Κυριακή, 17 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΜνημόσυνο στη μνήμη Πρωτονοτάριου

Μνημόσυνο στη μνήμη Πρωτονοτάριου

|

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Απείρανθο 40μερο μνημόσυνο στη μνήμη του γιατρού και αντιδημάρχου Τοτόμη Πρωτονοτάριου
 

Ήταν μεσημέρι 11ης Οκτωβρίου, πριν από περίπου 40 ημέρες όταν η είδηση που άρχισε να κυκλοφορεί έκανε τους κατοίκους της Νάξου να παγώσουν. Κανείς δεν ήθελε να το πιστέψει.. Ο Τοτόμης Πρωτονοτάριος νεκρός; Κακόγουστο αστείο….. Όλοι αναζητούσαν δεύτερη και τρίτη γνώμη… Να διασταυρώσουν εάν ήταν αλήθεια. Κανείς δεν το πίστευε…  Ένα από τα πλέον αγαπημένα πρόσωπα του νησιού είχε φύγει… Ένας γιατρός που είχε δώσει τη ψυχή του για το νησί… Ένας αιρετός που ήθελε να βοηθήσει τους συμπολίτες τους να έχουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Είχε φύγει έτσι ξαφνικά… Μία αδιαθεσία, εξετάσεις και η διάγνωση «ανεύρισμα κοιλιακής αορτής» και όλα σχεδόν είχαν χαθεί…

Στα 60 του χρόνια είχε αφήσει την τελευταία του πνοή και ακολούθησε το μονοπάτι που είχε χαράξει δύο χρόνια νωρίτερα ο δίδυμος αδελφός του – επίσης γιατρός – Νίκος. Η κατάρα των δίδυμων; Στη κηδεία του που έγινε την επόμενη ημέρα ακόμη και οι πέτρες στην Απείρανθο και στη γύρω περιοχή είχαν κλάψει. Και όχι άδικα… και σήμερα το πρωί, στον ενοριακό ναό της Απειράνθου πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο… Οι φίλοι του εκεί. Να αποδώσουν μία ακόμη τιμή σε έναν σπουδαίο άνθρωπο όπου το κενό του έχει μείνει τεράστιο σε όλα τα επίπεδα…  

Να θυμηθούμε τι είχαμε αναφέρει την 11η Οκτωβρίου για τον βίο του Τοτόμη Πρωτονοτάριου…«Με το πέρας των σπουδών στο Δημοτικό Σχολείο Απειράνθου βρέθηκε οικογενειακώς στην Αθήνα όπου και παρακολούθησε το Γυμνάσιο.Εμεινε στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών, όπου και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές τότε σπουδές στο 3ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών. Το 1974 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (μαζί με τον αδελφό του Νίκο) και απλά ακολούθησαν διαφορετική ειδικότητα. Ο Νίκος αποφοίτησε 1ος στη τάξη του και προχώρησε ως καρδιολόγος ενώ ο Τοτόμης επέλεξε το δρόμο που οδήγησε να πάρει την ειδικότητα του Γυναικολόγου.

Το 1992, μαζί με τον αδελφό του Νίκο ενώνουν τις δυνάμεις τους και ιδρύουν το Ιατρικό Κέντρο «Γιάννης Πρωτονοτάριος» αλλά σε αντίθεση με τον αδελφό του επιλέγει το δρόμο και τις πολιτικής. Από το 2006 είναι στη πολιτική σκηνή αλλά η υπέρβαση γίνεται το 2010 όταν εκλέγεται πρώτος σε ψήφους με την δημοτική παράταξη «Στροφή στο Μέλλον» του συγχωριανού και φίλου του Μανώλη Μαργαρίτη. Και από τότε πάντα πρώτος στις επάλξεις. Μέχρι και το πρωί της Τρίτης όταν και πάλευε για ένα καλύτερο μέλλον στο τόπο του. Από τη θέση του αντιδημάρχου υπηρέτησε την πρώτη τετραετία στους τομείς που είχαν σχέση με το νερό και την υγεία ενώ στη δεύτερη θητεία του (σ.σ. την άφησε στη μέση) ασχολήθηκε κυρίως με θέματα παιδείας και υγείας. Είναι ο άνθρωπος που βοήθησε σημαντικά ώστε ο Δήμος Νάξου να αποκτήσει γραφείο Πρόνοιας, Κοινωνικό Φροντιστήριο και Κοινωνικό Παντοπωλείο ενώ δεν έκανε ποτέ πραγματικότητα το μεγάλο του όνειρο: να παραδώσει στη Νάξο ένα δίκτυο νερού όπου ο πολίτης θα μπορεί να πίνει από τη βρύση του σπιτιού του χωρίς να …σκέφτεται δεύτερη φορά…. Αιωνία η μνήμη του…»

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καλοκαίρι Πολιτισμού (συνέχειας) στη Νάξο 2025: Συναυλίες, θέατρο, βιβλίο και τέχνη σε κάθε γωνιά του Δήμου (πρόγραμμα)

Ένα πολύχρωμο πολιτιστικό μωσαϊκό απλώνεται σε όλο το νησί με τη σφραγίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – από το Φιλώτι μέχρι τις Μικρές Κυκλάδες, η μουσική, το θέατρο και η παράδοση δίνουν ραντεβού σε μια μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή.

Η Ελεονώρα Ζουγανέλη στο Φιλώτι: Μια μαγική καλοκαιρινή συναυλία στη Νάξο!

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου υποδέχεται την αγαπημένη ερμηνεύτρια σε μια βραδιά γεμάτη μουσική, συναίσθημα και καλοκαιρινή αύρα.

Σοφία Τορνάρου: Η Ναξιώτισσα πολίστρια που κατέκτησε το χρυσό με την Εθνική Ελλάδος

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τη 21χρονη Σοφία Τορνάρου, διεθνή αμυντικό του Ολυμπιακού, που χάρισε στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σιγκαπούρη.

Συμβολικό δώρο Φίλιππου Φόρτωμα στον Νίκο Δένδια στην Τήνο

Ένα περιστέρι από τηνιακό μάρμαρο, δείγμα της ξακουστής μαρμαροτεχνίας του νησιού, πρόσφερε ο βουλευτής Κυκλάδων στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Σίφνος: Ο μικρός Μανώλης που έγινε το πιο γλυκό καλωσόρισμα του νησιού

Ο Μανώλης με το γιλέκο του υποδέχεται και αποχαιρετά τα πλοία στις Καμάρες, χαρίζοντας χαμόγελα σε ταξιδιώτες και ντόπιους

Αυξητική τάση στις αεροδιακομιδές – Πάνω από 1.400 περιστατικά σε επτά μήνες

Ραγδαία αύξηση στις ανάγκες επείγουσας αεροδιακομιδής, με 1.452 περιστατικά μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2025. Πρωταγωνιστικό ρόλο τα μέσα που έχουν παραχωρηθεί στο ΕΚΑΒ μέσω δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Νίκος Οικονομίδης: Από τα πανηγύρια στο TikTok, το «Γλέντι» που κατέκτησε τη νέα γενιά (video)

Ο σπουδαίος δημιουργός μιλά για την ξαφνική viral επιτυχία, τη δύναμη των social media, την αγάπη των νέων και τις πιο προσωπικές του στιγμές.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Φάρος του Αλυκού: Ρεκόρ επισκεψιμότητας και τζίρου τον Δεκαπενταύγουστο

Tο ιστορικό εστιατόριο στον Αλυκό της Νάξου «έσπασε το φράγμα» φέτος και επιβεβαίωσε τη θέση του στην κορυφή της γαστρονομίας του νησιού.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νέος γύρος συγκέντρωσης στα σούπερ μάρκετ: Εξαγορές που αλλάζουν τον χάρτη

Από τη «Μασούτης» και την «Κρητικός» μέχρι τη Retail & More και τον «Γαλαξία» – Το 2025 διαμορφώνει νέες ισορροπίες στο οργανωμένο λιανεμπόριο

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».