Παιδάκια κολυμπούν σε απαγορευμένη παραλία και βγαίνουν έξω έχοντας στο πρόσωπο και το σώμα τους πίσσα – Η ρύπανση έχει φτάσει μέχρι το Λαγονήσι – Η ευθύνη για την οικολογική ρύπανση βαρύνει την «Αγία Ζώνη II»
Και η συζήτηση γύρω από την πετρελαιοκηλίδα που «έβαψε» μαύρη τη θάλασσα από τη Σαλαμίνα ως τη Γλυφάδα, μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» την περασμένη Κυριακή καλά κρατεί… Η έκταση της καταστροφής είναι δεδομένη παρά την κόντρα Κυβέρνησης – Ειδικών επιστημόνων για το πότε θα είναι καθαρές οι ακτές… Μέχρι στιγμής, από το δεξαμενόπλοιο έχουν απαντληθεί σχεδόν 800 τόνοι μαζούτ αν και σημάδια έχουμε πλέον έως και το λαγονήσι. Το πλοίο παραμένει βυθισμένο στο Σαρωνικό, νότια της νήσου Αταλάντης. Στη μάχη για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στις παραλιακές περιοχές της Αττικής επιχειρούν από το Σάββατο (16.09.2017) 6 απορρυπαντικά σκάφη του λιμενικού και 6 ιδιωτικά. Ανάμεσά τους και το σκάφος «ΑΚΤΑΙΑ» της EMSA. Περισσότερα από 160 άτομα να συμμετέχουν στις εργασίες.
Παράλληλα, το μεσημέρι της Κυριακής, είχαμε συνέντευξη Τύπου από το αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας με τον υφυπουργό κο Νεκτάριο Σαντορινιό να ρίχνει τις ευθύνες στην πλοιοκτήρια εταιρία του «Αγία Ζώνη ΙΙ» αλλά και στην ασφαλιστική της. Στην ενημέρωση συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσης Καλαματιανός και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του υπουργείου, αντιπλοίαρχος Νίκος Λαγκαδιανός. «Την ευθύνη για τη ρύπανση ξεκάθαρα έχουν η πλοιοκτήτρια και η ασφαλιστική που την καλύπτει», τόνισε ο υφυπουργός, που έχει τεθεί επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση της ρύπανσης. Σημείωσε ότι όσοι έχουν απαιτήσεις «θα πρέπει να στραφούν προς αυτές αλλά θα πρέπει στα έγγραφα που θα καταθέτουν να είναι τεκμηριωμένη η απαίτησή τους».
Παιδιά στη θάλασσα
Όμως, παρά τις εκκλήσεις από την Κυβέρνηση και τους δήμους, αρκετοί ήταν αυτοί που το Σαββατοκύριακο επέλεξαν να κάνουν μπάνιο ακόμη και στις περιοχές που της επισκέφθηκε η πετρελαιοκηλίδα. Δεκάδες φωνές ειδικών τις τελευταίες ημέρες το λένε ξεκάθαρα: Μην κολυμπάτε στα νερά. Ακόμη δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες μετρήσεις ούτως ώστε να γίνει ακριβές το μέγεθος της καταστροφής. Και κατά προέκταση το μέγεθος του κινδύνου που διατρέχουν όσοι κολυμπούν στις ακτές. Ακτές που ήταν… κατάμαυρες από το πετρέλαιο και το μαζούτ.
Και το μεσημέρι της Κυριακής στον Αλιμο , οι ρεπόρτερ της ιστοσελίδας notia.gr …συνέλαβαν ένα πατέρας με τα τρία ανήλικα παιδιά του να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα. Δεν γνώριζε ότι απαγορεύεται το κολύμπι ούτε είδε τις ταμπέλες που το γράφουν, αφού σε διάφορα σημεία κάποιοι τις έχουν σκίσει. Και έπαθε σοκ όταν είδε τα παιδιά του να βγαίνουν από τη θάλασσα με κομμάτια πίσσας κολλημένα πάνω τους…