Μήνυση κατά παντός υπευθύνου του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και του ΠΑΓΝΗ του Ηρακλείου Κρήτης ως και εκείνων που επιλήφθησαν της μεταφοράς και διακομιδής, ενός 5χρονου παιδιού, για ανθρωποκτονία από αμέλεια
Μήνυση κατά παντός υπευθύνου του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και του ΠΑΓΝΗ του Ηρακλείου Κρήτης ως και εκείνων που επιλήφθησαν της μεταφοράς και διακομιδής, ενός 5χρονου παιδιού, για ανθρωποκτονία από αμέλεια, υπέβαλαν χθες στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, οι δύο Ροδίτες γονείς του.
Οι μηνυτές διατείνονται στην μήνυσή τους ότι το παιδί τους κατέληξε την 8η Ιουνίου 2015 λόγω πράξεων και παραλείψεων ιατρών.
Όπως εκθέτουν στην πολυσέλιδη μήνυση το παιδί μέχρι τα δύο του χρόνια δεν είχε κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας και ήταν εμβολιασμένο.
Αφού εκθέτουν όλο το ιατρικό ιστορικό του παιδιού τον Ιούνιο του 2015 ανέβασε υψηλό πυρετό και ακολούθως έκανε εμετούς με αποτέλεσμα να κριθεί από ιατρό απαραίτητη η χορήγηση ηλεκτρολυτών στο νοσοκομείο.
Εκεί διαπιστώθηκε ότι είχε προνεφρική ανεπάρκεια του δόθηκε αγωγή αλλά η κατάσταση του δεν βελτιώθηκε, ενώ όπως υποστηρίζουν οι γονείς δεν έγινε έγκαιρα η μεταφορά του με το ΕΚΑΒ γιατί εζητείτο αρμοδίως από επιτελή του τελευταίου να πιστοποιήσει την σοβαρότητα του περιστατικού εντατικολόγος.
Αφού ξεπεράστηκε με καθυστέρηση το εμπόδιο αυτό έγινε η διακομιδή.
Το παιδί οδηγήθηκε στην εντατική του ΠΑΓΝΗ και εκεί αποφασίστηκε να διασωληνωθεί.
Οι ιατροί ενημέρωσαν εκεί τους γονείς ότι είχε υγρό στο περικάρδιο και ότι αν βελτιωθεί η κατάστασή του θα γίνει διακομιδή του στο Ωνάσειο, γιατί είναι καρδιολογικό το θέμα και οι νεφροί της είχαν ανεπάρκεια.
Τα ξημερώματα της 8ης Ιουνίου ενημερώθηκαν τηλεφωνικά από ειδικευόμενη ιατρό ότι το παιδί δεν ήταν καλά και λίγη ώρα μετά κατέληξε. Στο γραφείο της Εντατικής, οι γιατροί τους ενημέρωσαν ότι είχε υγρό στο περικάρδιο και ότι ξεκίνησε η πολυοργανική ανεπάρκεια και σηψαιμία.
Ιατροδικαστής φέρεται να τους ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι ο θάνατος του οφείλεται σε αμέλεια διότι η καρδιά του ήταν πρησμένη, είχε υγρό και έπρεπε να αποσυμφορηθεί έγκαιρα.
Την ίδια ημέρα που ετάφη στη Ρόδο, ιατροδικαστής τους ενημέρωσε ότι το παιδί είχε «κληρονομική υπερτροφική καρδιοπάθεια».
Από τον Ιούλιο του 2015 ξεκίνησαν έναν τιτάνιο, μακρύ και επίπονο αγώνα για να συλλέξουνε στοιχεία-πληροφορίες για τα χιλιάδες αναπάντητα ερωτήματά τους πώς ένα υγιέστατο παιδί χάθηκε μέσα σε 28 ώρες.
Απευθύνθηκαν μεταξύ άλλων σε έναν καθηγητή ιατρικής, υπεύθυνο στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία Αθλητών και Νέων, του Πανεπιστημίου Αθηνών και τελικά αφού του έστειλαν τα στοιχεία που ζήτησε με καθυστέρηση λόγω αγκυλώσεων που προέκυψαν εκείνος απεφάνθη ότι ο θάνατος προήλθε από λοίμωξη από ιογενή παράγοντα, τονίζοντάς τους μάλιστα ότι δεν έχουν καμία κληρονομική ασθένεια.
Παράλληλα, ανέθεσαν σε ιατρό-ειδικό Ιατροδικαστή, δικαστικό πραγματογνώμονα στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, την εξέταση του ιατρικού φακέλλου της θυγατέρας τους.
Με την έκθεσή του επιρρίπτει σαφείς ευθύνες σε ιατρούς ως και στο ΕΚΑΒ για την καθυστέρηση που υπήρξε στην διακομιδή της.
Οι γονείς τονίζουν ότι το παιδί τους δεν έτυχε, αντικειμενικά, της επιμελούς και δέουσας ιατρικής φροντίδας και νοσηλείας τόσο κατά το στάδιο της πρόγνωσης, της διάγνωσης και της θεραπείας της ασθένειάς της.
Επισημαίνουν, με επίκληση των στοιχείων που έχουν συλλέξει και των εκθέσεων ότι ιατροί παρέβησαν το καθήκον επιμέλειας, φροντίδας, ενημέρωσης και θεραπείας της ανήλικης μοναχοκόρης τους, επιδεικνύοντας εγκληματική αμέλεια και παράλειψη διενέργειας των αναγκαίων ιατρικών πράξεων που είχαν ως αποτέλεσμα την προοδευτική επιδείνωση της υγείας και τελικώς την κατάληξη της ζωής του παιδιού τους.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Μιχάλης Καντιδενός.