Πέμπτη, 19 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΜε κατάνυξη οι θρησκευτικές εκδηλώσεις σε Πάρο (Εκατονταπυλιανή) και Τήνο (Ευαγγελίστρια)

Με κατάνυξη οι θρησκευτικές εκδηλώσεις σε Πάρο (Εκατονταπυλιανή) και Τήνο (Ευαγγελίστρια)

|

Σε κλίμα κατάνυξης και υπό το …φως των πύρινων μετώπων σε Αττική, Ζάκυνθο και Ηλεία πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου – Τι έγινε σε Πάρο και Τήνο όσον αφορά τα μεγαλύτερα προσκυνήματα των Κυκλάδων – Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Αξιωματικής αντιπολίτευσης

Με τα σύννεφα καπνού να έχουν σκεπάσει σχεδόν όλη τη Νότια Ελλάδα και τα πύρινα μέτωπα της φωτιάς σε Αττική, Ζάκυνθο και Ηλεία να επισκιάζουν κάθε γεγονός, η σημερινή ημέρα, η εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου είχε κατανυκτικό χαρακτήρα με όλους και περισσότερους να στρέφονται προς την Παναγία για βοήθεια… Είναι άλλωστε η Μητέρα του Κυρίου και μεσιτεύουσα των προσευχών μας…

Και οι Κυκλάδες είχαν την τιμητική τους… Αρχής γενομένης από την γειτονική μας Πάρο όπου κορυφώθηκε ο τριήμερος εορτασμός στον Ιερό Ναό της Παναγιάς Εκατονταπυλιανή με την τέλεση του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Συλλείτουργου χοροστατούντων των Μητροπολιτών Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικου και Ανδριανουπόλεως κ.κ. Αμφιλόχιου. Το παρών εκ μέρους της Κυβέρνησης έδωσε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, από την αντιπολίτευση ο βουλευτής Κυκλάδων κος Γιάννης Βρούτσης ενώ την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσώπησε ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κος Λεονταρίτης. Και βέβαια ουκ ολίγοι πολιτειακοί παράγοντες σε τοπικό επίπεδο.. Η περιφορά δε της Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας σε όλη τη Παροικία προκάλεσε συγκίνηση και σεβασμό με τους χιλιάδες επισκέπτες σχεδόν ακίνητοι να ακολουθούν την πομπή στο σύνολο της πόλης…

Κι από την Πάρο, στην Τήνο και τις Βόρειες Κυκλάδες όπου στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας είχαμε παράλληλα και την επέτειο των 77 ετών από τον τορπιλισμό της «Ελλης»… Στο λιμάνι του νησιού της Μεγαλόχαρης, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς του καταδρομικού «Έλλη», το οποίο τορπιλίστηκε στις 15 Αυγούστου του 1940, ανήμερα της εορτής της Θεοτόκου, στο λιμάνι της Τήνου. Παρόντες, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο Γιώργος Κουμουτσάκος εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ο αρχηγός ΓΕΝ  αντιναυάρχος Νικόλαος Τσούνης και με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουπλή να ρίχνει στεφάνια στον υγρό τάφο ενώ ακολούθησαν τιμητικοί κανονιοβολισμοί, στο «Κανονάκι της Έλλης». Τηρήθηκε δε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων ναυτών και αξιωματικών του αντιτορπιλικού.

Και βέβαια σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας στην Τήνο προεξάρχοντος του μητροπολίτου Σύρου – Τήνου Δωροθέου. Μετά τη Θεία Λειτουργία, έλαβε χώρα η πάνδημη λιτάνευση της εικόνας της Μεγαλόχαρης στον κεντρικό δρόμο.

Κατά μήκος του δρόμου που ενώνει το λιμάνι με την εκκλησία πλήθος προσκυνητών όλων των ηλικιών ανέμεναν και φέτος καρτερικά την έξοδο της εικόνας της Παναγίας προκειμένου να την ακουμπήσουν ή να διέλθουν από κάτω της για να λάβουν την ευλογία της.

Δηλώσεις πολιτικών

Στη μάχη με τις φωτιές σε όλη τη χώρα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του για την γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε «Καλή Δύναμη» και τόνισε πως πρέπει «να γνωρίζουν ότι αυτό τους το αναγνωρίζει όλος ο Ελληνικός Λαός».

Αναλυτικά το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας:

Ο Ελληνισμός τιμά σήμερα την μεγάλη γιορτή του Πάσχα του Καλοκαιριού,  της Κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου.  Της Υπερμάχου Στρατηγού, η οποία φυλάσσει πάντα υπό την σκέπη της τους Αγώνες και τις Ελπίδες για την Ελευθερία και την Ευημερία του Λαού και του Έθνους μας.  Χρόνια Πολλά.  Καλή δύναμη σε όλους.  Και ιδίως σ’εκείνους που αυτή την σημαδιακή μέρα δίνουν τον μεγάλο αγώνα για να προφυλάξουν τους Ανθρώπους και το Περιβάλλον, τον δασικό πλούτο της Χώρας μας.  Τους είμαστε ευγνώμονες. Και να γνωρίζουν ότι αυτό τους το αναγνωρίζει όλος ο Ελληνικός Λαός.

Τις ευχές του στους Έλληνες, όπου γης, για το σημερινό εορτασμό της Παναγίας, στέλνει ,  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτηση του στο twitter «Σήμερα, μέρα λαμπρή για την Ορθοδοξία, για την Ελλάδα και τους Έλληνες όπου γης, εύχομαι σε όλες και όλους χρόνια πολλά.» και κάνει ειδική μνεία στους άνδρες και τις γυναίκες που δίνουν μάχη με τις φλόγες, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη εκ μέρους όλων των Ελλήνων.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου, στη Μονή Αγίας Τριάδας, στο Ακρωτήρι Χανίων. Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Οι Έλληνες αντλούμε δύναμη από την πίστη μας στην Παναγία.

Αυτή η πίστη μας έχει κρατήσει όρθιους σε δύσκολες στιγμές και αποτελεί διαχρονικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας.

Είναι, όμως, και μια δύσκολη μέρα για την πατρίδα μας.

Ανήμερα της Παναγίας η σκέψη μας είναι σε όλους αυτούς που δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές όλες αυτές τις μέρες.

Στους ανθρώπους που βλέπουν με απόγνωση τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Στους πυροσβέστες που δίνουν με γενναιότητα και προσωπική αυτοθυσία τη μάχη, από γη και αέρα, για να αντιμετωπίσουν τα πύρινα μέτωπα.

Στους εθελοντές που επιλέγουν την προστασία του δάσους από την απόδραση στις παραλίες.

Δεν είναι σήμερα η κατάλληλη στιγμή να αποδοθούν ευθύνες. Άλλωστε οι πολίτες γνωρίζουν καλύτερα πότε το Κράτος κάνει καλά τη δουλειά του και πότε όχι…

Η προστασία των περιουσιών των πολιτών, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος, αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση του Κράτους.

Απαιτούν προσεχτικό σχεδιασμό και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Όχι επικοινωνιακή διαχείριση, ούτε μετάθεση ευθυνών.

Αυτή τη σπουδαία μέρα για την Ορθοδοξία μας, εύχομαι χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα parianostypos.gr, cyclades24.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι φωτογραφίες και βίντεο είναι του Γιώργου Δεουδέ

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η μουσική του Αιγαίου… φοριέται για καλό σκοπό!

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία αγάπης από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Μελάνων και Εγγαριτών Νάξου

Νιγηρία: Φοιτήτριες υποβάλλονται σε σωματικό έλεγχο για να διαπιστωθεί αν φορούν σουτιέν (!!!)

Σάλος με το πανεπιστήμιο Ολαμπίσι Οναμπάνγιο — Μιλούν για παρωχημένο, σεξιστικό κανονισμό και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Κακαβιά στο λιμάνι της Γιάλης: Μια μέρα με τον Μιχάλη και τη Μαρία στην Αμοργό

Από την ψαριά στα νερά του Αιγαίου μέχρι το καΐκι και την κατσαρόλα: η καθημερινότητα των ψαράδων της Αιγιάλης, η σοφία της κακαβιάς και το νέο πρόσωπο των λιοντόψαρων.

Στο Υπουργείο Ναυτιλίας ο Δήμαρχος Ανάφης: Στο τραπέζι οι ακτοπλοϊκές ανάγκες του νησιού

Ιάκωβος Ρούσσος, Βασίλης Κικίλιας και Μάρκος Καφούρος συζήτησαν για τη βελτίωση των συνδέσεων, την ίδρυση Λιμενικής Αρχής και την πύκνωση δρομολογίων προς Κυκλάδες.

Σύρος: Το Αιγαιοπελαγίτικο κόσμημα στην ελίτ των πολιτιστικών προορισμών της Ευρώπης

Διεθνής αναγνώριση για το νησί μέσα από το αφιέρωμα του «Travel and Tour World». Πάνω από 50 εκδηλώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2025», με τη στήριξη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

Στράτος Φουτάκογλου: «Αυτά είναι τα προβλήματα της Χώρας Νάξου και δεν μπορούν να περιμένουν» (video)

Σημαντικές παρεμβάσεις στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3. Από την απομάκρυνση των αφαλατώσεων και τα δημοτικά τέλη, έως την κατάσταση της παλιάς πόλης και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Συμμαχία για την Ποσειδωνία στα Ελληνικά Νησιά: Φύλακες του βυθού για το αύριο της θάλασσας

Ενα πενταετές πρόγραμμα με παγκόσμια στήριξη ξεκινά από το CPF για την προστασία του πιο πολύτιμου υποθαλάσσιου οικοσυστήματος της Μεσογείου

Karagoutis Training Camp: Επιστρέφει στη Νάξο, πέντε (5) ημέρες μπάσκετ και έμπνευσης

Από 19 έως 23 Ιουνίου στο Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτρης Περιστεράκης» ένα camp γεμάτο μπάσκετ, φιλοδοξία και ομαδικό πνεύμα

Αναγέννηση ενός μονοπατιού-θησαυρού στην Κωμιακή Νάξου

Από το Ανέφαμα στους νερόμυλους: Μια διαδρομή πολιτισμού, φύσης και μνήμης ζωντανεύει ξανά

Los Angeles Lakers: Η οικογένεια Buss αποχωρεί, ο Mark Walter νέος ιδιοκτήτης με ρεκόρ πώλησης στα 10 δις (!!!)

Η ιστορική συμφωνία των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέρνει τον ισχυρό άνδρα των Dodgers στην κορυφή ενός από τα πιο εμβληματικά franchises του NBA – Τι σηματοδοτεί η νέα εποχή για την ομάδα του Λος Άντζελες.

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)