Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΜητρόπολη Χίου: Γάμος και Βάπτιση μαζί τέλος...

Μητρόπολη Χίου: Γάμος και Βάπτιση μαζί τέλος…

|

Στην Χίο, η απόφαση του Μητροπολίτη Μάρκου έβαλε φωτιά… Γάμος και βάπτιση μαζί τέλος – Πρέπει να τελούνται σε ξεχωριστές εκκλησίες ενημέρωσε και άρχισαν ήδη τα ευτράπελα 

Με προσωπική του απόφαση, ο μητροπολίτης Χίου Μάρκος έβαλε τέλος στην τέλεση γάμων και βαπτίσεων μαζί προκαλώντας αντιδράσεις από ιερούς και πιστούς.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «Πολίτης της Χίου» , με προφορική εντολή, που φαίνεται ότι έδωσε πριν λίγο καιρό κατά τη διάρκεια ιερατικής σύναξης, ο μητροπολίτης απαγόρευσε την τέλεση γάμων και βαπτίσεων μαζί, μία πρακτική που ενστερνίζονται ολοένα και περισσότερα ζευγάρια, επιτάσσοντας μάλιστα την τέλεση των δύο μυστηρίων σε ξεχωριστή εκκλησία.

Τα τραγελαφικά παραδείγματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα είναι ενδεικτικά των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν τα νέα ζευγάρια που θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν γάμο και βάπτιση μαζί.

Τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό είναι η περίπτωση ζευγαριού που παντρεύτηκε πρόσφατα στον μητροπολιτικό ναό και στη συνέχεια νιόπαντροι και καλεσμένοι έτρεχαν άρον – άρον για να τελέσουν την βάπτιση του παιδιού τους στον Άγιο Ιάκωβο. Αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε και στον Βροντάδο, όπου, ενώ ο Γάμος έγινε στον Άγιο Ισίδωρο, η Βάπτιση, εξαιτίας της απαγόρευσης, τελέστηκε λίγα λεπτά αργότερα στον Άγιο Κήρυκο.

«Δεν το επιτάσσουν οι ιεροί κανόνες…»
Οι πρώτες αντιδράσεις που ανίχνευσε ο «π» προέρχονται από τους ίδιους τους ιερείς που μιλώντας στον «π» έκαναν λόγο για μία απόφαση που επιβλήθηκε χωρίς να εξεταστούν παράμετροι. «Το τι σκέφτεται ο Μητροπολίτης και γιατί προχώρησε σε αυτή την απόφαση είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ξέρουμε.

Ως γραμμή, δηλαδή η ξεχωριστή τέλεση γάμου και βάπτισης, δόθηκε στις τελευταίες μας ιερατικές συνάξεις. Δεν υπάρχει καμία εγκύκλιος είτε από την Ιερά Σύνοδο, είτε από τη Μητρόπολη Χίου και δεν το επιτάσσουν και οι ιεροί κανόνες της Εκκλησίας μας, άρα πρόκειται για μία προσωπική απόφαση του Μητροπολίτη μας», ανέφεραν οι ιερείς.

Συντηρητική γραμμή
Οι ίδιοι, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την απόφαση Μάρκου, εξήγησαν στον «π» ότι πρόκειται για μία απόφαση που εντάσσεται στη συντηρητική γραμμή που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ο Μητροπολίτης Χίου. «Πιθανά με αυτόν τον τρόπο να θέλει να επαναφέρει στην τοπική κοινωνία την κανονικότητα. Δηλαδή τα νέα ζευγάρια πρώτα να παντρεύονται και στη συνέχεια να κάνουν παιδιά, ό,τι συνέβαινε και παλιά.

Χωρίς Συνοδική απόφαση
Την προσωπική επιλογή του Μητροπολίτη, μαρτυρούν και οι ίδιοι οι ιερείς, που σημειώνουν ότι δεν υπάρχει καμία συνοδική απόφαση που να επιτάσσει την τέλεση των Μυστηρίων του Γάμου και της Βάπτισης από διαφορετικό ιερέα και σε διαφορετικό Ναό.

«Είναι μία απόφαση που είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Μητροπολίτη αν αποδέχεται τη γαμοβάφτιση ή όχι. Οι πιο συντηρητικοί ιεράρχες δεν την αποδέχονται επιτάσσοντας πρώτα να γίνεται ο γάμος και στη συνέχεια η βάπτιση, σε ημερομηνία μάλιστα ξεχωριστή.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Νερό–«χρυσάφι» στις Κυκλάδες: λειψυδρία, πισίνες και αφαλατώσεις εκτοξεύουν τους λογαριασμούς

Μήλος στα 4,5€/m³, Κουφονήσι έως 9,67€/m³: γιατί οι λογαριασμοί «φεύγουν», τι ζητούν κάτοικοι και επαγγελματίες, και ποιες λύσεις συζητούνται.

Εθνικό Απολυτήριο: Αλλαγές-τομή στο Λύκειο και στις εισαγωγές στα ΑΕΙ από το 2026

Ανεξάρτητη αρχή εξετάσεων, τράπεζα θεμάτων, ψηφιακός φάκελος μαθητή και βάση του 10 συνθέτουν το νέο πλαίσιο για το εθνικό απολυτήριο.

Κυκλάδες: Κραυγή αγωνίας για στέγαση εκπαιδευτικών, πακέτο άμεσων μέτρων ζητούν αιρετοί του ΠΥΣΠΕ

Ακριβά ενοίκια, έλλειψη κατοικιών και υψηλό κόστος ζωής «αδειάζουν» σχολεία σε Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο, Μήλο. Πρόταση οκτώ παρεμβάσεων προς ΥΠΑΙΘ και τοπική αυτοδιοίκηση.

Καλοκαίρι 2025: Short breaks, κοντινοί προορισμοί και… Naxos στο top-5

Ferryscanner: Τήνος, Πάρος, Μύκονος, Αίγινα και Νάξος οι φετινοί «πρωταγωνιστές». Άνοδος για value-for-money νησιά κοντά στην Αττική, πτώση σε premium προορισμούς. Ρεκόρ last-minute κρατήσεων.

«Πράσινο φως» για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Νάξο, σε ποια περιοχή θα κατασκευαστεί;

Εγκρίθηκε και εκδόθηκε οικοδομική άδεια για ξενοδοχείο 5 αστέρων με υπόγειο και κολυμβητικές δεξαμενές σε οικόπεδο ~5,4 στρ. στην περιοχή Πολύχνι

Ξηρασία και πλημμύρες: Το διπλό «στοίχημα» της Ίου και των Κυκλάδων απέναντι στην κλιματική κρίση

Μελέτη του WWF Ελλάς για την Ίο αποκαλύπτει τις σοβαρές πιέσεις που ασκούν η ξηρασία και τα πλημμυρικά φαινόμενα, προτείνοντας λύσεις βασισμένες στη φύση.

Ferryhopper – Καλοκαίρι 2025: Η Νάξος στην κορυφαία τριάδα των ελληνικών προορισμών (πίνακες)

Με εντυπωσιακή άνοδο στην επιβατική κίνηση, η Νάξος κατέκτησε την τρίτη θέση στις προτιμήσεις ταξιδιωτών για το φετινό καλοκαίρι, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως «αστέρι» των Κυκλάδων.

Φουρνά Ευρυτανίας: Από τον κίνδυνο ερήμωσης, στον πρώτο γάμο!

Ο πρώτος γάμος μετά από δέκα χρόνια, οι νέες οικογένειες και τα σχολεία που ξαναγεμίζουν παιδιά φέρνουν πίσω την ελπίδα στο ορεινό χωριό

Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Συνεδρίαση (16/09) με επίκεντρο το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων

Στην ημερήσια διάταξη σημαντικά θέματα όπως η κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων, προμήθειες για σχολεία και υπηρεσίες, αλλά και αναμορφώσεις προϋπολογισμού.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου