Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΜπαίνουν νέοι όροι δόμησης στα τουριστικά νησιά

Μπαίνουν νέοι όροι δόμησης στα τουριστικά νησιά

|

«Απαγορευτικό» σε δεκάδες τουριστικά νησιά βγάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος με αυστηρούς όρους δόμησης και χρήση γης εναρμονιζόμενο επιτέλους με το Ευρωπαίκό Δίκαιο 

Σε ειδικό καθεστώς προστασίας που διέπεται από αυστηρούς όρους δόμησης αλλά και απαγορεύσεις ως προς τις χρήσεις γης, δυσχεραίνοντας ταυτόχρονα τα επενδυτικά σχέδια σε δεκάδες περιοχές της χώρας, εντάσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος 1.590.738 εκτάρια χερσαίας και θαλάσσιας έκτασης (15,9 εκ.στρέμματα). Το υπουργείο θέτει ως τις 22 Ιουλίου σε δημόσια διαβούλευση τις προτάσεις, με τις οποίες ευθυγραμμίζεται με τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξήσει το δίχτυ κάλυψης κυρίως στις θαλάσσιες εκτάσεις. Οι τελευταίες εμφανίζουν σοβαρό έλλειμμα προστασίας και δεν είναι ο μόνες. Προβληματική εμφανίζεται αντίστοιχα η προστασία και των υφιστάμενων περιοχών του δικτύου, εξαιτίας της δυσλειτουργίας των φορέων διαχείρισης που τις λειτουργούν. Σημειώνεται ότι για το θέμα έχει σταλεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετική επιστολή στην χώρα μας (EU PILOT).

Στις προτάσεις του υπουργείου για ένταξη νέων περιοχών στο δίκτυο Natura, περιλαμβάνονται δεκάδες τουριστικά νησιά και βραχονησίδες που είτε ανήκουν στις προστατευόμενες περιοχές και τροποποιείται το καθεστώς προστασίας με επέκταση της ζώνης είτε πρόκειται για νέες προσθήκες. Στις περιοχές αυτές εντάσσονται τμήματα της Πάρου, της Αντίπαρου, των Παξών και Αντιπαξών, η Δυτική Σκύρος, τα Κύθηρα, η Ανάφη, οι Φούρνοι, η Λέσβος κ.α αλλά και περιοχές όπως οι ακτές της Νότιας Μάνης, η Χερσόνησος Άθως στην Χαλκιδική, η Βορειοανατολική Εύβοια, ο ορεινός όγκος και η παράκτια ζώνη της Άνδρου, ο Κορινθιακός Κόλπος (παράκτια περιοχή από Ψαθόπυργο έως Αίγιο,από Ναύπακτο έως Ιτέα κ.α), η θαλάσσια περιοχή της Νότιας Μεσσηνίας (Κορώνη, παραλίες Ρωμανού, Μεθώνη), η παράκτια θαλάσσια ζώνη από Αργοστόλι έως όρμο Μουντά, η Δυτική και Νοτιοδυτική Κρήτη κ.α. που αποτελούν νέες προς ένταξη περιοχές.

Σύμφωνα με το υπουργείο συνολικά οι προτάσεις για τις Natura, ανέρχονται σε 1.931.322 εκτάρια (δηλαδή 19,3 εκ. στρέμματα).Ωστόσο λόγω επικαλύψεων με τις υφιστάμενες περιλαμβάνουν έκταση που ανέρχεται σε 1.590.738 (15,9 εκ.στρέμματα) και καλύπτουν περίπου το 0,36% της χερσαίας και 17% των εθνικών χωρικών υδάτων. “Από την ανωτέρω προτεινόμενη έκταση περίπου 18% είναι ήδη ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, αλλά προτείνεται αλλαγή κατηγορίας περιοχής (ΤΚΣ ή ΖΕΠ)” αναφέρει η σχετική έκθεση των μελετητών. Το υφιστάμενο δίκτυο Natura 2000 αποτελείται από 419 περιοχές που καλύπτουν 27,2% της χερσαίας έκτασης και 6,12% των χωρικών υδάτων.

Το δίκτυο «Natura 2000» αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο περιοχών, οι οποίες φιλοξενούν φυσικούς τύπους οικοτόπων και οικοτόπους ειδών που είναι σημαντικοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι Natura θεσμοθετήθηκαν τον Μάιο του 1992 με την υιοθέτηση της οδηγίας των οικοτόπων η οποία συμπληρώνει την οδηγία για τα πουλιά (79/409/ΕΟΚ) και από κοινού αποτελούν την βάση του δικτύου προστασίας.

Οι νέες προτάσεις του υπουργείου αφορούν σε 68 Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ), 32 Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και 1 περιοχή, που είναι η θαλάσσια περιοχή Καβάλας-Θάσου (Δέλτα Νέστου και λιμνοθάλασσες κ.α) η οποία προτείνεται ταυτόχρονα ως ΤΚΣ και ΖΕΠ. Από τις προτεινόμενες περιοχές στο Δίκτυο Natura χερσαία τμήματα είναι μόνο 474.330 στρέμματα. Σε ότι αφορά στις ΖΕΠ, βασικό άξονα της πρότασης αποτελούν οι σημαντικές περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας (ΙΒΑ). Σύμφωνα με το υπουργείο «η επιλογή αυτή συνάδει με τη νομολογία του ΣτΕ που πρόσφατα σε απόφασή του αναγνώρισε καθεστώς θεσμικής προστασίας για τις περιοχές ΙΒΑ αντίστοιχο με αυτό των ΖΕΠ. Δεν προτείνονται χερσαίες περιοχές ως ΖΕΠ καθώς σύμφωνα με απόφαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων το Νοέμβριο 2011 το δίκτυο των χερσαίων ΖΕΠ της χώρας θεωρείται επαρκές».

Ως επιπλέον κριτήριο χρησιμοποιήθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 25/10/2007 για την κάλυψη των χερσαίων ΙΒΑ από τις ελληνικές ΖΕΠ, βάσει της οποίας κάθε ΙΒΑ θα πρέπει να καλύπτεται από ΖΕΠ σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50%.

Πηγή: Newmoney.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιος αεροσυνοδού που σκοτώθηκε την 11η Σεπτεμβρίου έλαβε επιστολή της μητέρας του μετά από 24 χρόνια

Η αεροσυνοδός ΣιΣι Λάιλς είχε σκοτωθεί το 2001· το σημείωμα διασώθηκε και δόθηκε σήμερα στον 30χρονο Τζέβον Καστρίγιο

Βρούτσης στην Πάρο με Γιάννακη–Αϊνδιλή–Καγιαλή: «Νησιωτικότητα & Αθλητισμός» στο επίκεντρο

Τετάρτη 24/9, 12:30, αίθουσα «Αθηνά» (Paros Agnanti Resort & Spa): κεντρική ομιλία του Υπουργού Αθλητισμού με παρουσία κορυφαίων Ελλήνων Ολυμπιονικών και ανοικτή συζήτηση με τα σωματεία των Κυκλάδων.

Ευρωπαϊκός Δείκτης Οινοτουρισμού: Πέμπτη η Ελλάδα, πρώτη η Γαλλία

Γαλλία πρώτη, ακολουθούν Ιταλία και Ισπανία· νεότεροι ταξιδιώτες «οδηγούν» τη ζήτηση για κρασί, γαστρονομία και πολιτισμό

Επαναπατρισμός 86 ελληνικών αρχαιοτήτων – και πρωτοκυκλαδικής περιόδου – από ιδιωτική συλλογή του εξωτερικού

Οικειοθελής επιστροφή σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ – Από νεολιθικά ειδώλια έως χρυσά στεφάνια ελληνιστικών χρόνων

Δήμος Θήρας: Νέα χρονιά για το Κοινωνικό Φροντιστήριο – Ξεκίνησαν οι εγγραφές

Εκπαιδευτική ενίσχυση μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου · Έναρξη 13 Οκτωβρίου, συμμετοχή εθελοντών εκπαιδευτικών

Θεόκτιστα και χειροποίητα: Η νομική προστασία του αγροτικού πολιτιστικού τοπίου των Κυκλάδων

Εκδήλωση στο Ιωνικό Κέντρο (26/9) με ειδικούς και φορείς, για τη διαφύλαξη της ξερολιθιάς, των παραδοσιακών κτισμάτων και του φυσικού πλούτου των νησιών

Πρώτο κουδούνι για τους… πιο μικρούς: Αγιασμός στους Παιδικούς Σταθμούς της Νάξου

Στον Αγιασμό και ο 1ος Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας Φιλωτίου – Παρών ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Φώτης Μαυρομμάτης

«Σχολικές Γέφυρες στο Αιγαίο»: Η Humanity Greece στηρίζει 192 μαθητές σε ακριτικά νησιά

Με την αιγίδα του ΠτΔ, σχολικά πακέτα φτάνουν σε Ψέριμο, Ηρακλειά, Δονούσα, Λειψούς και Άγιο Ευστράτιο για μια ισότιμη νέα χρονιά

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Εδώ πλέον ντράπηκε και η ντροπή»

"Γόνοι και κληρονόμοι πλούτου και εξουσίας προκαλούν και κουνάνε το δάχτυλο στους νησιώτες για το στεγαστικό πρόβλημα "

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης γύρω από το Κλειστό Γυμναστήριο Νάξου

Τι αλλάζει στην πρόσβαση – είσοδος μόνο για πεζούς αθλούμενους και φιλάθλους όσον αφορά το Κλειστό Γυμναστήριο

Blue Star Naxos: από 19/9 αναχώρηση 11:05 από Νάξο για Πειραιά — αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Naxos Blue Travel, το νέο ωράριο θα ισχύει όλο τον χειμώνα. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή Αστυπάλαια–Κατάπολα της επόμενης ημέρας.

Κουφονήσια: «Νερό από χρυσάφι», λογαριασμοί έως 10€/m³, τι απαντά ο Βαγγέλης Κατσαράς (video)

Εστίαση, διαμονή και μικρά καταστήματα μιλούν για ασφυξία – Ο Δήμος Νάξου κάνει λόγο για «εξορθολογισμό» βάσει κόστους αφαλάτωσης και αποτροπή υπερκατανάλωσης (video)

Σκοπελίτης: Αλλαγές δρομολογίων 19–21/09/2025 λόγω κακοκαιρίας

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel Νάξου ενημερώνει: το δρομολόγιο της Παρασκευής μεταφέρεται για Σάββατο και του Σαββάτου για Κυριακή — δείτε αναλυτικά τις ώρες.

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Απαγορευτικό: Στις 9.30 το βράδυ απόψε αναχωρεί το “Blue Star Naxos” (Πίνακας)

Λόγω κακοκαιρίας αλλάζουν αναχωρήσεις/ακυρώνονται δρομολόγια. Τι ισχύει ανά πλοίο, πότε χρειάζεται αλλαγή εισιτηρίων και ποιες μεταφορές επιβατών έγιναν.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Σε ποιες περιοχές θα έχει αύριο το πρωί (20/09) διακοπή ρεύματος

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «Προσωρινή Διακοπή», θα επηρεαστούν Μπαούζι Δαμαριώνα, Αυλωνίτσα, Άγιος Δημήτριος και Αγ. Ανάργυροι Σαγκρί.

Ανεκτέλεστα δρομολόγια για Supercat Jet, Superjet και Superjet 2 λόγω κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία που πλήττει το Αιγαίο φέρνει σημαντικές ακυρώσεις στην ακτοπλοΐα – Αναλυτικά ποιες γραμμές επηρεάζονται

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Ο Νίκος Σιδερής ορίστηκε πρόεδρος της Κοινότητας Κεραμωτής

Σιδερής Νίκος η επιλογή του Δημάρχου – Αποχές και ενστάσεις από Κορρέ και Χατζηανδρέου

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.