Κυριακή, 15 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΜετά τη ...φέτα αντίο και στο γιαούρτι

Μετά τη …φέτα αντίο και στο γιαούρτι

|

Απίστευτες εξελίξεις για την Ελληνική Οικονομία δημιουργούνται μετά την χωρίς δεύτερη σκέψη αποσύνδεση του νωπού γάλακτος από την παρασκευή γιαουρτιού – Τρίβουν τα χέρια τους οι Τσέχοι  

Ραγδαίες εξελίξεις και ριζικές ανατροπές στην αγορά γάλακτος, φέρνει απόφαση «βόμβα» που αποσυνδέει το νωπό γάλα από την παρασκευή γιαουρτιού στο όνομα της προσαρμογής με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και αφήνει «παράθυρο» ακόμη και για χρήση σκόνης γάλακτος. Το προσχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης που φέρνει τα πάνω κάτω στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος», ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για αθρόες εισαγωγές φθηνών προϊόντων γάλακτος.

Την ίδια ώρα όμως που η Ελλάδα ετοιμάζεται να ακυρώσει την ιδιαιτερότητα ενός προϊόντος με ισχυρό brand name και εξαγωγική αξία που ξεπερνά τα 140 εκατομμύρια ευρώ, η Τσεχία διεκδικεί τη χρήση του όρου ελληνικό γιαούρτι στα γαλακτοκομικά προϊόντα της.

Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με την απαλοιφή του όρου «νωπό γάλα» για την παρασκευή του ελληνικού γιαουρτιού, που αποτυπώθηκε σε προσχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης και έχει ήδη υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν, αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη ανατροπή στην εγχώρια αγορά, μετά την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 ημέρες. Εκπρόσωποι φορέων του κλάδου της ελληνικής κτηνοτροφίας υπογραμμίζουν στο «Εθνος» ότι οι αλλαγές αυτές που βασίζονται στη γνωστή εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ανοίγουν την «κερκόπορτα» για εισαγωγές όχι μόνο φθηνού νωπού γάλακτος αλλά και φθηνών πρώτων υλών για την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα ελληνικό Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, «γιαούρτι πλήρες ή κατά περίπτωση ημιαποβουτυρωμένο χαρακτηρίζεται το προϊόν το οποίο προκύπτει μετά από πήξη αποκλειστικά και μόνο νωπού γάλακτος, της αντίστοιχης προς την ονομασία φύσης και προέλευσης, με την επίδραση καλλιέργειας ζύμης που προκαλεί ειδική γι΄ αυτό ζύμωση».

Ωστόσο, το υπό τροποποίηση άρθρο 82 του κώδικα τροφίμων και ποτών που έχει υποβληθεί προς διαβούλευση στην Κομισιόν αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην παρασκευή γιαουρτιού, καθώς προβλέπει πλέον ότι: «Γιαούρτι χαρακτηρίζεται το γαλακτοκομικό προϊόν το οποίο παράγεται από τη ζύμωση και πήξη του γάλακτος», ανοίγοντας μάλιστα παράθυρο για δυνατότητα χρήσης «ολικά αφυδατωμένου γάλακτος ή παραγώγων του γάλακτος σε μορφή σκόνης».

Απειλή κατάρρευσης 

Μιλώντας στο «Εθνος» οι πρόεδροι του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Παναγιώτης Πεβερέτος, και της Ενωσης Κτηνοτρόφων Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, Θανάσης Βασιλέκας, αναφέρουν με εμφατικό τρόπο ότι στη σημερινή περίοδο της πρωτοφανούς οικονομικής δυσπραγίας και, παρά τα περί του αντιθέτου ανακοινωθέντα περί ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, όχι μόνο δεν γίνεται τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά αντίθετα υλοποιούνται και ανακοινώνονται πολιτικές οι οποίες οδηγούν έναν χρυσοφόρο κλάδο σε διαρκή συρρίκνωση και στην άμεση απειλή κατάρρευσης.

Μάλιστα, οι δύο εκπρόσωποι φορέων του κλάδου της ελληνικής κτηνοτροφίας καταγγέλλουν ότι ο κώδικας τροφίμων και ποτών που ίσχυε μέχρι σήμερα ήταν κοινό μυστικό ότι παραβιάζεται και πως δεν χρησιμοποιείται μόνο νωπό γάλα για την παρασκευή του γιαουρτιού, αλλά κανένα από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Πολιτείας δεν προχώρησε ποτέ σε ελέγχους.

«Ο τζίρος του αγελαδινού γάλακτος» -αναφέρει στο «Εθνος» ο κ. Βασιλέκας- «μαζί με την επεξεργασία του δεν υπερβαίνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αξία των εισαγωγών είναι 1,5 φορά πάνω από την αξία της εγχώριας παραγωγής. Η συνολική αξία δηλαδή αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ. Αντί όμως να προσπαθούμε να μειώσουμε τα 900 εκατομμύρια που αντιστοιχούν στην αξία των εισαγωγών, τονώνοντας την εγχώρια παραγωγή, αυτό που επιδιώκουμε είναι να εξαλείψουμε τα 600 εκατομμύρια και να επιδεινώσουμε το ήδη αρνητικό ισοζύγιο».

Στο σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης -υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Παναγιώτης Πεβερέτος- δεν αναφέρεται το αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι τόσο ως προς την πρώτη ύλη (νωπό γάλα) όσο και ως προς τον τόπο αλλά και τον τρόπο παρασκευής του. Πλέον, καθιερώνεται μια μεθοδολογία παραγωγής του κοινού και του στραγγισμένου γιαουρτιού που δεν μπορεί να είναι μια αποκλειστικότητα της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας.

Σε λίγα χρόνια -προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΕΚ- θα έχει συρρικνωθεί η ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος λόγω των φθηνότερων εισαγωγών, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη διατροφική ασφάλεια της χώρας.

Ο πρόεδρος της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ, Νικήτας Πρίντζος απαντώντας στο «Εθνος» για όσα συμβαίνουν στην αγορά του γάλακτος, υπογραμμίζει ότι «ενώ κατανοούν όλοι ότι η κατάσταση είναι απελπιστική, ο πρωτογενής τομέας δέχεται συνεχώς νέα πλήγματα. Ειδικά στην αγελαδοτροφία η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Καταστρέφεται ο παραγωγικός ιστός και το χειρότερο είναι ότι σε επίπεδο θεσμών, πάμε προς το χειρότερο. Το γεγονός της απαλοιφής του όρου νωπό από την παρασκευή του γιαουρτιού συνεπάγεται μεγαλύτερη απομείωση του κτηνοτροφικού κλάδου».

Ανώτερος υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ερωτώμενος για το θέμα με την επικείμενη αλλαγή στον κώδικα τροφίμων και ποτών, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, παραδέχεται ότι επειδή πολλές χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερπαραγωγής, επιβάλλονται λύσεις για να διοχετευθούν σε άλλες αγορές τα «βουνά» γάλακτος που… υψώνονται στην Ευρώπη. Πριν από 4-5 χρόνια, η αγελαδοτροφία μετρούσε στη χώρα μας 120.000 ζώα. Σήμερα το ζωικό κεφάλαιο του κλάδου φθάνει τα 85.000 ζώα, με την τάση μείωσης που καταγράφηκε αυτήν την πενταετία να συνεχίζει να υφίσταται και ίσως και να μεγαλώνει.

Το τελευταίο διάστημα, η άρνηση κάποιων γαλακτοβιομηχανιών να απορροφήσουν μέρος της εγχώριας παραγωγής έχει αναγκάσει αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες να βάλουν λουκέτο και να οδηγήσουν στη σφαγή τα ζώα τους. Η παραγωγή γάλακτος το 2015 ανήλθε σε 600.000 τόνους και παράγοντες του κλάδου εκφράζουν φόβους ότι το 2016 η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος με βάση τα ισχύοντα δεδομένα θα υποστεί πρωτοφανή καθίζηση και μπορεί να σπάσει ακόμη και το «φράγμα» των 500.000 τόνων.

Οι Τσέχοι διεκδικού τη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι»

Την ίδια ώρα που η χώρα μας επιτρέπει με τη «βούλα» του κώδικα τροφίμων και ποτών να μπαίνει ακόμη και σκόνη γάλακτος στο ελληνικό γιαούρτι, εφαρμόζοντας την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ στο όνομα της άρσης εμποδίων στον ανταγωνισμό, η Τσεχία διεκδικεί τη χρήση του όρου ελληνικό γιαούρτι στα γαλακτοκομικά προϊόντα της.

Σχέδιο διατάγματος της Τσεχίας που έχει υποβληθεί προς διαβούλευση στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υιοθετεί -όπως αποκαλύπτει το «Εθνος»- τον όρο «ελληνικό γιαούρτι».

Με το διάταγμα αυτό που ορίζει τις απαιτήσεις για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η Τσεχία διεκδικεί να παρασκευάζει γαλακτοκομικά προϊόντα χρησιμοποιώντας τον όρο «ελληνικό γιαούρτι».

Συγκεκριμένα, οι αναφορές εμφανίζονται σε δύο ξεχωριστές παραγράφους που περιγράφουν τρόπους παρασκευής ειδών γιαουρτιού:

– Γιαούρτια των οποίων η περιεκτικότητα σε ξηρά ύλη αυξήθηκε με την αφαίρεση ορού γάλακτος, τα οποία περιέχουν τουλάχιστον 5,6% πρωτεΐνες γάλακτος που δεν προστέθηκαν εκούσια σε συμπυκνωμένη μορφή, φέρουν την ένδειξη «ελληνικό γιαούρτι».

– Γιαούρτια τα οποία περιέχουν τουλάχιστον 5,6% πρωτεΐνες γάλακτος που προστέθηκαν εκούσια με την προσθήκη συμπυκνωμένων συστατικών πρωτεϊνών γάλακτος πριν από την έναρξη της διαδικασίας ζύμωσης, φέρουν την ένδειξη «γιαούρτι ελληνικού τύπου».

Πάντως, λίγες μόλις ημέρες μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Εθνους» για τις αθρόες εισαγωγές φθηνού νωπού γάλακτος, με την εγχώρια παραγωγή να μένει στα αζήτητα κινδυνεύοντας με αφανισμό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να υλοποιήσει συντονισμένο σχέδιο για τον έλεγχο της αγοράς γάλακτος.

Συγκεκριμένα, τις επόμενες μέρες θα υλοποιηθεί συντονισμένο σχέδιο δράσης για τον έλεγχο της αγοράς του γάλακτος κατά μήκος όλης της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίας με εντατικοποίηση των ελέγχων στις εισόδους, σε όλη την αλυσίδα διακίνησης μέχρι το ράφι του καταναλωτή, ώστε να παταχθούν φαινόμενα ελληνοποιήσεων, φοροδιαφυγής, αισχροκέρδειας και παραπλάνησης του καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται η διασύνδεση ψηφιακών βάσεων του ΥΠΑΑΤ και του υπουργείου Οικονομικών για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της ιχνηλασιμότητας όλων των σταδίων της εμπορίας και διακίνησης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Κατέστη σαφές και επισημάνθηκε ότι η ώρα δράσης είναι τώρα, διότι αύριο θα είναι αργά, αφού ένας ολόκληρος κλάδος της κτηνοτροφίας απειλείται.

Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας προκειμένου να προχωρήσει η διεκδίκηση της υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης του γάλακτος σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, εξαντλώντας τα περιθώρια των ενωσιακών διατάξεων. Παράλληλα, αναδεικνύεται δυναμικά το «Ελληνικό Σήμα» προκειμένου να καταστεί ευρέως γνωστό και αναγνωρίσιμο από τους καταναλωτές, αναδεικνύοντας την προστιθέμενη αξία των γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται αποκλειστικά από εγχώριο γάλα.

Πηγή: Εφημερίδα “Εθνος” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κέρος: Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τίμησε δύο σπουδαίους αρχαιολόγους

Σε μια συγκινητική τελετή στο Κουφονήσι, τιμήθηκαν ο αείμνηστος Lord Colin Renfrew και ο Dr Michael Boyd για τη σπουδαία αρχαιολογική τους προσφορά στην Κέρο και το Δασκαλιό – Τιμητική διάκριση και στην ΕΡΤ για το ντοκιμαντέρ «Το αίνιγμα της Κέρου».

Με Οδηγό το Διαβήτη: 1.120 ραντεβού ζωής στα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων

Η επετειακή 10η εκστρατεία δωρεάν εξετάσεων και ενημέρωσης χάρισε πρόληψη, ελπίδα και ανθρώπινη φροντίδα σε Κύθνο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο και Σέριφο

Αμοργός: Όταν οι χοροί κρατούν τη μνήμη ζωντανή, “Μουσικοχορευτικά Μονοπάτια 2025”

Μια μοναδική βραδιά στην Αιγιάλη που συνδέει γενιές, ήθη και μουσικές από τα μονοπάτια του Αιγαίου μέχρι την Κρήτη.

Σαντορίνη: 33 χρόνια ανιδιοτελούς προσφοράς αίματος

Η Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη με βαθιά ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που σώζουν ζωές

Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής 2025: Διήμερο μουσικών εκδηλώσεων με επίκεντρο το Χαλκί

Διήμερο μουσικών εκδηλώσεων στις 21 και 22 Ιουνίου στο Χαλκί, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής 2025, με καλλιτέχνες από τη Νάξο και την Αθήνα

Η Κόρη της Θήρας επιστρέφει στο φως: Μια νέα εποχή για το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαντορίνης

Από τις στάχτες του χρόνου στην καρδιά της καλντέρας – Τα εγκαίνια της 20ής Ιουνίου σηματοδοτούν την επανέναρξη ενός μουσείου-κόσμημα και την αποκάλυψη μιας μοναδικής Κυκλαδίτισσας

2ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου: Αποχαιρέτησε τη σχολική χρονιά με μια εκδήλωση που έκλεψε τις εντυπώσεις! (video)

Μια ξεχωριστή γιορτή στον αύλειο χώρο του σχολείου έκλεισε το εκπαιδευτικό έτος 2024-2025 με συγκίνηση, χαμόγελα και παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ποιες είναι οι 10 πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο – Tι είναι το «Δακτυλίδι της Φωτιάς»

Από την Ιαπωνία μέχρι το Μεξικό, ποιες χώρες αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο σεισμικό κίνδυνο και πώς προετοιμάζονται οι πολίτες τους

Αεροπορικές πτήσεις: Υποτονική εκκίνηση για τον τουρισμό στη Σαντορίνη

Πτώση 21% στις αφίξεις στη Σαντορίνη, σταθεροποιητική εικόνα στη Μύκονο και ανοδική πορεία για Κέρκυρα, Χανιά και Ρόδο. Οι πρώτες ενδείξεις της σεζόν.

Επανάσταση στο ωράριο: Όταν η εργασία γίνεται υπόθεση εμπιστοσύνης

Η Lumen από την Ουαλία εφαρμόζει μοντέλο απόλυτης ευελιξίας, βασισμένο στην εμπιστοσύνη και στους στόχους

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Νάξος – “Emerald Azzurra”: Η πολυτέλεια “έδεσε” στο νησί των Κυκλάδων

Με 110 μέτρα μήκος και 50 πολυτελείς καμπίνες, το υπερσύγχρονο "Emerald Azzurra" πραγματοποιεί μία ακόμη επταήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο και φέρνει τη Νάξο στο χάρτη των VIP προορισμών

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Ο Κύκλωπας της Ηρακλειάς… διαβάζει Ομήρου Οδύσσεια

Στην καρδιά των Μικρών Κυκλάδων, ένας μονόφθαλμος ήρωας του μύθου επανέρχεται με μαγιό και βιβλίο — γιατί και οι Κύκλωπες έχουν δικαίωμα στη δεύτερη ανάγνωση.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού