Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΛέρος: Κάτοικοι και Δήμαρχος εμπόδισαν την αποβίβαση προσφύγων στο νησί

Λέρος: Κάτοικοι και Δήμαρχος εμπόδισαν την αποβίβαση προσφύγων στο νησί

|

Είχε αναπτυχθεί χθες το βράδυ (04/12) ισχυρή αστυνομική δύναμη (ΜΑΤ) έξω από το λιμένα Λακκίου – Ο Δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι της Λέρου ανέβηκαν στο πλοίο και εμπόδισαν την αποβίβαση των προσφύγων/μεταναστών – Ποια είναι τα αιτήματα του Δήμου Λέρου 

Είναι η δεύτερη φορά που κάτοικοι με την παρουσία Δημάρχου λένε όχι στην αποβίβαση προσφύγων / μεταναστών στο νησί τους… Μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου, ο Δήμαρχος Λέρου, δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο λιμένα Λακκίου Λέρου, όπου διαδήλωσαν ειρηνικά, με αίτημα τη μη αποβίβαση προσφύγων/μεταναστών που μεταφέρονταν στο νησί με το πλοίο Blue Star Patmos.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την άφιξη του πλοίου, αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Δήμαρχο κ. Μιχάλη Κόλια, τους Αντιδημάρχους κ. Καστή Δημήτριο, κ. Γρεκό Κυριάκο, κ. Μεραμπελιώτη Βασίλειο, τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, τον δημοτικό σύμβουλο κ. Σοροκάκη Ιωάννη και εκπροσώπους φορέων, επιβιβάστηκαν στο πλοίο απαιτώντας τη μη αποβίβαση των προσφύγων/μεταναστών.

Κατόπιν διαβουλεύσεων τόσο με τους αστυνομικούς που συνόδευαν τους πρόσφυγες/μετανάστες, όσο και με το πλήρωμα του Blue Star Patmos καθώς και με το Λιμεναρχείο, αποφασίστηκε η αναχώρηση του πλοίου χωρίς τελικά να αποβιβαστούν στο νησί οι μετανάστες.

Για το θέμα, ο Δήμαρχος Λέρου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Σήμερα το πρωί πληροφορήθηκα ότι θα μεταφερθούν στη Λέρο με το πλοίο της γραμμής, περίπου πενήντα πρόσφυγες/μετανάστες από νησί εκτός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας.

ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 3.000 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΟΜΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 800 ΑΤΟΜΩΝ, ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΗΣΙΑ. 

Διαμηνύω προς κάθε κατεύθυνση ότι η Λέρος ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙνα δεχτεί πρόσφυγες εκτός των διοικητικών μας ορίων.

Αντίθετα, έπρεπε το νησί μας εδώ και καιρό να έχει αποσυμφορηθεί και όχι να αριθμεί άνω των 2.500 – 3.000 ατόμων, οι οποίοι διαβιούν σε επιεικώς άθλιες συνθήκες.

Ως Δήμαρχος έχω καταστήσει σαφές ότι αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί.

Δηλώνω κατηγορηματικά, ότι ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ, ΕΓΩ, ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ θα είμαστε στο λιμάνι για την αποτροπή μεταφοράς προσφύγων/μεταναστών στο νησί μας.

Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο Λέρου υπάρχει σημαντική υποστελέχωση των κλινικών Παθολογικής, Γυναικολογικής, Ψυχιατρικής ενώ παράλληλα το Νοσοκομείο δέχεται μεγάλο όγκων περιστατικών από το Κ.Υ.Τ του νησιού με τους χιλιάδες πρόσφυγες-μετανάστες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι της Λέρου, αλλά ούτε και οι φιλοξενούμενοι.

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΕΡΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ:

1. Την άμεση αποσυμφόρηση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
2. Την μεταφορά στη Λέρο όσων προσφύγων/μεταναστών εντοπίζονται ΜΟΝΟ εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λέρου (Ν. Φαρμακονήσι – Ν. Λέρος – Ν. Λέβιθα).
3. Την μετακίνηση προς την ενδοχώρα των νεοαφιχθέντων προσφύγων/μεταναστών εντός δύο (2) ημερών, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των αρμοδίων.
4. Την συνέχιση του Κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ, διότι στον Δήμο Λέρου δεν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων για το ΚΥΤ.
5. Την ενίσχυση του Νοσοκομείου Λέρου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
6. Τη μέριμνα της πολιτείας για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για αυτούς που παραμένουν στη Λέρο.
7. Την άμεση επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης και ασύλου, και την προώθηση στην ενδοχώρα των νεοαφιχθέντων στο νησί μας

Σήμερα κερδίσαμε μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο!” 

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από την ιστοσελίδα lerosnews.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Η “Κόρη της Θήρας” ξαναστέκεται όρθια με νέα αντισεισμική βάση

Η Κόρη της Θήρας ξαναστέκεται όρθια – Η νέα αντισεισμική βάση και η έκθεση «Κυκλαδίτισσες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας

Ο Γιώργος Χατζημάρκος… πίσω από τη σχάρα, στην Κω, ο Περιφερειάρχης πήρε μαθήματα «ψησίματος»

Μια στάση για χαιρετισμό εξελίχθηκε σε γρήγορο σεμινάριο… γύρου! Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου επισκέφτηκε το σουβλατζίδικο του φίλου του στην Κω και έβαλε ποδιά.

Cyclades Cup 2025: Η Ρεγκάτα που ένωσε θάλασσα, πολιτισμό και κοινότητα στις Κυκλάδες

Στην Αντίπαρο και με φόντο την αυθεντική κυκλαδίτικη εμπειρία, η δεύτερη διοργάνωση του Cyclades Cup απέδειξε πως η αριστεία στην ιστιοπλοΐα μπορεί να συμβαδίζει με την ουσία και τον σεβασμό στον τόπο

Νάξος: Μέρες πρασίνου και συλλογικής δράσης στη Γαλήνη, ένα χωριό που νοιάζεται (photos)

Από τον καθαρισμό των δρόμων ως τη φύτευση δέντρων στον Αμμίτη, η Γαλήνη «ανάσανε» ξανά χάρη σε μια κοινή προσπάθεια με την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Νάξου

Σίκινος: Απόδραση στην αυθεντικότητα των Κυκλάδων

Ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο, η Σίκινος προσφέρει στον επισκέπτη ήσυχες διακοπές, απομονωμένες παραλίες, μοναδικά μονοπάτια, αρχαιολογικούς θησαυρούς και ζωντανή παράδοση, χωρίς να αλλοιώνει την ταυτότητά της.

Μικρές Κυκλάδες χωρίς αυτοκίνητο: Τέσσερα νησιά για αυθεντικές, ήσυχες διακοπές (video)

Δονούσα, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά προσφέρουν παραλίες με κρυστάλλινα νερά, γραφικά σοκάκια και χαλαρούς ρυθμούς – όλα χωρίς την ανάγκη μετακίνησης με αυτοκίνητο.

Η Τοσοδούλα χορεύει στη Νάξο – Μια παραμυθένια παράσταση από καρδιάς

Η μαθητική παράσταση του AlteR riTmo «Η Τοσοδούλα» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλη στις 24 & 25 Ιουνίου, με παιδιά και εφήβους της Νάξου να χορεύουν τη φύση, τη φαντασία και τη δύναμη του παραμυθιού

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Νάξος – “Ρίζες & Ειρήνη”: Η καρδιά του χορού χτυπά (21/06) στο Καμπανέλλης

Το Motus Studio και η Μαργαρίτα Τσίγκου παρουσιάζουν για δεύτερη και τελευταία φορά την παράσταση που συγκίνησε, μίλησε για την ειρήνη και ένωσε τα χέρια των παιδιών της Νάξου για έναν καλύτερο κόσμο

Η Δονούσα στο Greek Islands Trail: Όταν τα μονοπάτια της καρδιάς γίνονται πανελλήνιο σημείο αναφοράς

Η κυκλική διαδρομή Σταυρός–Κέντρος–Μερσήνι–Μεσαριά εντάχθηκε στο εμβληματικό πρόγραμμα G.I.T, προβάλλοντας διεθνώς τη φυσιογνωμία της Δονούσας

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.