Ενενήντα εκατομμύρια ευρώ έπαιξαν οι Έλληνες από τα μέσα Σεπτεμβρίου ως και τη Πέμπτη 6 Νοεμβρίου αναζητώντας το χρυσό τζόκερ
Όσοι θεωρούν ότι η Ελλάδα ζει σε περίοδο κρίσης και φτώχειας καλύτερα να το ξανασκεφτεί. Εκτός κι εάν όλοι οι Έλληνες επένδυσαν στο ..τζόκερ αφήνοντας να διαιωνίζονται χρέη επί χρεών. Πώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι το όνειρο της επιτυχίας του τζόκερ κόστισε 92,5 εκατ. ευρώ. Αυτά είναι τα χρήματα που παίχτηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και συγκεκριμένα από τις 14 Σεπτεμβρίου οπότε και ξεκίνησε ο τρελός χορός χρημάτων στο τζόκερ με τα απανωτά τζακ ποτ.
Οι δύο υπερτυχεροί μοιράστηκαν τα 18 εκατ. ευρώ (7,5 εκατομμύρια ευρώ έκαστος), ωστόσο, μεγάλος κερδισμένος είναι και ο ΟΠΑΠ που είδε εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων του.
Σύμφωνα με το thetoc.gr, μόνο για την κλήρωση της Πέμπτης, παίχτηκαν περίπου 40 εκατομμύρια στήλες και δόθηκαν 20 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο του 2014, το Τζόκερ απέφερε έσοδα στον ΟΠΑΠ ύψους 44,844 εκατ. ευρώ τα οποία μάλιστα ήταν μειωμένα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013 (διαμορφώθηκαν στα 45,484 εκατ. ευρώ). Δηλαδή, σε μια μόνο κλήρωση, δώσαμε τόσα λεφτά όσα πληρώνουμε μέσα σε ένα ολόκληρο τρίμηνο. Όσο για τον τζίρο από τις αρχές Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια, έφτασε στα 92,5 εκατ. ευρώ.
Που πήγαν αυτά τα 92,5 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσαν οι παίκτες σε αυτούς τους δύο μήνες;
1. Μέχρι και την περασμένη Κυριακή, τα κέρδη που μοιράστηκαν στους παίκτες, είχαν προσεγγίσει τα 19,74 εκατομμύρια ευρώ. Αν προστεθούν και τα χθεσινά κέρδη, (σ.σ 18,398 εκατ. ευρώ στους δύο υπερτυχερούς και επιπλέον 1,74 εκατομμύρια ευρώ στους υπόλοιπους, που μοιράζονται από 1,5 έως 64.456 ευρώ ο καθένας) τότε το συνολικό διανεμόμενο ποσό από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα φτάνει στα 39,878 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτό το ποσό, περίπου τα 32-33 εκατ. ευρώ καταλήγουν στα χέρια των παικτών και τα υπόλοιπα 7-8 εκατ. ευρώ, μπαίνουν στο ταμείο του κράτους ως φόρος επί των κερδών. Με βάση την τελευταία νομοθεσία (νόμος 4141/2013) που ψηφίστηκε το 2013, δεν φορολογούνται κέρδη μέχρι του ποσού των 100 ευρώ. Με συντελεστή 15% φορολογούνται τα κέρδη από τα 100 ευρώ μέχρι και τα 500 ευρώ ενώ από τα 500 ευρώ και πάνω, το δημόσιο εισπράττει ως φόρο το 20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθεσία για τη φορολόγηση των κερδών άλλαξε το 2013 καθώς το προηγούμενο καθεστώς προέβλεπε φόρο 10% από το πρώτο ευρώ. Αν ίσχυε το παλαιό καθεστώς, οι δύο υπερτυχεροί της χθεσινής κλήρωσης θα κέρδιζαν ακόμη περισσότερα.
2. Σύμφωνα με τον νόμο, η ΟΠΑΠ ΑΕ φορολογείται με συντελεστή 30% επί των καθαρών εσόδων (σ.σ ο φόρος αυτός ειδικά για τη συγκεκριμένη εταιρεία ισχύει από 1/1/2013. Βάση υπολογισμού του φόρου είναι τα καθαρά έσοδα (δηλαδή τα έσοδα από τα παίγνια μείον τα κέρδη των νικητών παικτών). Στην προκειμένη περίπτωση, τα έσοδα είναι 92,5 εκατ ευρώ. Τα κέρδη των παικτών είναι περίπου 40 εκατ. ευρώ άρα ο φόρος του 30% επιβάλλεται στο ποσό των 52 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, και από τη φορολόγηση των εσόδων του τζοκερ, το δημόσιο βάζει στο ταμείο του περίπου 15,6 εκατ. ευρώ (σ.σ θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο αν κάποιοι δεν πάνε να εισπράξουν τα κέρδη τους καθώς τα αδιάθετα καταλήγουν και αυτά στο ταμείο του δημοσίου).
3. Μερίδιο σε αυτό τον τζίρο, έχουν και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Η αμοιβή τους υπολογίζεται με συντελεστή περίπου 11% που σημαίνει ότι όλα τα σημεία ανά την Ελλάδα μοιράστηκαν περίπου 10 εκατ. ευρώ. Και επί αυτού του ποσού έχει λαμβάνειν το δημόσιο καθώς εισπράττει φόρο εισοδήματος. Είτε τα πρακτορεία λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις είτε ως προσωπικές εταιρείες, ο συντελεστής φτάνει στο 26% ή και στο 33%.
4. Φόρο εισοδήματος (νομικών προσώπων) εισπράττει και επί των καθαρών κερδών που απομένουν στο ταμείο της ΟΠΑΠ ΑΕ και τα οποία εκτιμώνται περίπου στα 20-25 εκατ. ευρώ από το τζόκερ αυτού του διμήνου. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων είναι 26% που σημαίνει ότι και από αυτή τη φορολογία το δημόσιο εισπράττει περίπου πέντε εκατ. ευρώ.