Μπορεί από το Δήμο να λένε «όλα υπό έλεγχο» αλλά ήδη οι κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν δεξαμενές νερού για να ποτίσουν τα ζώα τους… Α και η λιμνοδεξαμενή Εγγαρών μοιάζει με …αεροδρόμιο
Οι ημέρες περνούν, ο Σεπτέμβριος συμπληρώνει το πρώτο δεκαήμερό του και ενδεχομένως κάποιοι να είναι και ικανοποιημένοι γιατί οι «Κασσάνδρες» απέτυχαν και το καλοκαίρι κύλισε χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με την κάλυψη των αναγκών για νερό όσον αφορά τη Χώρα της Νάξου το φετινό καλοκαίρι. Α και των περιοχών που θεωρούνται ιδιαίτερα τουριστικές όπως είναι η Αγία Άννα, ο Άγιος Προκόπιος και η Πλάκα. Από εκεί και πέρα να μην το συζητήσουμε καλύτερα.
Καλώς ή κακώς αυτή η πολιτική επιλέχθηκε από το Δήμο και μ’ αυτή θα πορευτεί. Σήμερα όμως πλέον είναι ξεκάθαρο. Το νερό είναι στα όρια του. Η τελευταία μέτρηση αποθεμάτων (σ.σ. δεν χρειάζεται να μιλούν οι υπάλληλοι από τη στιγμή που είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού) είναι λιγότερη από τις 50.000 cm3 Και οι Ιερείς ετοιμάζονται… Με δεδομένο ότι την τελευταία πενταετία ο Σεπτέμβριος είναι ουσιαστικά άνυδρος πάμε για … καλό Οκτώβρη. Και πέρυσι η πρώτη καλή βροχή του φθινοπώρου ήταν λίγο πριν από την 28η Οκτωβρίου. Αντέχουμε έως τότε;
Και σήμερα έχουμε τις πρώτες πραγματικές εικόνες που δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα. Γνωστός παραγωγός μας έστειλε φωτογραφία με την κίνηση που έκανε για να ποτίσει τα ζώα του. Με δεξαμενή νερού όπου μεταφέρεται το νερό στη φάρμα του από τη στιγμή που πλέον το τρεχούμενο ή αποθηκευμένο νερό αποτελεί παρελθόν. Το εάν το αγοράζει ή όχι είναι μία άλλη ιστορία. Η ουσία είναι ότι το ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι υπαρκτό και έχει σχέση με τους παραγωγούς.
Το ίδιο λένε και οι γεωργοί που ρισκάρουν με την φύτευση φθινοπωρινής πατάτας. Ναι τα πηγάδια έχουν οριακά νερό κυρίως στα λιβάδια ενώ στις Τρίποδες οι γεωτρήσεις καλά κρατούν ακόμη. Αλλά εάν δεν βρέξει (σ.σ. όπως στη Δυτική Ελλάδα) δύσκολα θα μπορέσουμε να αποφύγουμε καταστάσεις όπως το 2000 – 01 όταν η παραγωγή… πέταξε. Την ίδια ώρα μόλις πρόσφατα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο εξέδωσε ανακοίνωση όπου έκανε έκκληση προς όλους (δημότες και επισκέπτες) για χρηστή διαχείριση της κατανάλωσης του νερού…. Και μάλιστα, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κος Σέργης προειδοποιούσε και προειδοποιεί με διοικητικά πρόστιμα που φτάνουν ακόμη και στα 200 ευρώ ενώ θα διπλασιάζετε σε περίπτωση υποτροπής. Και είχε σημειώσει ότι «Μόνο με την ορθολογική χρήση του νερού και με την δική σας συνεργασία θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα έλλειψης του και να εξασφαλίσουμε την επάρκειά του ώστε να μην λείψει σε κανέναν»…
Οπότε για μία ακόμη φορά το ξαναλέμε… Δεν είναι κακό να παραδέχεσαι ότι υπάρχει ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Το ζήτημα είναι η αντίδραση και ο σωστός προγραμματισμός. Η Δημοτική Κίνηση «Πολίτες για τα Νησιά μας» επιμένει: έξι μήνες ζητάμε μία συνεδρίαση για το Νερό. Να μάθουμε τι γίνεται… Εμείς προσθέτουμε ότι έρχεται χειμώνας. Τα μερομήνια λένε ότι θα είναι βαρύς αλλά δεν εξασφαλίζουν …νερό. Μόνο ο προγραμματισμός. Και αυτή τη στιγμή οι δύο μεγάλοι αποταμιευτήρες ύδατος σε Εγγαρές και Φανερωμένη μάλλον είναι πρόσφοροι για αγώνες δίκυκλων παρά για την αποταμίευση νερού…