Στην Μήλο έφτασαν οι 76 πρόσφυγες το απόγευμα της Κυριακής (06/05) – Οι δυο φερόμενοι ως παράνομοι διακινητές είναι ηλικίας 26 και 31 ετών αντίστοιχα.
Όταν τον Οκτώβριο του 2016 έσκασαν… πρόσφυγες στη Μήλο, κανείς δεν πίστευε ότι είχαν περάσει τα νησιά των Ανατολικών Κυκλάδων. Όμως, είχε γίνει… Και τώρα, δύο χρόνια μετά, έχουμε το ίδιο σκηνικό… Στελέχη του Λιμενικού Σώματος της Μήλου, το απόγευμα της Κυριακής (06/05) όταν εντόπισαν μέσα σε ιστιοπλοϊκό σκάφος που είχε αγκυροβολήσει στην περιοχή του «Παλαιοχωρίου» 76 παράτυπους μετανάστες! Μεταξύ αυτών και δυο άτομα που φέρονται να είναι οι παράνομοι διακινητές. Όπως διαπίστωσαν τα στελέχη του Λιμενικού, οι παράτυποι μετανάστες αποβιβάζονταν τμηματικά από ιστιοπλοϊκό σκάφος με μικρότερη βάρκα (φωτό miloslife.gr), σε μια ερημική και μη προσβάσιμη με όχημα παραλία, κοντά στο ακρωτήρι «Σπαθί».
Ας δούμε τι αναφέρει το σχετικό δελτίο ενημέρωσης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά για το συμβάν… «Στον εντοπισμό εβδομήντα έξι (76) αλλοδαπών προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Συγκεκριμένα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Μήλου για την ύπαρξη στη θαλάσσια περιοχή Παλαιοχωρίου ν. Μήλου ενός αγκυροβολημένου ιστιοπλοϊκού σκάφους, με επιβαίνοντες ικανό αριθμό αλλοδαπών, οι οποίοι αποβιβάζονταν τμηματικά από αυτό με πνευστό μέσο σε ερημική και μη προσβάσιμη περιοχή πλησίον του Ακρωτηρίου ”ΣΠΑΘΙ” ν. Μήλου.
Στο σημείο έσπευσαν στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. όπου διαπίστωσαν τα ανωτέρω, ενώ περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που κατέπλευσε στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, καθώς επίσης και τα Φ/Γ-ΛΑΝΤΖΑ ”ΦΛΩΡΑ Β΄” Τ.Λ. 985 και Φ/Γ-ΛΑΝΤΖΑ ”ΦΟΞ” Σ.Μ. 173, προέβησαν στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Βούδια ν. Μήλου. Δύο (02) εκ των ανωτέρω, ηλικίας 26 και 31 ετών, συνελήφθησαν φερόμενοι ως διακινητές, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Μήλου».
Όπως έγινε γνωστό από το Λιμενικό Σώμα, από την Παρασκευή 4 Μαΐου έως και τις 07:00 το πρωί της Δευτέρας, 7 Μαΐου, διεσώθησαν 155 πρόσφυγες και μετανάστες σε τέσσερα ( περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Σάμου και Φαρμακονησίου.