Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜανωλάς (Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ) "Σε δέκα χρόνια πόλεμος με Τουρκία για Κύπρο...

Μανωλάς (Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ) “Σε δέκα χρόνια πόλεμος με Τουρκία για Κύπρο – Θράκη

|

Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Ναξιώτης στρατηγός Χρίστος Μανωλάς διαπιστώνει αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας και καλεί σε εγρήγορση προκειμένου να μη χαθούν η Θράκη και η Κύπρος. Και σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Real, προειδοποιεί ότι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια η Ελλάδα πιθανόν να κληθεί πολεμήσει προκειμένου να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.

Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ δεν είναι ένας καθόλου τυχαίος άνθρωπος, καθώς θεωρείται ένας «σύγχρονων» αντιλήψεων αξιωματικός, προερχόμενος μάλιστα εκ των Ειδικών Δυνάμεων, ενώ είχε διατελέσει και διοικητής της ΕΛΔΑΦ (Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν), ενώ υπηρέτησε και σε σειρά άλλων καίριων για την άμυνα Ελλάδας και Κύπρου πόστα. Τα όσα αναφέρει προκαλούν σίγουρα αίσθηση και μας διεγείρουν από τον «λήθαργο»

Συγκεκριμένα, ο στρατηγός Χρίστος Μανωλάς (σ.σ. με καταγωγή από την Κόρωνο της Νάξου αποστρατεύτηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2015 με το βαθμό του Στρατηγού εν αποστρατεία και στη θέση του μπήκε ο αντιστράτηγος Βασίλης Τελλίδης, Διοικητής της 1ης Στρατιάς) διαπιστώνει μια έντονη αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας, προς το παρόν σε επίπεδο φρασεολογίας, καλώντας σε εγρήγορση και επαγρύπνηση προκειμένου να μην απολεσθούν για τον Ελληνισμό Θράκη και Κύπρος, προσθέτοντας ακόμα μια εθνική καταστροφή στην δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Παραχωρώντας συνέντευξη στην ελλαδική εφημερίδα Real, o επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Χρίστος Μανωλάς, παράλληλα απευθύνει μια δυσοίωνη προειδοποίηση ότι κατά τα επόμενα 10 έτη υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ένοπλης σύγκρουσης με την Τουρκία, με περιστατικά που θα ξεπερνούν κατά πολύ ποσοτικά και ποιοτικά αυτό που αποκαλούμε ως «θερμό επεισόδιο», προκειμένου η Ελλάδα να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα έναντι της τουρκικής επιθετικότητας στον άξονα Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος.

Χαρακτηριστικά ο Χρίστος Μανωλάς αναφέρει αυτό που για αρκετούς αναλυτές διεθνών σχέσεων και ασφάλειας θεωρείται για την Ελλάδα το αυτονόητο το οποίο όμως διαδοχικές κυβερνήσεις αρνούνται να οργανώσουν, «Πρέπει να αποκτήσουμε νοοτροπία Ισραήλ. Για να επιβιώσουμε ως κράτος και έθνος , θα χρειαστεί να πολεμήσουμε».

Για τον επίτιμο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού τα σύννεφα για την Ελλάδα πυκνώνουν στην γειτονιά της, καθώς μια σειρά πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών εξελίξεων έχουν ωθήσει την τουρκική πλευρά να αισθάνεται πιο σίγουρη για τον εαυτό της, κάτι το οποίο εκφράζεται έντονα και με την εντεινόμενη προκλητικότητα και από πλευράς Αλβανίας, πιστής συμμάχου του Ερντογάν στα Βαλκάνια και η οποία ενδεχομένως να δράσει εκ δυσμών σε μια περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης, κάτι που θα εμπλέξει σε έτι περαιτέρω άνισο αγώνα τις ελληνικές δυνάμεις, διασπώντας τις σε ακόμα ένα μέτωπο, πέραν του άξονα Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος.

Για τον στρατηγό Μανωλά η αύξηση των τουρκικών εξοπλισμών, με ναυπήγηση αεροπλανοφόρου και απόκτηση των πρώτων 5ης γενεάς ημι-stealth μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ, η οικονομική γιγάντωση της Τουρκίας αλλά και η συνεχής ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της, αποτελούν τους κύριους παράγοντες που δίνουν στη γείτονα χώρα αυτοπεποίθηση που ωθεί σε κλιμάκωση της προκλητικότητάς της.

Εξ’ ου και κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια όλο και περισσότερο εντεινόμενη αλλαγή στη συμπεριφορά-φρασεολογία των Τούρκων ηγετών, με δηλώσεις που προϊδεάζουν για προκλήσεις οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε θερμά επεισόδια ή ακόμα και σε στρατιωτική αναμέτρηση.

Ο στρατηγός Χρίστος Μανωλάς προτείνει ως αντίμετρα αποφυγής του ρίσκου μιας κλιμακούμενης κρίσης από την Τουρκία την ανάπτυξη νοοτροπίας εθνικής επιβίωσης, τη σύναψη ισχυρών συμμαχιών αποτροπής με φίλες χώρες, πολιτική και διπλωματική εγρήγορση, αύξηση των εξοπλισμών (όσο το επιτρέπουν τα χειμαζώμενα κρατικά ταμεία) και οικονομικά μέτρα για επάνοδο σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Βιογραφικό Μανωλά

Ο Χρίστος Μανωλάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Φεβρουαρίου 1959 και έχει καταγωγή από την Κόρωνο Νάξου. Εν ενεργεία αλεξιπτωτιστής και υποβρύχιος καταστροφέας όταν ανέλαβε τον Φεβρουάριο του 2014 την ηγεσία του ΓΕΣ έχοντας περάσει από απαιτητικές εκπαιδεύσεις στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου και στο Σχολείο Ανιχνευτών των ΗΠΑ.

Αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1980 ως ανθυπολοχαγός Πεζικού και το 1981 επιλέχθηκε από τις Ειδικές Δυνάμεις, στις οποίες είχε αξιοσημείωτη επιχειρησιακή καριέρα.

Το 1996 και μέχρι το 1998 του ανατέθηκε μάλιστα η διοίκηση της Ελληνικής Δύναμης στην Βοσνία Εργεγοβίνη (EΛΔΥΒ) όπου ανέλαβε και τη διοίκηση του πολυεθνικού Τάγματος Μεταφορών BELUGA στο Βίσοκο. Διετέλεσε ακόμα (2000-2003) πρώτος διοικητής του ελληνικού Τάγματος στο Αφγανιστάν (ISAF).

Ο Χρίστος Μανωλάς, απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου (ΑΣΠ) και της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ), πριν αναλάβει, τον Μάρτιο του 2013, τη διοίκηση της Α΄Στρατιάς, είχε διατελέσει από τον Ιανουάριο του 2012, ΣΑ/ΣΕΒΑΣ, δηλαδή Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι μιλάει αγγλικά, γερμανικά, σερβοκροατικά, βουλγαρικά και γνωρίζει σε επίπεδο εργασίας, ιταλικά και ισπανικά.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα Real News


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φ. Φόρτωμας: Στη Βουλή τo ελληνοαμερικάνικο ενοριακό σχολείο A. FANTIS

Στη Βουλή τo ελληνοαμερικάνικο ενοριακό σχολείο A. FANTIS με την παρουσία του Πρέσβη των ΗΠΑ

Σαντορίνη – ΑΟ Θήρας: Κράτησε για έναν ακόμη χρόνο την Χριστοδούλου

Κάτοικος Σαντορίνης για έναν ακόμη χρόνο η Στέλλα Χριστοδούλου - Η ανακοίνωση του ΑΟ Θήρας

Ευρωεκλογές 2023: Στις Κυκλάδες 2572 ψηφοφόροι επέλεξαν “επιστολική ψήφος (πίνακας)

Την κατανομή των εκλογέων διά της επιστολικής ψήφου, σε Ελλάδα και εξωτερικό, παρουσιάζει η «Κ». Αυτές τις ημέρες οι φάκελοι με το υλικό ταξιδεύουν σε 128 χώρες σε όλο τον κόσμο, ακόμη και σε μέρη όπου έχει δηλώσει συμμετοχή στην ειδική πλατφόρμα μόλις ένας εκλογέας. (πίνακας)

Μήλος: Ο Δήμος Μήλου τίμησε τον αγώνα των Παλαιστινίων

Ο Δήμος Μήλου ύψωσε σήμερα τη σημαία της Παλαιστίνης. Ποιος ο λόγος

Μύκονος: Βίλα έγραψε ιστορία, μπήκε σε πλειστηριασμό του Sotheby’s

Δημοπρασία πολυτελών ακινήτων με συμμετοχή ελληνικής βίλας στη Μύκονο - Για πρώτη φορά στην ιστορία

“Αθηνόραμα” – Ελληνική Κουζίνα 2024: Η “Araklia” για 2η σερί χρονιά ανάμεσα στα κορυφαία εστιατόρια στην Ελλάδα

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων απονεμήθηκαν την Τρίτη 14 Μαΐου στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης σε μια τελετή μέσα από την οποία το "αθηνόραμα" έδωσε το έναυσμα για την αναγκαία ανανέωση της εθνικής μας γαστρονομίας

Σλοβακία: Μάχη να μείνει στη ζωή δίνει ο πρωθυπουργός μετά την απόπειρα δολοφονίας

«Εχει πυροβοληθεί πολλές φορές και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απειλητική για τη ζωή του κατάσταση», αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του Σλοβάκου πρωθυπουργού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καταδικάζουν οι Ευρωπαίους ηγέτες

Νάξος: Στον αστερισμό των νοσηλευτών – τριών του 51ου Πανελλήνιου Συνεδρίου

Η Νάξος καλωσορίζει τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες που έφτασαν σήμερα στο νησί μας για να συμμετάσχουν στις εργασίες του 51ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Σ.Ν.Ε.)

Νάξος – Συνέδριο Νοσηλευτών: Φέρνει πεζοδρόμηση στη παραλιακή οδό

Με βάση ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου,, η χερσαία ζώνη το απόγευμα της Τετάρτης (15/05) θα γίνει ένας τεράστιος πεζόδρομος

Νάξος: Κελέτσης και Μητσοτάκης έρχονται τις επόμενες ημέρες στη Νάξο, ποιος ο λόγος;

Πολιτικές επισκέψεις με ατζέντα πάνω στον πρωτογενή τομέα της Νάξου...

Νάξος – Δημαρχείο: Συνάντηση που “έλιωσε” τον πάγο στις εσωκομματικές σχέσεις;

Η συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο Νάξου παρουσία και των τεσσάρων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας

Νάξος – Final 4 (U14): Σήμερα ο μεγάλος τελικός ανάμεσα στον Πανναξιακό ΑΟΚ και τον ΑΟ Ανδρου

Πως έφτασαν έως τον τελικό του u14 οι ΑΟ Ανδρου και Πανναξιακός ΑΟΚ...

Κυκλάδες – Final 4 (U-14): Κυρίαρχος ο Πανναξιακός ΑΟΚ

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κατέκτησε τον τίτλο της καλύτερης ομάδας στο Final 4 (P-14)... Η ανάρτηση του Πανναξιακού ΑΟΚ και ο πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Ξεκινούν οι εγγραφές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Το χρονοδιάγραμμα και τα δικαιολογητικά για την εγγραφή μαθητών στους δύο δημοτικούς παιδικούς σταθμούς στη Χώρα Νάξου

Νάξος: Κλειστό το κεντρικό πάρκινγκ του δημαρχείου, ποιος ο λόγος (photos)

Νάξος.... Εδώ και 48 ώρες το μεγαλύτερο μέρος του πάρκινγκ στο Δημαρχείο είναι κλειστό ... Ποιος ο λόγος;

Νάξος: Η μεγάλη …. επιστροφή στην Αθήνα

Εικόνα από το λιμάνι της Νάξου σήμερα...

Νάξος – Χαλκί: Η έκλειψη Σελήνης το 1692, η αναβολή της συντέλειας ελέω ιερομόναχου Χρύσανθου

Ορεινός Αξώτης: 1692 μεγάλος πανικός στο Χαλκί Νάξου εξ αφορμής της εκλείψεως της Σελήνης

Νάξος – Ενωση Συνταξιούχων: Παράσταση διαμαρτυρίας (09/05) έξω από το Δημαρχείο

Ποιος είναι ο λόγος που ώθησε την Ενωση Συνταξιούχων Νάξου για παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο

Κυκλάδες – Αστυνομία: Συλλήψεις σε Νάξο και Κέα

Αστυνομικό δελτίο: Συλλήψεις σε Νάξο και Κέα

Ομάδα Αιγαίου: 30ος Επετειακός Διάπλους, γιορτή με κύματα αγάπης

30ος Επετειακός Διάπλους του Αιγαίου Πελάγους – Φούρνοι, Θύμαινα, Αγαθονήσι, Αρκιοί, Λειψοί, Πάτμος, Κίναρος, Σίκινος, Κουφονήσι 16 – 26 Μαΐου 2024