Σκηνικό έκτακτης ανάγκης στο μεταναστευτικό μετά το χθεσινό συμβάν στην Μόρια (Λέσβο) και το θάνατο μίας γυναίκας – διάψευση για το δεύτερο θύμα (μωρό) – Συζήτηση για μέτρα στο υπουργικό συμβούλιο
Ηρεμία μετά την χθεσινή καταιγίδα…. Ηρεμη είναι σήμερα το πρωί η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας, μετά τα χθεσινά εκτεταμένα επεισόδια και την πυρκαγιά που ξέσπασε. Ηδη έχει ξεκινήσει η διανομή φαγητού, ενώ έχει αποκλεισθεί το καμένο από χθες τμήμα του καταυλισμού, αλλά και τα κατεστραμμένα κοντέινερ όπως αυτά, της Διοίκησης του ΚΥΤ.
Μια γυναίκα είναι το μοναδικό επιβεβαιωμένο θύμα από την φωτιά. Το πρωί, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου έκανε λόγο και δεύτερο νεκρό (ένα βρέφος), ωστόσο, στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας αναφερόταν μόνο το περιστατικό της άτυχης γυναίκας. Σύμφωνα με το υπουργείο, από το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης συνολικά εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων ένα βρέφος.
«Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπαιδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός των προσεχών ημερών. Επίσης, μεταφέρθηκε με επιβατικό αυτοκίνητο απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας, το οποίο βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου. Το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το ΕΚΑΒ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε το πρωί στην αίθουσα συσκέψεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του αρχηγού της Αστυνομίας και του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και οι τρεις μετέβησαν αργά χθες το βράδυ, στη Μυτιλήνη προκειμένου να συντονίσουν την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στη Μόρια. Το ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο και του υπουργικού συμβουλίου, που συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το χρονικό
Για άγνωστους λόγους, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής ξέσπασαν δυο φωτιές: μια σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, περίπου 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και μια στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφους οικίσκους κοντέινερ διαμένουν κυρίως Αφρικανοί.
Η φωτιά στα ελαιοκτήματα σβήστηκε πολύ γρήγορα αλλά η φωτιά στα κοντέινερ επεκτάθηκε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα του όλου χώρου. Μάλιστα, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέτωπο δεχόμενοι επίθεση από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι και κατέστρεψαν τουλάχιστον δυο πυροσβεστικά οχήματα.
Εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ. Μάλιστα, κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια.
Στη συνέχεια δε επιτέθηκαν στο Κέντρο Κράτησης με στόχο να απελευθερώσουν τους κρατουμένους εκεί παραβατικούς κρατουμένους, αλλά αντιμετωπίσθηκαν από τους αστυνομικούς που βρισκόταν μέσα στο Κέντρο Κράτησης κάνοντας από μέσα χρήση νερού.
Οι διοικούντες του ΚΥΤ εγκατέλειψαν το χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζομένους, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν συντεταγμένα κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ