Κυριακή, 24 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΜακροβούτι στις βάσεις και 27 Αυγούστου ανακοινώσεις

Μακροβούτι στις βάσεις και 27 Αυγούστου ανακοινώσεις

|

Στις 27 Αυγούστου αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις βάσεις στις σχολές Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά με …βουτιά 1500 μορίων (!!!) 

Όπως διαβεβαιώνουν πηγές του υπ. Παιδείας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, η ανακοίνωση των βάσεων εντός της επόμενης εβδομάδας θα γίνει μέσα σε μία ρευστή πολιτική κατάσταση, η ηγεσία όμως του αρμόδιου υπουργείου διαβεβαιώνει ότι η Παιδεία έχει συνέχεια, επομένως όλες οι προβλεπόμενες διορίες θα τηρηθούν ανεξαρτήτως ηγεσίας. Το τοπίο στις εκτιμήσεις ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή με τους εκπαιδευτικούς αναλυτές να επισημαίνουν ότι η πτώση -σε αρκετές σχολές μάλιστα κατακόρυφη- είναι προδιαγεγραμμένη, κυρίως λόγω των κακών επιδόσεων των υποψηφίων στις Eξετάσεις.

Αυτό βέβαια δεν ήταν η μόνη «έκπληξη» του καλοκαιριού καθώς το ζήτημα των μετεγγραφών, με το νέο περιοριστικό νομοθετικό πλαίσιο, ώθησε αρκετούς στο να δηλώσουν τμήματα κοντά στο τόπο κατοικίας τους, ενώ και η εμπειρία των capital controls εν μέσω της διορίας συμπλήρωσης του μηχανογραφικού έστρεψε μία μερίδα υποψηφίων σε Ιδρύματα πλησίον της κατοικίας τους καθώς δεν γνώριζαν αν θα μπορούσαν έστω να ανοίξουν ένα λογαριασμό.
Τα κεντρικά Ιδρύματα, τα οποία συγκεντρώνουν το 50% του συνόλου των υποψηφίων, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των αναλύσεων καθώς οι παράμετροι είναι πολλοί και αρκετοί αποτελούν καινούργιο φαινόμενο. Η στροφή προς τα κεντρικά Ιδρύματα ήταν αρκετά μεγάλη φέτος, γεγονός που δηλώνει ότι η ζήτηση είναι αυξημένη.

Παρ’ όλα αυτά, οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων συνεχίζουν να αποτελούν τον πιο ισχυρό παράγοντα που σε δημοφιλείς και μεσαίας ζήτησης σχολές θα κρατήσει τη βάση εισαγωγής σε χαμηλά επίπεδα. Αντίστοιχα, η αδυναμία αρκετών να σπουδάσουν στη σχολή επιλογής τους σε απομακρυσμένη τοποθεσία θα κρατήσει και σε αυτή την περίπτωση τις βάσεις χαμηλά σε τμήματα περιφερειακών Ιδρυμάτων, αυτή τη φορά λόγω χαμηλής ζήτησης.

Από 200 έως και 1.500 μόρια

Μετά την ιλιγγιώδη άνοδο των βάσεων πέρσι, οι φετινές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιστροφή στα «χαμηλά» των δημοφιλών σχολών, με την Ιατρική Αθηνών να χάνει το «θρόνο» των 19.000 μορίων. Αντίστοιχα, οι πολυτεχνικές σχολές της Αθήνας θα χάσουν μέχρι και 800 μόρια, ενώ ακόμα και η Νομική Αθήνας φαίνεται να επιστρέφει στη βάση του 2013, με απώλεια 200 μορίων. Αν και στις μέχρι τώρα εκτιμήσεις ανά σχολή δεν αποτυπώνεται μεγάλη πτώση βάσεων στα περιφερειακά Ιδρύματα, αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η απώλεια ακόμα και 1.000 με 1.500 μορίων είναι πολύ πιθανή, λόγω των μετεγγραφών και των capital controls, δύο παραμέτρων που δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν.

1ο επιστημονικό πεδίο

Ακόμα και στο όριο των 18.000 μορίων αναμένεται να κινηθεί η Νομική Αθηνών, όταν πέρσι είχε φτάσει τα 18.700. Η Νομική Κομοτηνής υπολογίζεται να χάσει ακόμα και 800 μόρια, ενώ το ίδιο αναμένεται και για τις σχολές Ψυχολογίας. Μικρότερες θα είναι οι απώλειες στις σχολές που έχουν ειδικό μάθημα, όπως τα ΜΜΕ, μιας και οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν αρκετά καλές.

2ο επιστημονικό πεδίο

Πτώση τουλάχιστον 500 μορίων θα σημειωθεί σχεδόν σε όλες τις σχολές του 2ου επιστημονικού πεδίου, καθώς τα δύο μαθήματα βαρύτητας, τα Μαθηματικά και η Φυσική, δυσκόλεψαν τους υποψηφίους. Η Πληροφορική Αθηνών θα πέσει αισθητά κάτω από τα 17.000, ενώ οι Φυσικομαθηματικές δεν θα σημειώσουν τόσο μεγάλη πτώση, κυρίως γιατί η βάση εισαγωγής τους κυμαίνεται σε μεσαία επίπεδα, 14.000-16.000 μόρια.

3ο επιστημονικό πεδίο

Η πιο σίγουρη επιστροφή στα επίπεδα του 2013 είναι η Σχολή της Ιατρικής Αθηνών, η οποία πέρσι «κέρδισε» 300 μόρια, τα οποία θα χάσει φέτος. Οι αριστούχοι στη Βιολογία, μάθημα βαρύτητας για το 3ο επιστημονικό πεδίο, ήταν πολύ πιο περιορισμένοι σε σχέση με πέρσι, γεγονός που θα επηρεάσει και τις παραϊατρικές σχολές, που κερδίζουν σταθερά το ενδιαφέρον των υποψηφίων. Οι Φαρμακευτικές, για παράδειγμα, υπολογίζεται να χάσουν μέχρι και 600 μόρια.

4ο επιστημονικό πεδίο

Μέχρι και 1.000 μόρια υπολογίζεται να χάσουν κάποιες σχολές από το συγκεκριμένο πεδίο. Για τα δημοφιλή τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η πτώση κυμαίνεται από 200 έως και 700 μόρια. Οι Σχολές Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων στο ΕΜΠ χάνουν τις δυσθεώρητες βάσεις που απέκτησαν πέρσι επιστρέφοντας στα 18.500 μόρια. Στα ίδια επίπεδα ή ελαφρώς ανεβασμένα, χωρίς να ξεπερνάνε τα 100 μόρια, θα κυμανθούν κάποια τμήματα που κυμαίνονται στο 13 με 14.

5ο επιστημονικό πεδίο

Εδώ η απώλεια ακόμα 1.000 μορίων εκτιμάται με μεγαλύτερη σιγουριά, καθώς οι χαμηλές επιδόσεις στο υποχρεωτικό μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Πτωτική πορεία την οποία δεν μπορούν να εκτιμήσουν οι αναλυτές θα σημειωθεί και στα περιφερειακά τμήματα, μερικά εκ των οποίων είναι κάτω από τη βάση, καθώς η ζήτηση είναι αυτή που θα καθορίσει τα τελικά νούμερα. Πάντως, οι δημοφιλείς σχολές στα κεντρικά Ιδρύματα αναμένεται να σημειώσουν σημαντική πτώση στα μόρια

Πηγή: Alfavita.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο στο «8ο Φεστιβάλ Στρογγύλη» (αφίσα)

Μια μεγάλη συναυλία-φόρος τιμής στον αξέχαστο ερμηνευτή, με τον Δημήτρη Μπάση, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και τον Δημήτρη Μπάκουλη, τη Δευτέρα 25 Αυγούστου 2025 στις 21:00 στον Προαύλιο Χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου Δήμου Θήρας.

Μειώσεις φόρων για 4 εκατ. φορολογούμενους,οι αλλαγές που έρχονται στο φορολογικό σύστημα

Αυξάνεται το αφορολόγητο, μειώνονται οι συντελεστές και τα τεκμήρια – Το πακέτο μέτρων που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Ατυχήματα με γουρούνες: Ένας καλοκαιρινός «εφιάλτης» για τα νησιά

Γιατροί περιγράφουν ότι «η μισή εφημερία είναι περιστατικά με γουρούνες» – Τουρίστες έως 25 ετών τα κύρια θύματα, με τραυματισμούς από απλά κατάγματα έως θανατηφόρες κακώσεις

Νάξος: Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο «Ψάξε στο όνειρό μας» (αφίσα)

Το αφιέρωμα στη Νάξο δεν αποτελεί απλώς μια συναυλία, αλλά μια γιορτή μνήμης και τιμής στον καλλιτέχνη που σημάδεψε την ελληνική μουσική σκηνή

Ανανέωσε με Τσουγκαράκη ο ΑΠΑΣ Νάξου – Ανακοίνωση φιλικών αγώνων προετοιμασίας

Ο έμπειρος σέντερ συνεχίζει στη Νάξο, ενώ η ομάδα ανακοίνωσε το πρόγραμμα φιλικών για τον Σεπτέμβριο ενόψει της σεζόν 2025-26 στη National League 1.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα «Κακλαμανάκεια 2025» στην Αμοργό

Ο ΑΝΠΟ Αμοργού και ο Δήμος Αμοργού τίμησαν την Ολυμπιονίκη Ειρήνη Νίνου στην τελετή λήξης του θεσμού προς τιμήν του Νίκου Κακλαμανάκη.

Μύκονος: Τραγωδία σε ξενοδοχείο του Ορνού – Νεκρός 25χρονος σε ιδιωτική πισίνα δωματίου

Δύο νεαροί Βραζιλιάνοι βρέθηκαν αναίσθητοι σε πισίνα ξενοδοχείου – Ο ένας διασώθηκε, ο άλλος ανασύρθηκε νεκρός. Στο δωμάτιο βρέθηκαν σύριγγα και σακουλάκια με λευκή σκόνη.

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και πολιτικός Δημήτρης Κωνσταντάρας σε ηλικία 79 ετών

Γιος του αξέχαστου ηθοποιού Λάμπρου Κωνσταντάρα, υπηρέτησε τη δημοσιογραφία, την πολιτική και τον πολιτισμό

Αμοργός: Η «Γιορτή του Παστελιού» επιστρέφει στη Λόζα Χώρας

ην Κυριακή 24 Αυγούστου 2025 στις 20:00, ο Σύλλογος «Σημωνίδης» μας καλεί σε μια γιορτή γεύσεων, μουσικής και παράδοσης με παστέλι, ψημένη ρακή, χορό και τραγούδι ως το πρωί.

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Γερασμένα και ανεπαρκή τα λιμάνια των νησιών, SOS από τους πλοιάρχους, στο επίκεντρο το λιμάνι της Νάξου

Κατασκευασμένα πριν από 40-50 χρόνια, τα περισσότερα λιμάνια αδυνατούν να καλύψουν τις σημερινές τουριστικές ανάγκες – Σοβαρά προβλήματα σε Νάξο, Πάρο, Τήνο, Λέρο και Σαντορίνη.