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ ΚΑΔ 56.21, συμπεριλαμβανομένων και των οκταψήφιων αριθμών αυτών, εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.11.03 και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.19.01.
  2. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα των επιχειρήσεων της παρ. 1 είναι τέσσερα (4) άτομα, εξαιρουμένης της περίπτωσης συγγενών πρώτου βαθμού, οπότε ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα αυξάνεται στα έξι (6) άτομα.
  3. Εντός του Δήμου Μυκόνου της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναστέλλεται η λειτουργία λαϊκών αγορών και υπαίθριων αγορών.

Αρθρο 2

Αναστολή πραγματοποίησης εκδηλώσεων

Εντός του Δήμου Μυκόνου της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναστέλλεται η πραγματοποίηση οποιωνδήποτε εκδηλώσεων διασκέδασης συνεπάγονται την παρουσία κοινού.

Αρθρο 3

Υποχρέωση χρήσης μάσκας

  1. Εντός του Δήμου Μυκόνου της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους.
  2. Από την υποχρέωση της παρ. 1 εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών (3) ετών.

Αρθρο 4

Ειδικότεροι κανόνες

  1. Οι ειδικότεροι κανόνες που προβλέπονται ως προς την υποχρέωση χρήσης μάσκας στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.48976/31.7.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 3165), καθώς και στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50176/6.8.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 3330), όπως εκάστοτε ισχύουν, δεν θίγονται από την εφαρμογή της παρούσας.
  2. Οι κανόνες ως προς το ανώτατο όριο συμμετεχόντων σε δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις σύμφωνα με το άρθρο πρώτο της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.51360/14.8.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών «Ανώτατο όριο συμμετεχόντων σε δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις και ειδικοί κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε συγκεκριμένες Περιφέρειες, Περιφερειακές Ενότητες και Δήμους της Χώρας» (Β’ 3429), όπως εκάστοτε ισχύει, δεν θίγονται από την εφαρμογή της παρούσας.

Αρθρο 5

Κυρώσεις και διαδικασίες ελέγχου

  1. Στην περίπτωση εργαζομένων των άρθρων 1 και 2 που δεν τηρούν τους κανόνες της παρούσας, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, επιβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.
  2. Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν τους κανόνες της παρούσας επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.
  3. Σε περίπτωση παράβασης των άρθρων 1 και 2 της παρούσας επιβάλλονται επίσης οι κυρώσεις του άρθρου δεύτερου της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.51360/14.8.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών «Ανώτατο όριο συμμετεχό-ντων σε δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις και ειδικοί κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε συγκεκριμένες Περιφέρειες, Περιφερειακές Ενότητες και Δήμους της Χώρας» (Β’ 3429), όπως εκάστοτε ισχύει.
  4. Ως προς τις αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, τις διαδικασίες ελέγχου και την πιστοποίηση των παραβάσεων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 και του άρθρου 2, την επιβολή, βεβαίωση και είσπραξη προστίμων, τη γνωστοποίηση κυρώσεων και την αρμόδια αρχή για την ενημέρωση του κοινού εφαρμόζονται τα άρθρα 24 έως 29 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.48976/31.7.2020 (Β’ 3165) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει. Ως προς τις αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, τα όργανα, τις διαδικασίες ελέγχου και την πιστοποίηση των παραβάσεων της παρ. 3 του άρθρου 1, την επιβολή, βεβαίωση και είσπραξη προστίμων, καθώς και την αρμόδια αρχή για την ενημέρωση του κοινού, εφαρμόζονται τα άρθρα 3 και 4 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.44074/11.7.2020 (Β’ 2797) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.

Αρθρο 6

 Η παρούσα ισχύει από την 21η Αυγούστου 2020 και ώρα 6.00 π.μ. έως και την 31η Αυγούστου 2020 και ώρα 6.00 π.μ».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑΙ – Νάξος: Νέα παράταση στον διαγωνισμό για την κατασκευή της ΜΕΑ

Το νέο χρονοδιάγραμμα για τον διαγωνισμό όσον αφορά την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Νάξο

Νάξος – Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών: Ομιλία για γονείς και εκπαιδευτικούς

Ομιλία για γονείς και εκπαιδευτικούς από τον Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Γυναικών Νάξου: "Το παιδί μας, το σχολείο κι εμείς"

Νάξος: Το “ευχαριστώ” της Ελένης Ισπόγλου για την παρουσίαση του βιβλίου της “Για όσα Τόλμησα”

Τι αναφέρει η συγγραφέας Ελένη Ισπόγλου για την παρουσίαση της στη Νάξο..

Τήνος: Σύσκεψη εργασίας για το γήπεδο στη Στενή

Σύσκεψη εργασίας για την αξιοποίηση του Γηπέδου Στενής "Νίκος Φώσκολος" - Τι αποφασίστηκε

Readers’ Choice Awards 2024: Διεθνείς διακρίσεις για ξενοδοχεία και νησιά όπως η Πάρος και η Σαντορίνη

Σάρωσε η Ελλάδα στα Readers' Choice Awards 2024 – Διεθνείς διακρίσεις για ξενοδοχεία, νησιά και το "Ελ. Βενιζέλος"

Νάξος – Γυμνάσιο Τραγαίας: Δράσεις την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Ποιες ήταν οι δράσεις από τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Τραγαίας την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Δονούσα – “6ο Ορεινό Τρέξιμο”: Εκτακτη δρομολόγηση του Express Skopelitis, έκλεισαν οι εγγραφές

Η τελευταία ενημέρωση για τον 6ο Ορεινό αγώνα Τρεξίματος - Πότε θα δρομολογηθεί το Express Skopelitis

Σαντορίνη – Νομίκεια 2024: “Πώς περιμένουμε τα παιδιά να έχουν κατάλληλα πρότυπα, όταν δεν τα προβάλλουμε;”

Στη Σαντορίνη χτυπάει η καρδιά του γυναικείου βόλεϊ για το τουρνουά "Νομίκεια" - Τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας και οι σκέψεις για την σύνδεση κοινωνίας - αθλητισμού

Πρόταση Ημέρας – Γλυκό: Από την Ηρακλειά γλυκά τυροπιτάκια

Αρακλειώτικα γλυκά τυροπιτάκια - Μία διαφορετική προσέγγιση

Εκτακτο – Νάξος: Πρόκληση πυρκαγιάς σε περιοχή των Τριπόδων (video)

Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Ορκού στην Νάξο - Παρουσία και ελικοπτέρων (video)

Νάξος – Σαγκρί: Έρχεται επένδυση σε συγκρότημα κατοικιών με πισίνες

Άδεια για επένδυση συγκροτήματος κατοικιών με πισίνες στο Σαγκρί της Νάξου

Fast Ferries: Μία ανάσα από την αγορά των “Διονύσιος Σολωμός” και “Αδαμάντιος Κοραής”

Αλλαγές στην Ελληνική Ακτοπλοία .. Το μπάσιμο της Fast Ferries. Σήμερα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται το deal...

Golden Star Ferries: Το “Andros King” ετοιμάζεται για Ελλάδα, που θα δρομολογηθεί;

Ετοιμάζεται το Andros King για τον ερχομό του στην Ελλάδα

Ηρακλειά: Το “ευχαριστώ” στην Blue Star Ferries και το αίτημα για επέκταση δρομολογίων έως 25 Σεπτεμβρίου

Η κοινότητα Ηρακλειάς καταθέτει την άποψή της για το θέμα της επέκτασης δρομολογίων έως τέλη Σεπτεμβρίου

Κυκλάδες – Fraport: Σαντορίνη και Μύκονος χωρίς αεροπορική σύνδεση για 20 περίπου μέρες

Πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης στα αεροδρόμια της Fraport (πίνακας)

Αμοργός: Στο δάσκαλό μας (Σταύρο Τζαννίνη) με αγάπη

Στην Αμοργό μαθητές τιμούν τον δάσκαλό τους Σταύρο Τζαννίνη.. Πότε και που

Νάξος – Μέλανες: Ασε τα όνειρά σου να γίνουν τα φτερά σου

Μία τοιχογραφία από τον Νίκολα Ντελάρτε στο Δημοτικό σχολείο Μελάνων

Νάξος – ΔΑΚ: Εγκρίθηκε η οικοδομική άδεια για την ανάπλαση του χώρου

Οι κινήσεις που έρχονται για την οριστική ανάπλαση του χώρου ανάμεσα στο κλειστό και το ανοιχτό γήπεδο στο ΔΑΚ Νάξου

Fast Ferries: Το “Αικατερίνη Π” είπε “αντίο” στη Νάξο, μένει δεμένο (για την ώρα) στη Ραφήνα (video)

Δεμένο για μερικές ημέρες παραμένει το "Αικατερίνη Π" στην Ραφήνα.. (video)