Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΛέρος: Κάτοικοι και Δήμαρχος εμπόδισαν την αποβίβαση προσφύγων στο νησί

Λέρος: Κάτοικοι και Δήμαρχος εμπόδισαν την αποβίβαση προσφύγων στο νησί

|

Είχε αναπτυχθεί χθες το βράδυ (04/12) ισχυρή αστυνομική δύναμη (ΜΑΤ) έξω από το λιμένα Λακκίου – Ο Δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι της Λέρου ανέβηκαν στο πλοίο και εμπόδισαν την αποβίβαση των προσφύγων/μεταναστών – Ποια είναι τα αιτήματα του Δήμου Λέρου 

Είναι η δεύτερη φορά που κάτοικοι με την παρουσία Δημάρχου λένε όχι στην αποβίβαση προσφύγων / μεταναστών στο νησί τους… Μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου, ο Δήμαρχος Λέρου, δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο λιμένα Λακκίου Λέρου, όπου διαδήλωσαν ειρηνικά, με αίτημα τη μη αποβίβαση προσφύγων/μεταναστών που μεταφέρονταν στο νησί με το πλοίο Blue Star Patmos.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την άφιξη του πλοίου, αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Δήμαρχο κ. Μιχάλη Κόλια, τους Αντιδημάρχους κ. Καστή Δημήτριο, κ. Γρεκό Κυριάκο, κ. Μεραμπελιώτη Βασίλειο, τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, τον δημοτικό σύμβουλο κ. Σοροκάκη Ιωάννη και εκπροσώπους φορέων, επιβιβάστηκαν στο πλοίο απαιτώντας τη μη αποβίβαση των προσφύγων/μεταναστών.

Κατόπιν διαβουλεύσεων τόσο με τους αστυνομικούς που συνόδευαν τους πρόσφυγες/μετανάστες, όσο και με το πλήρωμα του Blue Star Patmos καθώς και με το Λιμεναρχείο, αποφασίστηκε η αναχώρηση του πλοίου χωρίς τελικά να αποβιβαστούν στο νησί οι μετανάστες.

Για το θέμα, ο Δήμαρχος Λέρου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Σήμερα το πρωί πληροφορήθηκα ότι θα μεταφερθούν στη Λέρο με το πλοίο της γραμμής, περίπου πενήντα πρόσφυγες/μετανάστες από νησί εκτός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας.

ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 3.000 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΟΜΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 800 ΑΤΟΜΩΝ, ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΗΣΙΑ. 

Διαμηνύω προς κάθε κατεύθυνση ότι η Λέρος ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙνα δεχτεί πρόσφυγες εκτός των διοικητικών μας ορίων.

Αντίθετα, έπρεπε το νησί μας εδώ και καιρό να έχει αποσυμφορηθεί και όχι να αριθμεί άνω των 2.500 – 3.000 ατόμων, οι οποίοι διαβιούν σε επιεικώς άθλιες συνθήκες.

Ως Δήμαρχος έχω καταστήσει σαφές ότι αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί.

Δηλώνω κατηγορηματικά, ότι ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ, ΕΓΩ, ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ θα είμαστε στο λιμάνι για την αποτροπή μεταφοράς προσφύγων/μεταναστών στο νησί μας.

Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο Λέρου υπάρχει σημαντική υποστελέχωση των κλινικών Παθολογικής, Γυναικολογικής, Ψυχιατρικής ενώ παράλληλα το Νοσοκομείο δέχεται μεγάλο όγκων περιστατικών από το Κ.Υ.Τ του νησιού με τους χιλιάδες πρόσφυγες-μετανάστες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι της Λέρου, αλλά ούτε και οι φιλοξενούμενοι.

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΕΡΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ:

1. Την άμεση αποσυμφόρηση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
2. Την μεταφορά στη Λέρο όσων προσφύγων/μεταναστών εντοπίζονται ΜΟΝΟ εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λέρου (Ν. Φαρμακονήσι – Ν. Λέρος – Ν. Λέβιθα).
3. Την μετακίνηση προς την ενδοχώρα των νεοαφιχθέντων προσφύγων/μεταναστών εντός δύο (2) ημερών, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των αρμοδίων.
4. Την συνέχιση του Κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ, διότι στον Δήμο Λέρου δεν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων για το ΚΥΤ.
5. Την ενίσχυση του Νοσοκομείου Λέρου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
6. Τη μέριμνα της πολιτείας για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για αυτούς που παραμένουν στη Λέρο.
7. Την άμεση επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης και ασύλου, και την προώθηση στην ενδοχώρα των νεοαφιχθέντων στο νησί μας

Σήμερα κερδίσαμε μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο!” 

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από την ιστοσελίδα lerosnews.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μύκονος: Ηχησε εκ νέου το “112”, έντονη βροχόπτωση

Μύκονος: Μήνυμα από το 112 λόγω έντονων καιρικών φαινομένων – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: “Πως κάνω λειτουργική μία σχέση”, μέρος δεύτερον…

Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Ο κύκλος βιωματικών σεμιναρίων για σχέσεις και ψυχική υγεία συνεχίζεται - Που και πότε;

Πρόταση Ημέρες: Φακές με καλαμαράκια και … μυρωδικά

Οι φακές δεν θέλουν μούλιασμα, οπότε αυτό το ωραίο νηστίσιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό πιάτο, που τις συνδυάζει με καλαμαράκια, είναι έτοιμο σε μισή ώρα και κάτι.

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Εκδήλωση Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

Βυζαντινοί Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας σε μουσικοθρησκευτική εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας - Πότε και που;

Υπουργείο Τουρισμού – Κεφαλογιάννη: “Η Σαντορίνη επιστρέφει στην κανονικότητα”

Κεφαλογιάννη: Η Σαντορίνη επιστρέφει στην κανονικότητα – Τα μέτρα στήριξης του νησιού

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ

Πέθανε ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ σε ηλικία 65 ετών - Φόρεσε τη πανοπλία του Μπάτμαν και τραγούδησε ως άλλος Μόρισον

“Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Ο Ντιν Σπανός φέρνει τo NFL στην Ελλάδα   

Η Ελλάδα προστέθηκε στο πρόγραμμα το 2025, με τους Los Angeles Chargers να είναι η πρώτη ομάδα που αποκτά τέτοια δικαιώματα στη χώρα.

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.