Κινδυνεύουν με νέα μέτρα Μύκονος και Ίος- Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών 6 νησιά ακόμα – Πως διαμορφώνεται ο νέος επιδημιολογικός χάρτης της Ελλάδας (δείτε Κυκλάδες)
Εε τα έλεγαν από χθες.. Μάλιστα, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είχε πάει έως την Ιο και ανακοίνωσε ότι σε Πάρο και Ιο έρχονται περισσότεροι αστυνομικοί για καλύτερο έλεγχο όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής της πανδημίας..
Ε και σήμερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι «η κατάσταση απαιτεί προσοχή, ο ιός είναι ανάμεσα μας» και ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στο «κόκκινο» μεγάλο μέρος της επικράτειας.
Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ένα βήμα πριν υιοθετηθούν τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, όπως αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 ημέρες στην Μύκονο, βρίσκονται η Ίος και η Μύκονος, που έχουν τεθεί από την Επιτροπή Επιδημιολόγων σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης.
Ο ίδίος ζήτησε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού. Ακόμη, γνωστοποίησε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών.
Υπογράμμισε δε ότι έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις καταγράφεται ιδιαίτερα το τελευταίο 10ήμερο σε: Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο.
Η επιδημιολογική τους εικόνα, όπως ανέφερε, προκαλεί ανησυχία και για το λόγο αυτό απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και σε αυτά τα νησιά, καθώς κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας. Προσέθεσε ότι η επιδημιολογική εικόνα της Ζακύνθου, της Τήνου, της Λευκάδας, της Σαντορίνης, της Πάρου και της Ρόδου προκαλεί ανησυχία.
Να δούμε την εικόνα των Περιφερειακών Ενοτήτων Κυκλάδων σε συνδασμό και με τα κρούσματα... Ανδρος (1,45 και 10 κρούσματα), Θήρα (3,40 και 193 κρούσματα μ.ο. 27,5), Κέα – Κύθνος (0,17, 1 κρούσμα), Μήλος (1,68 και 22 κρούσματα), Μύκονος (4,27 και 211 κρούσματα, μ.ο. 30,1), Νάξος (2,48, με 48 κρούσματα και μ.ο. 6,8), Πάρος (5,51 και 168 κρούσματα, μ.ο. 24), Σύρος (0,92 και 22 κρούσματα) και τέλος Τήνος (4.20 και 34 κρούσματα)…
Η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας
Πως ο επιδημιολογικός Χάρτης επικαιροποιείται μετά και τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων:
* Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
* Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
* Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
* Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
* Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
* Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
* Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).
Τι ισχύει για Κυκλάδες
Οπότε για τις Κυκλάδες έχουμε στο “πορτοκαλί” τους Δήμους: Μυκόνου, Θήρας, Τήνου, Πάρου, Σερίφου, Αντιπάρου και Ιητών.
Στο κίτρινο: τους Δήμους: Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Αμοργού, Ανδρου, Σίφνου, Σύρου και Μήλου
Και στο “πράσινο” τους Δήμους:: Ανάφης, Κιμώλου, Κέας, Κύθνου, Φολεγάνδρου και Σικίνου.