Κληρώσεις Ι.Χ., ακινήτων ακόμη και τουριστικών πακέτων στη μάχη της Κυβέρνησης να μας πείσει να χρησιμοποιήσουμε “πλαστικό χρήμα”
Και το «παιχνίδι» γύρω από την νομοθετική ρύθμιση (αναμένεται να έρθει εντός Ιανουαρίου) που θα προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο θα κατοχυρώνεται το αφορολόγητο με τη χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών καλά κρατεί και μάλιστα έχει φέρει και αρκετές …εκπλήξεις αφού στις σχετικές προτάσεις περιλαμβάνονται και δώρα που όμως είναι άγνωστο εάν θα λειτουργήσουν για το καλό των καταναλωτών… Όπως ανέφερε ο διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, Παναγιώτης Μελαχρινός μιλώντας στο Μega η ρύθμιση θα έχει αναδρομική ισχύ ενώ «θα υπάρξουν κατηγορίες συμπολιτών μας που θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση της χρήσης πλαστικού χρήματος» είπε ο Π. Μελαχρινός αναφερόμενος σε κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι. Σε ό,τι αφορά δε το ποσοστό του εισοδήματος που θα καλύπτεται από το αφορολόγητο είπε πως θα είναι «πιο γενναίο από εκείνο που είχαμε συνηθίσει, δηλαδή το 10%».
Οι προτάσεις
Τι αναφέρει όμως η εφημερίδα «Καθημερινή» γύρω από το θέμα του …πλαστικού χρήματος; Κληρώσεις με διάφορα δώρα, ενδεχομένως και ακίνητα, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για όσους πληρώνουν με πλαστικό χρήμα. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες μέρες, το αφορολόγητο όριο θα «χτίζεται» με βάση τις αποδείξεις που συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι, μέσω των χρεωστικών ή των πιστωτικών καρτών. Ωστόσο όσοι ξεπεράσουν τον απαιτούμενο αριθμό αποδείξεων θα κερδίζουν διάφορα δώρα, όπως αυτοκίνητα, ταξίδια ή ακίνητα. Για παράδειγμα, κάποιος φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ θα χρειάζεται αποδείξεις ύψους 9.500 ευρώ (το 38% του εισοδήματός του). Στην περίπτωση που συγκεντρώσει αποδείξεις 12.000 ευρώ θα εντάσσεται στις κληρώσεις του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα το σχέδιο του υπουργείου:
1. Προβλέπει τη σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τις αποδείξεις που συγκεντρώνονται με τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές κάρτες. Με βάση το φορολογικό σύστημα, φορολογούμενος με εισόδημα έως 21.000 ευρώ έχει έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ. Για εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ το ποσό μείωσης του φόρου των 2.100 ευρώ περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρις εξαντλήσεως του ποσού των 2.100 ευρώ. Για παράδειγμα, σε φορολογούμενο με εισόδημα 9.550 ευρώ αναλογεί φόρος ύψους 2.100 ευρώ. Μετά την αφαίρεση της έκπτωσης των 2.100 ευρώ, ο τελικός φόρος μηδενίζεται. Επί της ουσίας έχει δημιουργηθεί ένα έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ. Για να συνεχίσει να έχει κάποιος το ανωτέρω αφορολόγητο, θα πρέπει να συγκεντρώνει αποδείξεις, το ύψος των οποίων θα συνδέεται με το ετήσιο εισόδημα. Σε διαφορετική περίπτωση το αφορολόγητο θα χάνεται.
2. Οσοι συγκεντρώνουν περισσότερες αποδείξεις θα μπαίνουν στις κληρώσεις του υπουργείου Οικονομικών. Αναμένεται να έχουμε τουλάχιστον δέκα κληρώσεις ακινήτων σε ετήσια βάση ενώ ανάμεσα στα δώρα θα έχουμε εκτός από ΙΧ και τουριστικά πακέτα…
3. Για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να διακρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους. Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι, μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομά τους.
4. Από την υποχρέωση να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα τις δαπάνες που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και στα μηχανήματα POS.
5. Οπως φαίνεται, οι αγορές καταναλωτικών ή μη αγαθών, οι πληρωμές για φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ θα λαμβάνονται υπ’ όψιν για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου.
Σε δεύτερη φάση το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο έτσι ώστε να δοθούν κίνητρα και στους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, και δη τις νησιωτικές περιοχές, τους καλοκαιρινούς μήνες. Συγκεκριμένα, κάθε φορά που ο τουρίστας-πελάτης παίρνει μιαν απόδειξη, στέλνει με το κινητό του ένα SMS με το ΑΦΜ του πωλητή, το ποσό και την ημερομηνία. Τα μηνύματα αυτά μαζί με τον αριθμό του κινητού συγκεντρώνονται σε έναν κεντρικό υπολογιστή, όπου αυτόματα θα γίνονται κληρώσεις με διάφορα δώρα.